Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyřešit problém s infračidly a couváním, na tmavém podkladu, u robotického vysavače?

Robotický vysavač, v mém případě RoobZone Roomy, má ze spodní strany 4 ks infračidel, jež zajišťují, aby vysavač nespadl ze schodů. Po najetí nad prázdný prostor dají impulz vysavači a tento vycouvá zpět a otočí se. Ovšem je s nimi problém, neboť v případě tmavého koberce, tato čidla tmavý koberec zřejmě identifikují jako volný prostor a vysavač okamžitě začne couvat a nejede v běžném režimu dopředu. Pak, při naražení pozpátku na překážku se odstaví z provozu a hlásí chybu.
Zkusil jsem čidla přelepit bílým papírem a určitou dobu to fungovalo. Ale najednou, z nějakého neznámého důvodu to fungovat přestalo a vysavač na tmavém povrchu stále pouze couvá. Jinak na světlých kobercích problém není.
Potřeboval bych buďto nějak funkci těchto čidel zrušit (schody nejsou), nebo alespoň je nějakým způsobem, tak jak to bylo tím bílým papírem (který ale z neznámého důvodu již nefunguje), "ošálit" a odstavit z jejich funkce. Zkoušel jsem třeba i hliníkový lesklý alobal a rovněž to nepomohlo. Odpojit jsem je sice ještě nezkoušel, ale předpokládám, že by na to elektronika reagovala asi stejně, nepomohlo by to a hlásilo by to nějakou chybu. Máte někdo nějaký nápad, případně zkušenosti s funkcí těchto infračidel? Jak je třeba odpojit a pro elektroniku vysavače je nějak a něčím nahradit (imitovat) tak, aby na to elektronika nereagovala tím couváním? Díky za reakce.

Předmět Autor Datum
Podlepovaním čidiel si úplne prerušil tok žiarenia z IR LED do detektora (medzi týmito prvkami čidla… poslední
ok 22.10.2022 06:27
ok

Podlepovaním čidiel si úplne prerušil tok žiarenia z IR LED do detektora (medzi týmito prvkami čidla je prekážka, ktorá zabraňuje priamemu osvitu detektora už v čidle) a teda čidlo trvale indikuje prázdny priestor. Skús nalepiť na čidlo najprv obojstrannú (priesvitnú) lepiacu pásku a na tú daj cca 1 a viac milimetrovú vrstvu materiálu, ktorý aspoň ako-tak prepúšťa IR žiarenie. Tu budeš musieť zaexperimentovať a nájsť materiál, ktorý bude fungovať. (Mne sa experimentovať nechce, ale vyskúšal by som plexisklo, penový polystyrén, plsť, nalepovacie podložky na nožičky nábytku a podobne). A nakoniec nalep napr. ten biely papier (bielu lepiacu pásku).
Fungovať by malo (bez experimentovania) napr. aj nalepenie vodovodného tesnenia v tvare medzikružia okolo okienok čidla a na tesnenie nalepiť bielu fóliu odolnejšiu ako papier.
Pozn.: Ale nechceš povedať, že vysávač rozoznával cez alobal tmavý a svetlý koberec? Z tvojho príspevku to tak vyplýva...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru