Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oplach velké asfaltové plochy

Co se týče výkonu čerpadla, je nutné vzít v potaz, z jaké hloubky je nutno vodu čerpat. Jedná se o hladina vody - povrch, i při případném poklesu hladiny. Potom množství vody a požadovaný tlak. Aby voda tryskala a měla čistící účinek, je potřeba alespoň tlak tak 5 atm, to je asi jako z vodovodu. K tomu přičíst tlak potřebný na hloubku ze studně. Na 10m asi 1 atm. Tedy je potřeba, aby čerpadlo dalo minimálně tento tlak.
Ale. Výtlak udávaný výrobcem v metrech, je tlak, kam čerpadlo vodu ještě dotlačí, ale už neteče.
Tedy, pokud potřebujeme vodu tlačit jen do malé výšky může to stačit, pokud do větší výšky tlak se rychle ztrácí. Tedy, pokud bude například udaný výtlak 20m, znamená to přibližně tlak 2atm. Když odečteme hloubku studně 10m, ubyde asi iAtm. Zbyde 1Atm, to stříkat moc nebude.
Další věcí je (a podstatnou) jak tlustá je hadice a jak dlouhá. Jedná se o dynamický odpor. Čím slabší a delší, tím hůř.
Z toho vyplývá, že použít běžné kalové čerpadlo, které je konstruované na velký průtok, ale malý výtlak je na tento účel asi nevhodné. S výkonem asi čtvrt kilowattu také ne. Ještě k průtoku: Udávaný max. průtok je když čerpadlo čerpá jen po rovině, bez omezení výškou a průměrem hadice, tedy při max výšce výtlaku, je průtok nula.
Z toho (jen odhadem) usuzuji, že by bylo potřeba čerpadlo tak s výkonem 1,5 kW, s výtlakem tak 60m a max průtokem 100l/ min. To už by snad stačilo na rozmytí a odstranění bláta.
Aby na vzdálenost cca50m, nedošlo k ztrátě tlaku dynamickým odporem, chtělo by to hadici asi tak min. 3/4 palce, nebo spíš i víc.
Takové čerpadlo však levné nebude. Bude muset být alespoň dvoustupňové.
K tomu mě napadá takový "kutilský" nápad. Kalovky se dají koupit poměrně levně. Co dvě taková čerpadla s výkonem cca 750W propojit do série? Tedy výstup prvního spojit se vstupem druhého. Dohromady by tvořily dvoustupňové čerpadlo, kde by se výstupní taky přibližně sečetly. Tedy například čerpadlo z odkazu výše s udaným výtlakem 30m by ve dvou dalo až 60m, tedy tlak až 6Atm max. To by při neomezení slabou hadicí mohlo stačit.
Stále ještě s přijatelnými náklady. Obě čerpadla by ale musela být ponořena ve vodě, kvůli chlazení.
--- To je asi tak všechno, co vím o čerpadlech :-):beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny