Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Větrací mřížky skrze zeď do sádrokartonu (dřevostavba)

Dobrý den.
Kvůli šetření a obecně kvůli tomu, že často topíme v krbu a teplo se poté bohužel drží jen v jedné místnosti, a to v obývacím pokoji, kde krb na dřevo máme, jsme se po letech rozhodli alespoň menší úpravu. Ač jsou vždy jedny posuvné dveře do chodby ke schodišti (vedoucí nahoru do patra) a rovněž i oblouk (kde dveře nejsou) do kuchyně průchzí, stejně se teplo opravdu vždy drží jen v obýváku a do ostatních místností dole, případně do chodby a nahoru do domu vůbec nejde. Rozhodli jsme se tedy, že nad dveře (jak posuvné do chodby, tak oblouk vedoucí z obýváku do kuchyně) si doděláme větrací (ventilační) mřížky, neboť teplo, které se poté drží od krbu zbytečně v místnosti a nahoře u stropu tak konečně bude moci kudy odcházet a určitě o několik % nám to pomůže i co se týče rozvádění tepla do jiných místností (kuchyně, chodby hlavně), případně částečně i nahoru.

Přítel mamky již pořídil cca takovéto mřížky (viz příloha), 4x - tedy logicky mřížka jak jsem řekl, bude nad oběma "dveřmi" jak ze strany obýváku tak ze strany druhé - proto 4x mřížky, z každé strany jedna.

Jelikož se přítel mamky a přítel mé sestry tak nějak spolu zhruba bavili, jak se to bude dělat, raději se obrátím ještě na Vás, protože obecně se k tomu nějak moc neměli a jelikož to budu dělat jen já se švagrem, raději si o tom nejprve něco zjistím a udělám to co nejlépe, aby to bylo pořádně.
Chci se zeptat, zda byste to také dělali VYKRUŽOVÁKEM - nějak nechápu, proč se bavili o vykružováku, když ten je kulatý (kruhovitý) a my logicky potřebujeme vyřezat obdélníkový tvar (jako má mřížka).
Případně jak byste to udělali, PROSÍM, nejlépe Vy? Jedná se o dřevostavbu se sádrokartony (mezi zdmi jsou samozřejmě dřevěné konstrukce typické pro dřevostavby a izolační vata (skelná vata). Nyní netuším, zda se i nad obloukem do kuchyně nebo dveřmi do chodby nachází nějaké dřevěné trámy či prkna, ale pravděpodobně asi určitě ano. Jak byste tedy vyřezali otvor skrze takovou zeď? Díky předem za tipy.

Rovněž nás napadlo, že bysme do těchto mřížek zabudovali i pomocné ventilátorky, které by napomáhaly šíření vzduchu z obývacího pokoje efektivněji. Samozřejmě ne ty hlučné typické ventilátory, které se používají na WC a koupelny, ty jsou příliš hlučné a zbytečně žerou. Nevím přesně, jaké přítel mamky myslel, ale asi něco ve stylu ventilátorku co se používá na PC na chlazení, nebo zkrátka nějaký podobný - případně dle vašich rad.
To je celkem dobrý nápad, ovšem netuším, kudy bych poté vedl kabel pro to, abych ventilátor zapojil. Sice ihned u obou dveří (oblouku) se poté nachází klasické vypínače, ale nedovedu si stejně představit, jak bych tahal kabel až dolů k vypínači na případné napájení ventilátoru.

Za každé rady a tipy děkuji. Pro mě je asi hlavní a podstatné, jak byste vyřezali ty otvory skrze zeď na ony mřížky - případně poté se můžeme bavit eventuálně o přidání ventilátoru.

Moc díky!

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny