Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s nastavením teploty vody

Mám v koupelně průtokový ohřívač a klasickou pákovou baterii. Problém je v nastavení optimální teploty vody, ohřívač spíná až v poloze baterie hluboko směrem k teplé - ve výsledku teče horká voda a když ji chci trochu naředit studenou a vrátím páku bateriie o něco zpátky ohřívač se vypne a začne téct studená. Nepomohla by tento problém vyřešit termostatická baterie?
Díky

Předmět Autor Datum
Termostaticka baterie bude michat teplou a studenou dle nastavene teplotu - podobne, jako to delas r…
Jan Fiala 06.09.2022 11:55
Jan Fiala
Takže jediné řešení je změnit ohřívač?
Gottfried 06.09.2022 13:12
Gottfried
Protoze jsi nic nenapsal o typu ohrivace, ktery mas, tak jak muzes cekat konretni odpoved?
Jan Fiala 06.09.2022 20:57
Jan Fiala
tenhle
Gottfried 07.09.2022 22:06
Gottfried
Pokud jsem se dobře díval tak má spotřebu 18 kW. Před více jak 20 lety byly od stejné firmy instalov…
nerady 08.09.2022 00:31
nerady
Ono to souvisí s tím, co jsem psal. Pokud je tlak v systému někde u spodní hranice nastavení toho tl…
George63 08.09.2022 07:13
George63
Jedna z možností je i částečně zarostlý perlátor na výtoku. Pokud se pustí studená, vznikne přetlak… poslední
Zerozero 08.09.2022 08:42
Zerozero
Toto je vlastnost elektrických průtokových ohřívačů, kdy je funkce ohřevu závislá na průtoku, alias…
George63 06.09.2022 22:18
George63

Pokud jsem se dobře díval tak má spotřebu 18 kW. Před více jak 20 lety byly od stejné firmy instalovány os tejném výkonu ve sprchách našeho podniku a nebyl problém. Ještě si pamatuji, že to šlo pustit na poloviční výkon (9 kW). Osobně si myslím, že bude problém s tlakem a ten také může být tím, že je někde omezený průtok zaneseným potrubím či sítkem. Další věcí je jak starý je ten průtokový ohřívač a či není někde také zanešený.

Ono to souvisí s tím, co jsem psal. Pokud je tlak v systému někde u spodní hranice nastavení toho tlakového/průtokového čidla ohřívače, které chrání ohřívač proti přehřátí a omezuje maximální teplotu na výstupu, tak jsou tyto problémy znatelnější. A pochopitelně ten průtok může být také ovlivněn rovněž zanešením potrubí. Zda by to mohlo být tím, se dá posoudit z toho, zda tento problém vznikl až nyní, nebo se projevoval již dříve. Ale někdy se stává, pokud je instalace napojena na veřejnou síť, že se změní tlakové podmínky v síti a pak se toto může rovněž projevit až dodatečně. No a v případě vlastního zdroje (čerpadlo + tlaková nádraž) to zase mohou ovlivnit změny nastavení tlaku na vodárně. Zkrátka těch příčin může být víc.

Toto je vlastnost elektrických průtokových ohřívačů, kdy je funkce ohřevu závislá na průtoku, alias tlaku vody v čidle, umístěném v ohřívači. Pokud se spustí pouze voda horká a průtok a tlak je zajištěn, tak ohřívač hřeje. Pokud se pak začne přidávat voda studená, ta způsobí v baterii mírný přetlak proti vodě teplé a pokud přestoupí určitou hranici, tak se vypne ohřev. Termostatická baterie to nevyřeší, řešení je pouze opatrné přidávání studené vody tak, aby k tomuto stavu (vypnutí ohřevu) nedošlo (většinou možnost kontroly signalizační kontrolky). Dá se to trochu ovlivnit nastavením té regulace v ohřívači, kde se dá nastavit minimální průtok (tlak), při kterém dojde k sepnutí, případně vypnutí ohřevu.
Vlastní zkušenost s obdobným ohřívačem a shodným problémem.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru