Předmět Autor Datum
Ahoj. Když v tom kotli bublá, máš vařící topení nebo jen teplé? Pokud jen teplé a v kotli bublá, tak…
Lukas1982 19.12.2022 13:27
Lukas1982
Dobrý den,koukněte do manuálu,třeba H41 to má přímo v provozním popisu,že bublá i zavřený.Jinak může…
Lubomír 19.12.2022 15:28
Lubomír
Rovněž jsem mnoho let provozoval kotel Dakon U18. Důvodem může být více věcí. Za prvé - netěsnost ve…
George63 19.12.2022 17:08
George63
Může to mít také jednoduchou příčinu. Klapky, nebo dvířka netěsní a kotel si tak přisává „falešný vz… poslední
Paron 20.12.2022 09:48
Paron

Ahoj. Když v tom kotli bublá, máš vařící topení nebo jen teplé? Pokud jen teplé a v kotli bublá, tak je špatná cirkulace otopné vody. Máš tam čerpadlo nebo jedeš na samotíž?
Píšeš, že je kotel zavřený. Těsní správně ta šnůra okolo spodních dvířek? Případně ještě omrkni přívod sekundárního vzduchu (z boku kotle) a ten uzavři a taky není od věci trochu přivřít komín.
Mám taky kotel Dakon Dor 24 a občas v něm zatopím, ale už jen dřevem. Taky jsem měl problém s přehříváním a pak jsem se zaměřil na spodní dvířka, která regulují přívod vzduchu.
Nakonec jsem to vyřešil koupí těsnící šňůry za pár korun. Tesnici-snura-kamna-krby-4x4-mm-3m-sklo-pletena-d169.htm?tab=description
Nejspíš to nasávalo vzduch ikdyž byla dvířka zavřená. U výměny všech "šňůr" už žádný problém s regulací nebyl.

Dobrý den,koukněte do manuálu,třeba H41 to má přímo v provozním popisu,že bublá i zavřený.Jinak můžete mít kotel předimenzovaný,to ale asi za deset let provozu znáte.Spíš bych překontroloval všechna těsnění na dvířkách,může přisávat vzduch a tudíž hoří více než by měl i v zdánlivě zavřeném stavu.Pak nastává i to,že je člověk zvyklý kotel ráno nasypat,že po návratu z práce jen přiloží a ouha,kotel je odpoledne vyhořelý.Může to být i hodně kvalitním uhlím,prostě dává více tepla než bylo zvykem.:-)

Rovněž jsem mnoho let provozoval kotel Dakon U18. Důvodem může být více věcí.
Za prvé - netěsnost ve spodních dvířkách. Zkontrolovat těsnící šňůru a případně vyměnit.
Za druhé - velký tah komína. Mít osazenu komínovou klapku a tou regulovat a omezovat tah komína.
Za třetí - neuzavřená, nebo prohnutá klapka v zadní části kotle, ktará nutí spaliny procházet poslední topnou sekcí. Klapku uzavřít, vadnou vyměnit.
Za čtvrté - špatná cirkulace vody v systému. Pokud samotíž, otevřít více ventily na radiátorech. Pokud čerpadlo, zvýšit otáčky + rovněž ventily.
Za páté - prudké hoření kvalitního topiva. Omezit současné množství v šachtě.
Jinak, pokud se teplota na kotli zvýší po delší dobu až na cca 80st.C (případně výše), pak "probublávání" je běžné.
Já osobně tehdy měl tehdy zhotovenu "automatiku", kdy jsem, na spodních dvířkách, měl osazen ventilátor a elektromagnetickou klapku a hoření kotle bylo ovládáno prostorovým termostatem z řídící místnosti a časovými spínacími hodinami. Nasypal plnou šachtu a během dne odhořívalo dle potřeby. Hodiny a termostat sepnul, klapka se otevřela, ventilátor foukal. Dnes by to neobstálo ale z hlediska "ekologie", neboť vždy při rozhořívání, po útlumu, byl po určitou dobu větší vývin kouře. Tehdy se neřešilo, "kouřili" všichni sousedé. Dnes většinou topí plynem. (Zatím ;-)).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru