Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím čistit strojek s mosazným ložiskem a s ocelovou hřídelí?

Jaký je váš názor na čištění zařízení (strojků) která mají mosazná ložiska a ocelovou hřídel (např. v mechanických hodinách)?
Někde čtu, že se čistí benzínem. (Cituji „Po rozebrání to vše dáme do větší misky a tak na 2 dny zalijeme benzínem. Kolečka, pastorky, hřídelky a další části potom vyčistíme hrubším štětcem“).
Ale jinde čtu, že kombinaci mosaz/ocel nikdy nečistit benzínem. (Cituji „Tyhle motorky mají samomazná ložiska mosaz/hřídelka ocel. . . . ložiska nemýt v benzínu, ztratí pak samomazné vlastnosti, pouze . . . hřídelku bez rozebírání otřít od starého maziva a prachu, kam se dá špatně dostat, tak vatičkou na špejli“.)
Tady jsou odkazy, z kterých cituji:
https://forum.chronomag.cz/topic/34282-oprava-kuka%C4%8Dek/page/2/
https://kutilska.poradna.net/questions/2338057-motorek-gramofonu-nc470

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hodinářský strojek pokud máš na mysli strojek od nástěnných hodin a pod klidně namoč do toho benzínu… poslední
kap.dabač 17.02.2023 18:38
kap.dabač

Hodinářský strojek pokud máš na mysli strojek od nástěnných hodin a pod klidně namoč do toho benzínu.Ty samomazná ložiska jsou např u růzmých motorků-gramo,stěrače různé servo motorky a podobně.Doma mám hodiny které už jsoustaré tak okolo stovky a opravoval jsem hnací pružinu.Byla prasklá.Při té příležitosti jsem to také vyčistil.benzínem a nakonec arvou a horkou vodou.Tak zvané ložiska pokud to lze tak nazvat podle mě to je nějaká kvalitní mosaz o miniaturní síle tak že o ložiscích se asi nedá mluvit lehce namáznul naředěným strojním olejem a znovu sestavil.Je to už dobrých 40 roků a jdou .Samozřejmě jednou se předejdou jednou zase napřed.Zřejmě na to působí vnější vlivy.Ale jdou bez problémů

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru