Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Věčná smyčka k trafopajce

mě nebavilo kupovat nová očka

Nová očka jsem snad nikdy nekupoval, to už spíš jsem koupil metr drátu 1,5mm2 libovolné barvy. Navíc jsem měl příslušných odstřižků víc než dost i když jsem se elektrikářskému řemeslu nikdy moc nevěnoval. Vlastní smyčky mají tu výhodu, že si je uděláte podle potřeby (delší nebo kratší). SMD se tím dají pájet, ale chce to určitý grif, dřív jsem to uměl (asi to většinou bylo 1,27 mm čili nic až tak drobného a pouzdra 0603 nebo větší). Naposledy jsem pájel něco v SOT28 a na to jsem si vzal starou dobrou ERS50, protože tou trafopájkou mi to vůbec nešlo (hlavně to bylo kvůli šílené smyčce, kterou se mi nechtělo měnit, za to tou ERS50 to šlo skoro samo, i když místo hrotu měla kopyto snad 3 mm tlusté).

Já bych spíš měl motivaci v ušetření těch šroubů (častými výměnami té smyšky trpí). Ty se dost brzo strhnou (a nezbývá než zvětšit závit, jde to až do M7, co si pamatuju ze školy). Já jsem to před léty vyřešil (ale byla to z nouze ctnost), když jsem přeřezával závit z M4 na M5 a neměl jsem kompletní sadu závitníků (jen stupně I a II), tak se mi tam ten šroub zalomil a nešel ven. Tak jsem ho zarovnal do roviny a udělal do něj díru a závit M3, o něco později jsem totéž udělal na druhé straně (tehdy už úmyslně, doufal jsem, že se tam ten šroub taky zalomí a stalo se). Od té doby to takto drží dodnes, závit v železe je přecejenom lepší než v mědi.

Dneska na bastlení, aby měl člověk pájecí stanici s horkovzduchem a odsávačkou (já jsem zatím jen u té ERS50, která po letech bude potřebovat nějaký lepší hrot). Ale jinak mám SMD rád, nemusí se pro ně vrtat a většinou bývají i levnější (bývalo pravidlem, že když se v GME koupí >1000 odporů, vyjde kus na 3-5 haléřů zatímco s normálním se pod 20 haléřů nedostanete, podobné to bylo u kondenzátorů (tam to bylo spíš 30-50 hal, ale těch bych 1000 nekupoval)), takže je při návrhu preferuju.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny