Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kamna - záložní zdroj

U syna jsme realizovali náhradní zdroj, pro případ výpadku napětí v síti, pro tepelné čerpadlo vzduch- voda, typu monoblok, kdy se vede z tepelného čerpadla ohřátá voda vnějším potrubím do akumulační nádrže v domě, z níž je pak napájeno ÚT RD. Aby v případě výpadku napětí v síti, při nefunkčnosti TČ, nemohlo dojít při mínusových vnějších teplotách k zamrznutí výměníku v TČ a potrubí do RD, instalovali jsme záložní betrie a nouzový zdroj - měnič 12V DC/ 230 V AC a k tomu pak jsem navrhl potřebnou elektroniku (přepínání zdrojů napájení na základě výpadku napětí a vnější teploty). V případě nefunkčnosti TČ a poklesu vnější teploty na mínusové hodnoty, pak "prohání" oběhové čerpadlo okruhu, mezi TČ a aku nádrží, teplou vodu z nádrže a případně i z okruhu ÚT RD do TČ a zajišťuje, aby nedošlo k zamrznutí tohoto okruhu a výměníku v TČ.
Na základě tohoto pak, k Vašemu dotazu, mohu poskytnout tyto základní infrmace, na které se ptáte.

Takže, vzhledem k Vámi uvedenému maximální požadovanému příkonu zařízení, bud potřeba, pro trvalý provoz, zařízení s měničem zhruba s výkonem kolem cca 500W, tedy s označením 800. Tomu by mohlo odpovídat v odkaze uvedené zařízení SiunusPRO 800E, případně k vyššímu záběru i o stupeň vyšší. Máme jej rovněž použito a zatím zkušenost (po dvou letech provozu) dobrá a bezproblémová. My jej koupili za cca 4500,- Kč. Jde o zařízení, přes které jsou potřebná zařízení trvale napojena a v případě napětí v síti jsou napájena ze sítě přes něj. V případě výpadku napětí pak okamžitě přejde na napájení z baterií a pak napájí požadovaná zařízení napětím 230V AC (čistá sinus) přes měnič v zařízení.
Možná délka provozu je pak pouze dána kapacitou použité baterie, která je možná v podstatě libovolná. Uvedené zařízení si rovněž, v případě provozu na síť, náhradní zdroj (baterii - baterie) trvale dobíjí a zajišťuje si jejich optimální nabití, pro případ provozu z baterie.
Co se týká výpočtu potřebné kapacity, s ohledem na požadovanou dobu provozu na tento náhradní zdroj, dá se zhruba vycházet z těchto údajů:
Vámi požadovaný příkon - 300W (při 230V AC , alepak zhruba i při 12 V DC)
Z čehož vyplývá, že by byla, při 12V DC, max. proudová potřeba cca 25A (300W / 12V DC) .
No a pokud by jste požadoval dobu provozu uvedených 6 hodin, jednoduchým propočtem (25A x 6 hod.) dojdeme k minimální kapacitě 150 Ah.
Této kapacity je možno dosáhnout buďto zakoupením klasické olověné baterie přímo s touto kapcitou, nebo pak zakoupením baterií s kapacitou menší a propojit více těchto baterií paralelně. Při tomto zapojení je napětí stále 12V DC, ale sčítá se kapacita. Nebo je možné použít případně i jiných typů baterií. (My používáme starší "staniční" baterie NiCd).
Uvedený propočet je sice velmi zednodušený (nerespektuje účinnost měniče a kvalitu baterií), ale pro vlastní návrh je, aspoň podle mne, celkem dostatečný. Mohl by jste z něj vycházet a potřebnou kapcitu, s ohledem na délku provozu, si vypočítat dle výše uvedeného.

https://www.zbozi.cz/vyrobek/volt-polska-sinuspro-800-va-3sp080012e/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=1861%2F3459&utm_term=volt-polska-sinuspro-800-va-(3sp080012e)&utm_query=volt%20sinus%20pro%20800e%20z%C3%A1lo%C5%BEn%C3%AD%20zdroj

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny