Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kamna - záložní zdroj

Dobrý den, ahoj

Máme kamna které se vším všudy (čerpadlo, laddomat, šnek, ventilátor na kamnech..) mají odběr do 300w.

Chtěl bych poprosit o radu toho, kdo má vlastní zkušenost s koupí UPS a baterie, aby to vydrželo aspoň 6h (čím víc tím líp) kolik je potřeba Amh, jaká baterie je nejlepší? Lze napojit 2-3 pro delší výdrž? Jakou UPS zvolit, četl jsem něco o čisté sinusove vlně (to asi není správně)

Potom mi někdo říkal že jsou i UPS co umí sami vybijet a nabíjet baterie pro delší životnost, existuje?

Jakou máte sestavu pro jaký odběr a jak dlouho vydrží? Děkuju děkuju

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U syna jsme realizovali náhradní zdroj, pro případ výpadku napětí v síti, pro tepelné čerpadlo vzduc…
George63 05.02.2023 20:25
George63
není levnější koupit benzinovou elektrocentrálu? Sice se musí nahodit a připojit ručně, ale zase cen…
touchwood 06.02.2023 20:07
touchwood
Děkuji za odpověď, mám v plánu po této investici až dám dohromady všechny informace o druhach UPS a…
Metrifle 06.02.2023 20:48
Metrifle
Já si teda myslím, že to nemusí být zcela bezvýpadkové, pár desítek sekund to IMHO vydrží, a pak byc… poslední
touchwood 07.02.2023 05:47
touchwood

U syna jsme realizovali náhradní zdroj, pro případ výpadku napětí v síti, pro tepelné čerpadlo vzduch- voda, typu monoblok, kdy se vede z tepelného čerpadla ohřátá voda vnějším potrubím do akumulační nádrže v domě, z níž je pak napájeno ÚT RD. Aby v případě výpadku napětí v síti, při nefunkčnosti TČ, nemohlo dojít při mínusových vnějších teplotách k zamrznutí výměníku v TČ a potrubí do RD, instalovali jsme záložní betrie a nouzový zdroj - měnič 12V DC/ 230 V AC a k tomu pak jsem navrhl potřebnou elektroniku (přepínání zdrojů napájení na základě výpadku napětí a vnější teploty). V případě nefunkčnosti TČ a poklesu vnější teploty na mínusové hodnoty, pak "prohání" oběhové čerpadlo okruhu, mezi TČ a aku nádrží, teplou vodu z nádrže a případně i z okruhu ÚT RD do TČ a zajišťuje, aby nedošlo k zamrznutí tohoto okruhu a výměníku v TČ.
Na základě tohoto pak, k Vašemu dotazu, mohu poskytnout tyto základní infrmace, na které se ptáte.

Takže, vzhledem k Vámi uvedenému maximální požadovanému příkonu zařízení, bud potřeba, pro trvalý provoz, zařízení s měničem zhruba s výkonem kolem cca 500W, tedy s označením 800. Tomu by mohlo odpovídat v odkaze uvedené zařízení SiunusPRO 800E, případně k vyššímu záběru i o stupeň vyšší. Máme jej rovněž použito a zatím zkušenost (po dvou letech provozu) dobrá a bezproblémová. My jej koupili za cca 4500,- Kč. Jde o zařízení, přes které jsou potřebná zařízení trvale napojena a v případě napětí v síti jsou napájena ze sítě přes něj. V případě výpadku napětí pak okamžitě přejde na napájení z baterií a pak napájí požadovaná zařízení napětím 230V AC (čistá sinus) přes měnič v zařízení.
Možná délka provozu je pak pouze dána kapacitou použité baterie, která je možná v podstatě libovolná. Uvedené zařízení si rovněž, v případě provozu na síť, náhradní zdroj (baterii - baterie) trvale dobíjí a zajišťuje si jejich optimální nabití, pro případ provozu z baterie.
Co se týká výpočtu potřebné kapacity, s ohledem na požadovanou dobu provozu na tento náhradní zdroj, dá se zhruba vycházet z těchto údajů:
Vámi požadovaný příkon - 300W (při 230V AC , alepak zhruba i při 12 V DC)
Z čehož vyplývá, že by byla, při 12V DC, max. proudová potřeba cca 25A (300W / 12V DC) .
No a pokud by jste požadoval dobu provozu uvedených 6 hodin, jednoduchým propočtem (25A x 6 hod.) dojdeme k minimální kapacitě 150 Ah.
Této kapacity je možno dosáhnout buďto zakoupením klasické olověné baterie přímo s touto kapcitou, nebo pak zakoupením baterií s kapacitou menší a propojit více těchto baterií paralelně. Při tomto zapojení je napětí stále 12V DC, ale sčítá se kapacita. Nebo je možné použít případně i jiných typů baterií. (My používáme starší "staniční" baterie NiCd).
Uvedený propočet je sice velmi zednodušený (nerespektuje účinnost měniče a kvalitu baterií), ale pro vlastní návrh je, aspoň podle mne, celkem dostatečný. Mohl by jste z něj vycházet a potřebnou kapcitu, s ohledem na délku provozu, si vypočítat dle výše uvedeného.

https://www.zbozi.cz/vyrobek/volt-polska-sinuspro-800-va-3sp080012e/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=1861%2F3459&utm_term=volt-polska-sinuspro-800-va-(3sp080012e)&utm_query=volt%20sinus%20pro%20800e%20z%C3%A1lo%C5%BEn%C3%AD%20zdroj

není levnější koupit benzinovou elektrocentrálu? Sice se musí nahodit a připojit ručně, ale zase cena je poloviční a pár litrů benzinu bude stát méně než akumulátory.

https://www.jipos.cz/produkt/elektrocentrala-benzinova-800w-12-230v-kd109-kraftdele/

Samozřejmě se dá jít i maximalistickou cestou, koupit výkonnější čtyřtakt a napájet s tím třeba i lednici, nouzová světla apod. Na automatizované řešení to samozřejmě není (to by stálo ještě víc), ale jako dlouhodobý zdroj elektrické energie (nebo mobilní "elektrárna" na zahrádku, stavbu apod.) ideální.

Děkuji za odpověď, mám v plánu po této investici až dám dohromady všechny informace o druhach UPS a baterií i investici do mensi elektrocentrály, co mi utáhne kotel + dobít UPS.... 1. Věc je zabránit pretopeni automaticky v sekunde tou UPS a při delším výpadku si pomoct elekrocentralou... díky

Já si teda myslím, že to nemusí být zcela bezvýpadkové, pár desítek sekund to IMHO vydrží, a pak bych už rovnou celou UPS zrušil a raději koupil něco takového: https://elektrocentraly.heureka.cz/konner-sohnen-ks-7000e-ats/#specifikace/

Myslím,že to nákladově vyjde šul-nul oproti řešení UPS+generátor, ale bez nutnosti kupovat a udržovat baterie. Prostě se jen jednou za 2 měsíce provede test, aby se centrála "proběhla"

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru