Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nesoulad mezi bytovým a hlavním vodoměrem

Předem se omlouvám za téma, charakter dotazu, ale už nevím(e) co s tím ... jsem členem výboru svj v menším (2x vchod po 12 bytech) a starším (cca 100let) bytovém domě. Opakovaně v jednom vchodě máme problém s nesouladem součtu bytových a hlavního vodoměru. Věc jsem řešili výměnou vodoměrů za novější s možností dálkového odečtu, což jsem te´d udělali a zjistili, že sedí kontrolní součtu jednotlivých uživatelů bytů s našim měřením (jen malá odchylka), ale prostě chybí v jednom vchodě víc jak 100kubíků, v druhém (nově, tam to sedělo vždy) nějakých cca 70 kubíků. Přitom nikde neregistrujeme žádnou závadu (vše suché, bez průsaků), došlo i loni k výměně a i certifikovanému přezkumu hlavního vodoměru. Ani nám nepřijde, že by někdo někde nějak odebíral vodu na černo, je to přece jen velké množství. Nedokážeme si to vysvětlit. Nenapadá vás něco? Předem děkuju.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím jak u Vás ale většinou to může dělat neměřený přívod vody k WC. Ve starých domech byly WC větš…
nerady 08.01.2023 10:14
nerady
Jo to taky tak u nás bývalo, nevím jak v nižších patrech, ale my měli WC přímo ze stoupačky, nešlo t…
ml1 09.01.2023 14:57
ml1
A když to bude tak ve více bytech a protékající záchod? Znám také případ, kdy protékala voda přes pl… nový
nerady 09.01.2023 18:24
nerady
Odečty hlavních vodoměrů si děláte sami nebo dodavatel ? Pokud děláte v bytech odečty k 1.1. a hlavn…
petrM 08.01.2023 18:53
petrM
Díky za reakce, s odchylkou jsme počítali, ale v jednom vchodě chybí 160 kubíků (aktuální číslo), v…
luke0111 08.01.2023 19:02
luke0111
Tento problém jsme řešili u nás v domě před pár lety. První rok se vyměnil zámek v nefunkční prádeln…
petrM 08.01.2023 21:48
petrM
Prádelny (resp. staré sprchy ... ano, ještě v 80.letech některé byty neměly své sprchy) máme, ale je…
luke0111 09.01.2023 06:31
luke0111
Asi se šíří recept na okrádání postupně přes sociální sítě, nebo hospodu. Čuměl jsem na napouštění v… poslední
kejki 10.01.2023 18:34
kejki

Nevím jak u Vás ale většinou to může dělat neměřený přívod vody k WC. Ve starých domech byly WC většinou napojeny na vlastní stoupačku a lidé při rekonstrukci koupelen to tak nechali být. Chce to jít byt po bytu, spláchnout a koukat zda se při napouštění splachovací nádržky točí vodoměr. Neříkám však, že je to 100% Váš problém.

Jo to taky tak u nás bývalo, nevím jak v nižších patrech, ale my měli WC přímo ze stoupačky, nešlo to ani přes kohout (ovšem to bylo před rekonstrukcí stoupaček v roce 90, kdy nebyly vodoměry). No ale to neudělá sto kubíků, na kubík spláchnete stokrát (počítám-li náplň 10 litrů, což je dost maximalistické), tak si spočítejte, kolikrát spláchnete ze 100 kubíků.

A když to bude tak ve více bytech a protékající záchod? Znám také případ, kdy protékala voda přes plynový kotel jelikož byl ve vodovodní soustavě větší tlak než byl nastaven na plynovém kotli. Dotyčnou osobu ta legrace přišla za rok na 10.000,-Kč.

Díky za reakce, s odchylkou jsme počítali, ale v jednom vchodě chybí 160 kubíků (aktuální číslo), v druhém 70, to prostě není odchylka, ani klasický drobný únik, ale pořádný bazén (když si vezmu, že průměr spotřeby na jednotku je nějakých cca 70-80/rok). Zítra máme schůzi, tak třebas něco vypátráme. Každopádně díky.

Tento problém jsme řešili u nás v domě před pár lety. První rok se vyměnil zámek v nefunkční prádelně, i když jsem říkal, že je nesmysl, aby někdo ukradl 200 kubíků za rok (asi málokdo ví, kolik je 200 kubíků). Další rok mi bylo řečeno, že bylo několik havárií na stoupačkách. Další rok se vyměnily bytové vodoměry a ztráta byla ještě větší. Další rok byly vyměněny hlavní vodoměry, i když vodárny vyhrožovaly, že vše včetně certifikace bude na naše náklady. Bylo prokázáno, že hlavní vodoměry měří špatně, bohužel vodárny uznaly reklamaci pouze za poslední rok, i když za ty čtyři roky jsme zaplatili cca 800 kubíků navíc. Asi je to nekonečný boj, bohužel málokdo tyto údaje kontroluje.

Prádelny (resp. staré sprchy ... ano, ještě v 80.letech některé byty neměly své sprchy) máme, ale je to osazeno vodoměry (sprchy jsou nefunkční), asi to bude fakt tím, že někdo v bytě gratis odběr, divné je to, že mínus je i v našem vchodě, kde nikdy problém tohoto charakteru nebyl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru