Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák se sklokeramickou deskou s topnou spirálou nebo s indukční deskou – porovnání spotřeby.

Vybírám elektrický sporák s troubou. Uvádí se, že u indukční desky je plus že rychleji ohřeje a má nižší spotřebu. Mínusy jsou že neohřívá v nádobách z nemagnetických materiálů, je trošku dražší a některé jsou malinko hlučné.
Pro indukční desku bych musel koupit asi 95 % nového nádobí (s magnetickým dnem). Proto mě hlavně zajímá porovnání spotřeby elektřiny.
O kolik (procent) má indukční deska nižší spotřebu?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zajímavé, že (pravda, tazatel se na to neptal) nikdo nezmiňuje zdravotní vlivy na blízké živé tkáně,…
Lk1 12.02.2023 09:37
Lk1
Co to je za řeči? Prý se doporučuje.... Žádný výrobce nic takového nedoporučuje. Vždyť je to vlastně…
martas38 13.02.2023 18:08
martas38
Že ty používáš mikrovlnku zásadně v koupací čepici vystlané alobalem a palec levé nohy máš uzemněný…
lk1 13.02.2023 19:49
lk1
(pardon že tohle vlákno zasírám, ale opravdu mě překvapilo že nikdo ani slůvkem nenaznačil, že ...mo… nový
gilhad 14.02.2023 01:41
gilhad
Blbost. Lidi jsou ochotní věřit kdejaké kravině, která má prameny někde úplně jinde, ale to se v úst… nový
umfa 14.02.2023 09:33
umfa
Kromě hromady OT jen poradím - sporák by měl mít ovládání knoflíky. Určitě, pokud to bude 50 cm šíře… poslední
kejki 15.02.2023 13:51
kejki

Zajímavé, že (pravda, tazatel se na to neptal) nikdo nezmiňuje zdravotní vlivy na blízké živé tkáně, třeba když kuchař stojí blízko indukčního sporáku.
To by se asi do rozhodování koupit-nekoupit indukci mělo také započítat, nejen spotřeba..
Prý se doporučuje stát alespoň 30cm od přední hrany indukčního sporáku, proč asi?

Co to je za řeči? Prý se doporučuje.... Žádný výrobce nic takového nedoporučuje.
Vždyť je to vlastně princip transformátoru. Navíc dosah elektromagnetického pole je při tak nízkých výkonech nepatrný. To si můžeš vyzkoušet oddálením hrnce, po milimetru od desky už to přestane fungovat. Nebo máš pocit, že by obsluhy indukčních pecí ve slévárnách nějak houfně umíraly na "ozáření" :-)
Že ty používáš mikrovlnku zásadně v koupací čepici vystlané alobalem a palec levé nohy máš uzemněný k radiátoru?

Že ty používáš mikrovlnku zásadně v koupací čepici vystlané alobalem a palec levé nohy máš uzemněný k radiátoru?

:))
Ale jo já ti rozumím, já jenom že když se trošku pogoogluje, tak je toho spousta, "lidi" obecně se prostě bojí záření, a elektrosmogu už vůbec, no..
Já chápu/věřím, že když hrnec vzdálíš milimetr od plotýnky, tak už se nenahřeje, ale ty(ta) vysokofrekvenční magnetická pole se asi nějak kolem stále šíří, a jaká jejich síla něco ovlivní nebo neovlivní (a jak to ovlivní) je jiná věc, já nemyslím že se tomu kuchaři ohřejou "orgány" o 50 stupňů nad teplotu jeho těla, ale nějaký vliv na citlivé reprodukční buňky muže (kerý jako na potvoru jsou zrovna té plotýnce nejblíž) by se připustit asi dal, nebo nedal?
search
(pardon že tohle vlákno zasírám, ale opravdu mě překvapilo že nikdo ani slůvkem nenaznačil, že ...možná...snad...)

(pardon že tohle vlákno zasírám, ale opravdu mě překvapilo že nikdo ani slůvkem nenaznačil, že ...možná...snad...)

Ono to bude hlavně tím, že se ptáš na technicky zaměřeném serveru, kde lidi jsou spokojeni s tím, že najdou správnou odpověď a nevyžadují, aby se k ní přidalo ještě trochu nesmyslů a lží pro větší inkluzivitu a diverzitu.

Na otázku, co je v digitálkách ti pak odpoví, že "baterka, procesor, display a trochu další elektroniky" a necítí potřebu dodávat, že "...možná...snad... je místo toho je uvnitř Aštan Šedar a 7 ještírků a celá Velká Vesmírná Flotila", protože prostě ví, že to je kravina.

Maximálně se tu pak pohádají o definici toho, co přesně je procesor a který konkrétní typ mikrokontroleru je uvnitř a jestli se pod "další elektroniku" zahrnuje i krystal, nebo má být uveden zvlášť a jestli ho obsahují každé digitálky, nebo ty lacinější tam mají nějaký rezonátor, případně cosi integrovaného v tom integráči ...

Ale Aštana Šedara do techniky motat prostě nebudou, ani kdyby jemně převibroval zpátky do 5. dimenze skrz všechny čakry po cestě :-)

Blbost. Lidi jsou ochotní věřit kdejaké kravině, která má prameny někde úplně jinde, ale to se v ústním podání ztratí a pak se objevují takovéhle bludy. Jediné co se nedoporučuje je přibližovat se těsně k zapnuté plotýnce na které nestojí hrnec (a nestíní elmg pole) pokud máte kardiostimulátor. IMHO by to ani tak nemělo nic udělat (kardiostimulátory jsou nemagnetické, aby s nimi nic závažného neudělala ani magnetická rezonance, což je jinačí kalibr než indukční sporák :-) (ale pro jistotu je MR pro pacienty se stimulátorem zakázaná)), ale výrobci se tím takhle jistí proti nějakým žalobám. Ovšem těsně přibližovat by se člověk neměl ani k zapnuté plynové nebo odporové plotýnce, že :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru