Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pračka AEG Lavamat L46010L - netočí buben

Výborně, máme víc informací. Tedy řídicí jednotka v rámci "mozku" asi funguje. Tedy program čeká na napuštění vody. Máš možnost měření? Jestli je na ventilu napětí, jestli není třeba ucpané sítko na vstupu vody. Dá se zjistit na ŘJ, čím je spínaný ventil? Můžou být opálené kontakty, je li tam relé.
Případně, jde li napětí na cívku relé, pokud je spínač polovodičový, jestli je řídicí napětí.
Ale práce na ŘJ už spadá do vyšší kategorie. Také pozor na možný úraz elektřinou.
Ale je fakt, že pračka zpravidla provede několik otáček už při napouštění vody, nečeká v tom případě na ukončení napouštění. To se neděje. To by napovídalo, že nemusí být závada v napouštění vody.
Ale digi pračka může zjistit, že nedošlo k sepnutí napájení ventilu a další funkce blokovat. Ale to by zase asi dala nějaké hlášení.
Máš li možnost, nejprve zjisti, jde li napětí na ventil, to je první funkce. Zatím to ale vypadá, pokud nejsou žádné známky vypálení něčeho, že je problém v elektronice. Může to být v silových spínačích, což by se dalo předpokládat. Ale v horším případě, může procesor "myslet", ale nepracuje sám,má množství doplňujících obvodů, a jeho rozhodnutí se nemusí dostat dál. Ale to už neřeší ani opraváři a vymění celou jednotku.
Ale určitá indicie by mohlo být i hlášení manželky, že v pračce zarachotilo. Může to nějak přesněji popsat? Porucha elektroniky bývá zpravidla tichá. Co mohlo být to zarachocení? Jak to bylo hlasité?
Opět věštění z kafe: Buben se otáčí ve vaně s minimální mezerou. Může se stát, že v kapse zůstane nějaký předmět, třeba hřebík, který propadne otvory bubnu. "Šprajcne" se třeba o hranu vypouštěcího otvoru ve vaně a zablokuje buben. Přetížením vypadne pojistka někde na ŘJ, nebo jinde. Buben se uvolní z tahu a předmět vypadne do filtru, nebo někde zůstane ve pružné hadici.
Buben se uvolní a dál je otočný.
To se mi právě jednou stalo. Ale mojí letité pračce to bylo celkem jedno, pouze začal kňourat řemen a motor se snažil točit. Tak jsem to zjistil rychle a závadu odstranil. Pojistky někde uvnitř pračky ještě tenkrát nebyly vynalezeny. :-)8-)
Jo ještě něco, sám si se zmínil. Může tam být kontrola tlaku (připojení) vody. To by byl v podstatě tlakový spínač. Porucha by funkci blokovala. Ale to by pračka mohla hlásit jako poruchu.
To jen na doplnění.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny