Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ostření řetězu pily

Dobrý den, jak důležité je při broušení řetězu, nastavení sklonu kotouče brusky ( podřez zubu)? Na krabičce od řetězu je úhel broušení 30° a sklon kotouče 60° . Mám však obyčejnou brusku ,kde sklon je pevně dán 50° a nelze ho měnit. Nikdy jsem to neřešil, ale technicky mě vliv sklonu zajímá. Díky za vaše zkušenosti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
protože při ostření bruskou se musejí měnit otáčky. Jinak řetěz nejde nabrousit. Nevím kolik stojí t…
Vla 17.12.2022 12:03
Vla
Dobrý den, já brousím řetěz na pilu běžně a tak vím, že samozřejmě na brusce nabrousit jde, nevidím…
pařez 17.12.2022 13:21
pařez
tak vím, že samozřejmě na brusce nabrousit jde No tak vidíš:-). Když tohle říkáš, tak nemusíš řešit…
Vla 17.12.2022 19:40
Vla
Já vycházel z toho, že jste psal ,že bez změny otáček, řetěz nabrousit nejde.Nevim jak profi,ale běž…
pařez 17.12.2022 20:39
pařez
změna otáček byla myšlena: pravý a levý chod. To co je zde ukazováno za brusky jsou hračky do popeln…
Vla 18.12.2022 07:09
Vla
To co je zde ukazováno za brusky jsou hračky do popelnice. Proč ? Je to taky o tom,kdo s tou ...hrač…
E250TD 18.12.2022 09:19
E250TD
Zdravím,používám jak pilník,tak brusku,mám takovou tu levnou,kdysi jsem koupil v Penny kufr,elektric… poslední
Lubomír 18.12.2022 15:00
Lubomír

Dobrý den, já brousím řetěz na pilu běžně a tak vím, že samozřejmě na brusce nabrousit jde, nevidím v tom problém. Vždy cca 3- 4x pilníkem a potom na brusce. Původně jsem se sice ptal, jak velký může být vliv úhlu naklopení kotouče a spíše to smeřovalo, třeba na lidi, kteří to dělají profesionálně, jestli oni naklápění v praxi přizpůsobují různým typům řetězů.
Přesto všem děkuji za jejich zkušenosti.

Zdravím,používám jak pilník,tak brusku,mám takovou tu levnou,kdysi jsem koupil v Penny kufr,elektrická pila pila okolo 1800w,bruska,dva kotouče a dva řetězy,bylo to za 999kč.Ta bruska je na řetězy postačuící.Mám ji na prkýnku,upnu do svěráku a brousím,vše musí sedět fest,vodítko řetězu dotaženo,aby šel řetěz mírně ztuha posouvat.Při broušení vždy jednou rukou dotahuji řetěz k opěrce,která vymezuje přesnost broušení, né jako ten pán na videu,vše má volné a na konci ještě zvedá palec nahoru,asi mu to tak stačí.Musí se s citem,není to profi stroj,zuby moc neubývají,jedná se o ostření,nikoli ubrušování,všechny stejnoměrně líznu,případně doladím omezovací zuby.To se však dělá,až když je zub zůžen,tím snížen,musí se snížit omezovací zuby,nepřehnat jejich snížení a hlavně dodržet pravidelnou výšku u všech omezovacích zubů,jinak pila kope a trpí celý řetěz,hrozí přetržení a ůraz.
Toto se nedá srovnávat s nástrojařinou,tu jsem dělal někdy před čtyřiceti lety,tam by takový stroj neuspěl.Jestli je úhel o chlup jiný nevadí,hlavně zuby nespálit velkým úběrem,jak jsem napsal výše,jen líznout do ostra.Vše je na citu a šikovnosti obsluhy brusky.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru