Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak připojit k čidlu pohybu PIR diodu, která blokuje čidlo při osvětlení?

Pro různé aplikace, zejména pro spínání osvětlení, používám PIR čidlo z Aliexpressu typu HC-SR501 (viz odkaz). Toto čidlo reaguje na pohyb, ale bez závislosti na momentálních světelných podmínkách. V popisu k podobnému čidlu HC-SR602, uvedenému rovněž na uvedeném odkaze, je napsáno, že blokování při dostatečné osvětlení je možné zajistit připojením fotodiody (zde uvedena F1).
Poradíte, jakou fotodiodu a kam ji, k čidlu HC-SR501, připojit? Zapojuje se do napájení čidla (používám 5V DC), nebo do výstupu z čidla ke spínacímu relé (+3,5V DC)?
A jak je možné případně nastavovat citlivost této diody, pro možnost ovlivnění blokování, podle intenzity jejího osvětlení.
Díky za reakce.

https://www.aliexpress.com/item/1005001621794785.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.3b061802zESDVR

Předmět Autor Datum
V popisu k vašemu typu čidla je uvedeno, že lze doplnit fotoodpor, ne fotodiodu! Ve schematu je ozna… nový
leo 30.09.2022 08:45
leo
Dík za informaci a radu. Toho jsem si nevšiml. Vyzkouším formou pokus-omyl. Snad se zadaří.:)) poslední
George63 30.09.2022 21:43
George63
Dobrý den,taky často řeším podobné věci.Použil bych fotoodpor a ošálit jím výstupní tranzistor.Ono t… nový
Lubomír 30.09.2022 13:44
Lubomír

V popisu k vašemu typu čidla je uvedeno, že lze doplnit fotoodpor, ne fotodiodu! Ve schematu je označen jako CDs2. Hodnota by se musela vyzkoušet, protože není uveden, v sérii je zapojen odpor 1MOhm, takže hodnota fotoodporu bude zřejmě v řádu desítek kiloohmů. Ve vámi uvedeném návodu k jinému čidlu je skutečně fotodioda, ale toto čidlo je úplně jinak zapojeno. Fotoodpor v žádném případě není ani v napájení, ani na výstupu, ale v obvodu řídícího IO, dokonce je na vyobrazení destičky uvedeno, kam se připájí. V případě těchto čidel v ceně pár desetikorun bych raději zakoupil čidlo, které bude mít všechny požadované vstupy (úroveň osvětlení, pohyb, změna citlivosti)

Dobrý den,taky často řeším podobné věci.Použil bych fotoodpor a ošálit jím výstupní tranzistor.Ono to není jen tak,fotoodpor po rosvícení bude opět vypínat,vyhodnotí dostatek světla.Jít by to mělo,musí ho blokovat ta infra,která odstaví jeho funkci do doby až zmizí pohyb osob.Osobně bych hledal,ta destička není drahá,trimr s kabílky na konce si napájím 1.5 měď s nabroušenými špičkami a hledám kde to oblafnout.Na jeden kabílek je dobré dát odpůrek,aby při nedopatření špatným otočením trimru nedošlo ke zkratu.
Na fotovoltaice mám udělátko na přepětí na základě svitu diody,černá dutinka od fixky,dioda s odporem a fotoodpor,který je připojen na destičku s relátkem.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru