Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uzemnění chalupy - jaké tyče?

Dobrý den,
měl bych dotaz. Měl jsem na chalupě elektrikáře, který tu něco propojoval a kontroloval uzemnění. Venku pod rozvaděčem oddělal víko a tam je zemnící vodič napojený na pásovinu, která vede do země. Vzal přístroj a naměřil 28 óhmů. Prý je to hrozně moc.
Tak mi říkal, ať někde blízko té krabice zatluču 2 zemnící tyče dlouhé 150 cm. Ty se prý spojí a napojí na stávající uzemnění.
Zeptám se, myslíte že stačí ty tyče metrové nebo opravu musí být 150 cm? Je to tam samý kámen a byl by to masakr zatlouct tak dlouhé tyče.
Díky moc.

Předmět Autor Datum
V tom pripade odkopat a polozit vodorovnou tyc do nejake rozumne hloubky
Jan Fiala 29.11.2022 07:11
Jan Fiala
A dvě metrové tyče jsou teda málo?
Tomáš. 9812 29.11.2022 08:50
Tomáš. 9812
Ten elektrikář mel nějaký důvod - zřejmě posoudil terén a ze zkušenosti ti neco doporučil. Já nevim,…
Jan Fiala 29.11.2022 09:43
Jan Fiala
Můj názor je , že ani ty dvě tyče 1,5 m dlouhé, na revizními techniky (většinou) respektovaný odpor…
George63 29.11.2022 11:03
George63
Já jsem dával tyče také v kamenitém terénu, resp. v navážce. Ani jsem se nepokoušel to rovnou zatlou…
PanPepan 29.11.2022 11:18
PanPepan
Vím že dotaz byl dán před půl rokem, ale jen jedna poznámka. Pokud má někdo problém s uzemněním a na… poslední
nerady 11.05.2023 14:45
nerady

Můj názor je , že ani ty dvě tyče 1,5 m dlouhé, na revizními techniky (většinou) respektovaný odpor samostaného uzemnění nulového vodiče el. sítě, v hodnotě 15 ohmů (měl by být nižší), stačit nebudou. Pokud je tedy terén kamenitý a málo hlinitý. Ale to je věc Vámi osloveného elektrikáře.
Pokud je ale obava, že nepůjdou ty tyče 1,5 m dlouhé zatlouct (a je potřeba jejich vrch zatlouct hlouiběji až pod terén), tak použít třeba i ty 1 m dlouhé a tedy aspoň 4 ks. Nejlepšího uzemnění se ale dosáhne zakopáním FeZn pásku 30/4 mm, do "nezámrzné" hloubky (cca 80 cm) a v délce aspoň 15m.
Důležité pak ale hlavně je, aby celkový zemnící odpor uzemnění, včetně připojeného nulového vodiče sítě, nebyl vyšší než 2 ohmy.

Já jsem dával tyče také v kamenitém terénu, resp. v navážce. Ani jsem se nepokoušel to rovnou zatlouct při představě, že při nezdaru bych jí musel vytahovat. Napřed jsem díru vyvrtal metrovým SDS vrtákem, resp. prošmatal jsem si jím terén, kam by šlo tyč umístit a kam ne a kde se mi podařilo vrták zavrtat, tam jsem tyč zarazil.

Vím že dotaz byl dán před půl rokem, ale jen jedna poznámka. Pokud má někdo problém s uzemněním a naměřením dostatečné hodnoty, tak se to dá vyřešit tím, že koupí bentonit udělá z něj kašičku, vyvrtá větší díru pro zemnící tyč a tu kašičku naleje kolem zemnící tyče. Dá se tak docílit až 9x lepší zemnící hodnoty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru