Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpojovač Lipo akumulátoru při vybití

Dobry vecer. Mam Lipo akumulator 11,1V/4000 mAh (davam odkaz). Mam na to nabijecku koupenou ale chtel jsem se zeptat, jak se resi, aby se baterie odpojila, kdyz bude mit nizke napeti- musim zbastlit nejaky obvod nebo to ma akumulator uz v sobe- zabudovany obvod? Na odkaze je nejaky navod nebo technicky list, ale bohuzel v anglictine. Nemam to do modelu, ale na jine pouziti.. (kdyz nekdy potrebuju priblizne 12V z baterie a chci mit lithiovou, ne NiMh)

https://www.conrad.cz/p/conrad-energy-akupack-li-pol-modelarstvi-111-v-4000-mah-pocet-clanku-3-20-c-box-hardcase-t-zasuvka-1416555

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Lipo jsou bonbóny, li-pol druh akumulátoru.
host 12.03.2023 10:03
host
Lithium-polymerové akumulátory se sice označují Li-Po, ale též LiPo, ostatně se o tom můžeš přesvědč…
czcharlie 12.03.2023 10:35
czcharlie
To jo, nicméně Lipo s malým P tak se píše v dotazu jsou skutečně bonbóny. :-) (Liberecké poživatiny) nový
host 12.03.2023 17:23
host
Jasný, Lipo a Energit, to jsem si coby dítko školou povinné kupoval vždy, když jsem naspořil padesát… nový
czcharlie 12.03.2023 17:49
czcharlie
Akumulátory pro velké odběry v sobě BMS nemají, u akumulátoru pro modely se o ochranu proti "podbití…
czcharlie 12.03.2023 10:33
czcharlie
No koukal jsem na videa, jak to hori a nic moc.. (jakoze hruza..) Mam koupeny nehorlavy obal pomerne…
nodj 12.03.2023 13:55
nodj
Na tu "ochrannou" tašku zapomeň, ta hoří lépe než akumulátor. Samozřejmě ti nebudu vnucovat svůj náz…
czcharlie 12.03.2023 14:31
czcharlie
Ted ctu jeden clanek, ze LiPo by se mely kontrolovat, ze pri extremne dlouhem skladovani se muzou sa…
nodj 12.03.2023 15:05
nodj
U Li-Pol akumulátorů ja samovybíjení minimální. Skladovat by se ale neměly úplně nabité, to jim škod…
czcharlie 12.03.2023 16:16
czcharlie
Dekuji.. :-) nový
nodj 12.03.2023 17:09
nodj
Kurna nevím kde se furt bere ta blbost ukládat Li-on a Li- pol aku ne na full nabité, a prý jim to š… nový
jezekhifi 15.03.2023 03:42
jezekhifi
Ano, výrobce. Mám k dispozici pouze technický list akumulátorů SenseFly eBee protože je používám, fi… nový
czcharlie 15.03.2023 09:49
czcharlie
No nevím, já je taky nechávám před skladováním nabité na cca 90%, více ne. Je to jak na doporučení v… nový
Lukas1982 15.03.2023 14:26
Lukas1982
Já mám 15x 18650 a plně nabité mě leží na poličce, a to nepočítám ty hromady aku Li-lon co mám doma,… nový
jezekhifi 17.03.2023 18:34
jezekhifi
Pokud jsi tu blbost o nevhodnosti skladovat akumulátory plně nabité tak to bude nejspíš tím, že jsi… nový
czcharlie 18.03.2023 16:32
czcharlie
Tak OK nič si akumulátory a já nato kašlu. Howg. poslední
jezekhifi 19.03.2023 20:25
jezekhifi

Akumulátory pro velké odběry v sobě BMS nemají, u akumulátoru pro modely se o ochranu proti "podbití" stará ESC a o ochranu proti přebití (a balancování - k tomu je ten servisní konektor) zase nabíječka. Pokud chceš zajistit ochranu proti vybití potřebuješ jak píše Jan Fiala BMS pro odpovídající proud a počet článků - u tohoto akumulátoru 3S, proud je udán na štítku akumulátoru (v násobcích kapacity), ale ten není na obrázku čitelný. A počítej s tím, že napětí akumulátoru se bude pohybovat v rozmezí 9,6 až 12,6V podle stupně vybití a také s tím, že je schopen dodat desítky až stovky ampér, proud je omezen jen vnitřním odporem to je pár miliOhmů. Takže při zkratu vznikne ohňostroj schopný zdevastovat byt.

Tak oprava - akumulátor má maximální trvalý vybíjecí proud 20C, tedy 80A. Nabíjecí proud jsem vyluštil maximálně snad 6A (to by odpovídalo běžné hodnotě 1,5C) a něco se tam píše o 100A, to by mohl být maximální krátkodobý proudový odběr. To ale neznamená, že by nebyl schopen dodat stovky ampér, jenže pak dojde právě k tomu krásnému ohňostroji.

Na tu "ochrannou" tašku zapomeň, ta hoří lépe než akumulátor. Samozřejmě ti nebudu vnucovat svůj názor, osobně jsem ale viděl zdevastovanou dílnu kamaráda. Přišel z létání a model tam uložil. Nevím jestli došlo ke zkratu nebo z jakého důvodu akumulátor explodoval, ale část dílny byla na odpis, co bylo hořlavé v okruhu 3m to hořelo. A to akumulátor byl po létání téměř vybitý...

Ted ctu jeden clanek, ze LiPo by se mely kontrolovat, ze pri extremne dlouhem skladovani se muzou samovolne podvybit a v extremnim pripade muze dojit k pozaru. Ja mam tu LiPo v odkaze- objednaval jsem ji novou od Conrada, ale mam ji uz hodne let a nikdy jsem se do toho nabijeni nepustil (nebylo to uplne potreba). Takze nebyla nikdy nabijena, pouzita. Muze mi shoret? Meril jsem ji ted- jeden multimetr nameril 11,37V, druhy jiny multimetr 11,39V. Ted je otazka, co s tim, nevim, kdy ji nabiju, jeste jsem ani necetl navod k te nabijecce, co mam (taky kupovana nova) Raytronic C11 :-D

U Li-Pol akumulátorů ja samovybíjení minimální. Skladovat by se ale neměly úplně nabité, to jim škodí hodně. Tvoje nabíječka umí vybít akumulátor na kapacitu vhodnou pro skladování, tj. cca 2/3 z plného nabití. Akumulátor je vhodné skladovat v chladu, ale v žádném případě v mrazu. S vybitím se nebezpečí zahoření zmenšuje, akumulátor většinou exploduje buď při nabíjení nebo po velké zátěži při které se mohl přehřát. Nejnebezpečnější je plně nabitý akumulátor, má velký náboj a případné zkratové proudy jdou do stovek ampér. Hlavně je potřeba nekompromisně vyřadit akumulátory nafouknuté přestože někteří rádoby odborníci tvrdí, že už dlouho nafouknutý akumulátor provozují, Takový akumulátor má přetlakem porušenou vnitřní strukturu a je jak časovaná bomba. To, že někomu jeden funguje vůbec neznamená, že dalším 50 i daleko méně nafouknutý akumulátor neexploduje. Můžeš se podívat na video Richarda Mrázka, s akumulátory má jako dlouholetý modelář bohaté zkušenosti a velké znalosti: watch. A rozhodně akumulátory balancuj, prodloužíš jim životnost. Nabíječka IMAX B6AC (to je ta tvoje) to umí. O stavu akumulátoru toho celkové napětí mnoho nevypovídá, důležité jsou rozdíly mezi články - ty můžeš změřit na servisním konektoru, ale jednodušeji ti to ukáže nabíječka.

Ano, výrobce. Mám k dispozici pouze technický list akumulátorů SenseFly eBee protože je používám, firma stanovuje napětí článku pro skladování 3,85V, tj. cca 70% plného napětí. Ano, zcela určitě to dělá kvůli prodeji. Máš ty nějaký oficiální dokument kromě svého osobního názoru, že výrobce akumulátorů, které prošly mnoha zkušebnami, doporučuje blbost jež akumulátory spolehlivě zničí?

No nevím, já je taky nechávám před skladováním nabité na cca 90%, více ne. Je to jak na doporučení výrobce té baterie, tak na doporučení výrobce dronu.
Dříve jsem je skladoval plně nabité, ale po vytažení jsem si všimnul, že jsou malinkou nafouklé. Navíc plně nabité baterii hrozí poškození, když ji vystavíš vysokým teplotám nebo naopak mrazu.

Já mám 15x 18650 a plně nabité mě leží na poličce, a to nepočítám ty hromady aku Li-lon co mám doma, a rozhodně je nabíjím do full a nic se neděje dramatického.
A v pokoji mám +- furt stejnou teplotu. A hlavně jsem nikde nečetl, že to mám nabíjet jen na 75%. Podle mě je to blbost, když 3,6V je vybito a 3,8V je tomu blízko ne...

Pokud jsi tu blbost o nevhodnosti skladovat akumulátory plně nabité tak to bude nejspíš tím, že jsi nikdy neviděl technický list žádného výrobce akumulátorů. A zřejmě jsi nikdy ani neviděl manuál od Tesly, Hyundaie, Renaultu a dalších výrobců elektroaut. 15 akumulátorů je určitě směrodatný vzorek z milionů vyrobených :-). Nikde jsem nenapsal, že se akumulátory nesmí nabíjet na 100% ani že 70% je dogma, jen že není vhodné plně nabité akumulátory skladovat. Ale jak jsem psal dřív - nehodlám ti cokoli vnucovat, jen jsem citoval z oficiálních dokumentů a nepřidal jsem žádný osobní názor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru