Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podlaha z OSB desek

Zdar,

mám na chalupě místnost, kde mám starou dřevěnou podlahu z prken. Jsou to prostě prkna natažená přes místnost, pod kterýma jsou dřevěné trámy. Obojí je hodně letité a úplně sežrané, takže tam chodim hodně opatrně, protože se ty prkna pořádně prohýbají a skoro lámou. Tudíž potřebuju novou podlahu.

Trochu problém je, že ta podlaha tam je zcela křivá a na těch 4,5m je náklon současné podlahy přes 10 cm. (Nespletl jsem se, opravdu tolik.)
Nedokážu to srovnat do vodorovný roviny, nepřipadá v úvahu to tam betonovat. Dokážu to vyrovnat částečně, takže počítám, že minimálně o půlku tam bude ten náklon menší.

Počítám teda s tím, že bych prkna vytrhal, trámy odřezal a něčim to vystlal a na to dal OSB desky. Je to dobrej nápad?

Mám na chalupě z různých stavebních úprav dost stavební suti a navíc tam budeme něco bourat a mělo by z toho zůstat dost cihel. Tak si řikám, buď tam naprat tu suť a na to ty desky nebo to tou sutí jen trochu srovnat a na to naskládat ty starý cihly a na ně ty OSB desky. Šlo by to?

Nakonec bych tam hodil nahoru zámkovej vinyl.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Proč bys to nedokázal srovnat do roviny? Nacpi tam impregnované trámy nějakým asfaltovým nátěrem v r…
Rce 24.08.2022 22:55
Rce
Nejde, jsou tam dveře a za dveřma druhá místnost, která má podlahu ok. Takže to celé nejde zvedat, r… nový
RedMaX 25.08.2022 07:49
RedMaX
Neříkám, že musíš nutně zvedat. Můžeš to taky vyhrabat do roviny. Přeci nebudeš mít podlahu s kopečk… nový
Rce 25.08.2022 21:53
Rce
Takhle nějak jsem to dělal já. nový
Rce 25.08.2022 22:07
Rce
Pekny, dik za inspiraci. Ta podlozka pod OSB deskama je co? A proc to tam je? Nahore na povrchu je… nový
RedMaX 25.08.2022 22:57
RedMaX
To je parozábrana, IMHO zbytečná, vlhkost z bytu jde nahoru, vlhkost z podlahy je odvedena průduchy… nový
Rce 25.08.2022 23:02
Rce
Ok, dik. Laminat je prodysnej, bude to pres laminat dychat? V baraku preventivne poctive vetram, c… nový
RedMaX 25.08.2022 23:16
RedMaX
Můžeš samozřejmě dát dřevěnou plovoučku, to už je na tobě, co tam flákneš. To jsou pověry o dýchání… poslední
Rce 26.08.2022 01:46
Rce
Po odstranění těch prken zjistí i stav těch "polštářů", to jsou trámky na které jsou prkna přibytá.…
George63 24.08.2022 23:41
George63
Ok, dík, tak to udělám. Trámy a prkna jsou nahnilé, půjde to pryč. Koberec ale nahoru nechci. Tak… nový
RedMaX 25.08.2022 07:52
RedMaX

Proč bys to nedokázal srovnat do roviny? Nacpi tam impregnované trámy nějakým asfaltovým nátěrem v rozmezí desek OSB, vyplň sutí, na to desky přišroubuj. Srovnat do roviny je samozřejmost. Použij vodováhu, šlafku nebo moderní rotační laser. To přece není problém vyrovnat. Nebudeš mít podlahu jak na potápějící lodi.

Nejde, jsou tam dveře a za dveřma druhá místnost, která má podlahu ok. Takže to celé nejde zvedat, respektive pod dveřma je schod cca 5 cm, takže o těhlech 5 cm to můžu srovnat. Druhých 5 cm bych získal jedině tak, kdybych u okna šel víc do země a tím si jist nejsem, že to nějak reálně půjde. Těch 5 cm je hodně, tak si myslím, že je tam získat nedokážu.

Pekny, dik za inspiraci.

Ta podlozka pod OSB deskama je co? A proc to tam je?

Nahore na povrchu je lino nebo to jsou parkety?

---

Jak mi tu psali jini, ja mam velkou obavu, abych si tam nenavysil nejakou svou chybou vlhkost. Asi ten prvotni napad na zamkovy vinyl opustim a hodil bych tam nejakou dyhu, nejakou plovoucku nebo neco na ten zpusob.

---

Jinak jo, pokusim se to nahore trochu zkrouhnout a dole nechat zmizet ten 5 cm schod. Ale tech minimalne 5 cm vyhrabat neni malo, takze myslim, ze na uplnou rovinu to nebude a ani tam neni nutna. Kdyz tam bude podlaha z OSB desek, tak mi nevadi, ze to nebude uplne rovny.

To je parozábrana, IMHO zbytečná, vlhkost z bytu jde nahoru, vlhkost z podlahy je odvedena průduchy ven. Jestli tam nebyla vlhkost do teď (u mne taky nebyla, jen podlahu sežrali tesaříci), tak to neřeš. Barák by měl být izolovaný ve zdech a základech. Navrch je plovoučka z laminátu.

Jen nebuď líný, vem lopatu, krompáč a rýč a koukej to pořádně srovnat odtěžením přebytečného materiálu, hezky do vodováhy (třeba šlauchkou). Pak tam nacpi trámy (polštáře), podlož cihlami aby se trochu upevnily, zarovnej bordelem trámy, udupej (zhutni pořádně). Trámy v rozteči OSB desek, aby spoj dvou desek byl přesně uprostřed trámu, vrutama přitáhni - tím se to celé zpevní a nehne.

Ok, dik.

Laminat je prodysnej, bude to pres laminat dychat?

V baraku preventivne poctive vetram, coz muze byt jeden z duvodu, proc tam nemame problemy s vlhkosti. Je zrejme, ze pres soucasna prkna to vetra v pohode a chci teda s novou lepsi podlahou docilit podobneho efektu.

Můžeš samozřejmě dát dřevěnou plovoučku, to už je na tobě, co tam flákneš. To jsou pověry o dýchání domu. Je potřeba mít dobrý základ, aby tamtudy nevnikala voda. Chceš-li mít úplně klid, musel bys zeminu či co tam je odtěžit z bytu do hloubky asi 50-70cm, udělat vanu z Ipy a zase zaházet. To člověk se zdravým rozumem dělat bude jen v případě, že má chalupu na močálu. Můžeš udělat odvětrávací kanálky pod podlahou ven (kryté plastovou mřížkou aby tam s tebou nebydlelo hejno hlodavců). Mám v jednom pokoji dva, pak už jsem se na to vyprdnul a nic mokrého nemám. Větrání je samozřejmě důležité.

Vlhkost v podlaze záleží na rosném bodu. Když budeš normálně topit (dle současného správného nařízení strany a vlády), tak je rosný bod v pohodě. Může to vlhnout, když to necháš vymrznout. Rosný bod je svinstvo a nepomůže proti němu žádná protivodní izolace. Prostě kapacita vzduchu rozpuštěnou vodou je překročena a voda prostě vypadne ze vzduchu. To je také problém zateplování. Lidé si myslí, že plácnou polystyrén na dům, čím víc, tím líp. To ale může vést k závažným problémům právě se vznikem vody ḱvůli rosnému bodu. Pak je nesmírný údiv, proč je najednou mokrá zeď i když tam nezatéká. Voda vyleze ze vzduchu.

Po odstranění těch prken zjistí i stav těch "polštářů", to jsou trámky na které jsou prkna přibytá. Pokud jsou použitelné, tak pouze vyrovnej jejich podloží a případně je vyrovnej a podlož cihlami. Pokud by byly špatné, tak dát nové (i třeba silnější, dvoustranně ohraněnou kulatinu). Pak do roviny dosyp sutí (dříve se používala odleželá škvára). Pokud jsou i ta prkna použitelná (nejsou děravá, nebo nahnilá), tak i ta bych dal na ty původní polštáře. A na to pak vrstvu silnějších OSB, nebo dvě slabších do kříže. Pokud by byla prkna špatná, tak dvě vrstvy silnějších do kříže. Ale krytinu pak nějakou prodyšnější. Já osobně preferují syntetické koberce. Podlaha má pak možnost vydýchat případnou vlhkost z podloží.
Já to obdobně, ale tehdy s dřevotřískou, takto provedl před cca 40 - ti lety na našem starém RD a dodnes vše OK. A před 10 lety vyměnil zeťák koberce za dřevěnou plovoučku a zdá se to být stále dobrý.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru