Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Motorek gramofonu NC470

Dobrý den, mám problém s motorkem gramofonu Tesla NC470 - motorek při provozu píská, řešíval jsem to kápnutím maziva k osce motorku. ale nějak to už nepomáhá-používám na to parafínový olej namíchaný v lékárně /rada odněkud z internetu/. Je možné ten motorek nějak rozebrat, vyčistit a promazat /asi nějakou vazelínou/? Oska motorku umožňuje určitý pístový pohyb nahoru a dolů - je to tak správně, nebo tam tato vůle být nemá. Je to starší stroj, do nějaké opravny se mi to nosit nechce, mám pár starých desek, nové nekupuju. Nebo dá se někde koupit nový motorek?

Předmět Autor Datum
Tyhle motorky mají samomazná ložiska mosaz/hřídelka ocel. Rozhodně nemazat žádným parafínem ani vaze…
leo 09.04.2016 13:53
leo
Myslím, že motorek normálně rozebrat nejde, že je to zalisované. Nejsem si jistý. Parafinový olej se…
Zerozero 10.04.2016 01:49
Zerozero
Asi pozde, ale da se motorek rozdelat, vycistit isoprophylem a namazat silikonovou vazelinou a je po…
Wildcat 14.02.2023 15:28
Wildcat
vyndat motorek.Rozebrat by to mělo jít ložiska větzšinou drží pružná planžeta.Pokud vyndáte ložiska…
kap.dabač 14.02.2023 16:33
kap.dabač
09.04.2016 To už bude vyřešeno! poslední
Cat 14.02.2023 20:14
Cat

Tyhle motorky mají samomazná ložiska mosaz/hřídelka ocel. Rozhodně nemazat žádným parafínem ani vazelínou, ale maximálně řídkým olejem např. na šicí stroje. Ani ložiska nemýt v benzínu, ztratí pak samomazné vlastnosti, pouze motorek a hřídelku bez rozebírání otřít od starého maziva a prachu, kam se dá špatně dostat, tak vatičkou na špejli. Malý pístový pohyb je normální.

Myslím, že motorek normálně rozebrat nejde, že je to zalisované. Nejsem si jistý.
Parafinový olej se mi zdá dost nevhodný, protože vysychá a již asi zanesl póry v samomazných ložiscích. Zkusil bych motorek pouze vyjmout z gramofonu, ale nerozebírat. Do obou ložisek z vnější strany nastříknout trochu WD spreje. Ručně točit hřídelkou a pohybovat i pístovým směrem. Nastříkání spreje několikrát opakovat aby se ložiska vymyla. Pokud sprej vnikne dovnitř motorku nevadí, přebytek vyteče. Potom nechat roztok ze spreje vytéct a ke každému ložisku kápnout trochu řídkého oleje, nejlepší by byl nízkotuhnoucí olej, používají ho například chlaďaři do aparatur. Ale půjde i olej na šicí stroje. Mělo by to fungovat. Pokud se závada po čase objeví znovu, tak zopakovat.

vyndat motorek.Rozebrat by to mělo jít ložiska větzšinou drží pružná planžeta.Pokud vyndáte ložiska tak vymýt,ideálně ještě vyvařit.Dokonale vysušit třeba fénem.Potom mezi prsty uzavřit otvor spodní horní otvor naplnit strojním olejem stačí ten na šicí stroje.Když je otvor plný tak mezi prsty stlačit.Toto budete možná muset udělat několikrát za sebou.Olej který je uvnitř by měl po tomto procesu vzlínat na povrch ložisek.Potom namontovat a motorek složit.Ono často bývá odřená hřídelka v důsledku dlouhodobého chodu na sucho.jinak by se to dalo sehnat někde ve sběrným dvoře.Také se mě to někde povaluje když jsem likvidoval gramorádio.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru