Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nepíšete jaký obsah má vaše exp.nádrž.podle toho se odvíjí jaké množství vody je optimální.Také nepí… nový
kap.dabač 23.08.2022 11:58
kap.dabač
připojil bych podotázku k množství vody. Na otopné soustavě máme tlakovou exp.nádobu. Tam je membrán… nový
patyk 24.08.2022 12:26
patyk
Nejsem sice topenář, ale z principu nevidím důvod, proč by nemohla být tato soustava rovněž beztlako… nový
George63 24.08.2022 21:12
George63
byl jsem se podívat a má 35L. Dávali ji(vše propočítali) topenáři z normální firmy. I kdyby stála li… nový
patyk 24.08.2022 22:07
patyk
Dík. Budu asi muset trochu přepočítat, o kolik se ta voda teplotou "nabyde", ale ta původní asi nebu… nový
George63 24.08.2022 23:19
George63
tak ještě jsem se díval kolik je v cenové nábídce přesně těch metrů podlahovky. Je toho 715m a al-pe… poslední
patyk 24.08.2022 23:29
patyk

Nepíšete jaký obsah má vaše exp.nádrž.podle toho se odvíjí jaké množství vody je optimální.Také nepíšete jestli máte cirkulací termosifonovou nebo nucenou čerpadlem.Pokud máte tu druhou tak množství vody je zapotřebí udržovat takové aby při eventuálním uvaření kotle tato vám nevytekla všechna ven.Potom soustavu zavzdušníte.Pokud máte nucený oběh tak zase záleží na velikosti nádoby.Prostě vody tolik aby plynule obíhala a soustava se nezavzdušnila.

připojil bych podotázku k množství vody. Na otopné soustavě máme tlakovou exp.nádobu. Tam je membrána, která vyrovnává tlak vody při ohřátí/ochladnutí. Tato soustava má 300L akum.nádobu a 200m podlahového topení, tep.čerpadlo vzduch-voda. Dům je jednopodlažní bez sklepu či půdy. Ta expanzní nádoba má nějakou životnost(nelze rozdělat). Je drahá. Jde tedy udělat otevřenou exp.nádobu v takovéto situaci? Voda se nahřívá od 10°C do 45°C. Nejde mi o konkrétní výpočet o kolik se voda roztáhne, ten si na síti dohledám, ale spíše, než to začnu hledat, jestli to není proti praxi. Známý má otevřenou exp.nádobu z trubky ze sklepa do 2.patra. Říkám si, že hrubší trubka, nebo nějaký kanystr, jak píše Jirka, by ten roztažený objem pojat mohl i v rámci jednoho patra.

děkuji

Nejsem sice topenář, ale z principu nevidím důvod, proč by nemohla být tato soustava rovněž beztlaková, tedy na otevřenou expanzku umístěnou v nejvyšším možném bodě soustavy. I když je to v současné době a zejména u TČ dosti neobvyklé řešení.
A zrovna se zeptám i já. Jaký obsah má Tvoje současná tlaková expanzka, při tom obsahu vody v topení i v akumulační nádrži 300l? Že říkáš, že je tak drahá. V současné době totiž, u syna, doplňujeme k TĆ (systém s panelovýni radiátory a částečně i s podlahovkou) rovněž, se systémem propojenou, akumulační nádobu, ale s obsahem 800 l. A současná tlaková expanzka má obsah cca max. 25 l. Tepelný spád rovněž od cca +20 do + 45-50 st.c.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru