Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Narex Hybro- nabíjení

Dobry vecer. Mam akusroubovak Narex Hybro a v popisu je doporucena nabijecka 5V/500mA. Pouzival jsem bohuzel levnou cinskou a ta prestala fungovat- je k.o. a chtel jsem se zeptat, zda muzu pouzit jinou usb nabijecku, ktera ma 2A? Jestli to neni moc velky proud? Ve sroubovaku by mela byt jedna li-ionka 18350. Diky..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Muzes použít nabíječku s vyšším výstupním proudem, zarizeni si z ní vezme, co potřebuje
Jan Fiala 08.08.2022 03:18
Jan Fiala
Ja myslel, ze proud, ktery do baterie pustim, ten tam pujde. Jakoze cim vetsi proud, tim bude bateri… nový
nodj 21.08.2022 23:09
nodj
Jde o to, zdali šroubovák byl už vybaven příslušnou nabíječkou. Většinou je aku nářadí vybaveno přís… nový
Zerozero 21.08.2022 23:45
Zerozero
A kdyz ted trochu odbocim- jak je to treba s mobilnim telefonem- kdyz budu nabijet zdrojem 1A, tak b… nový
nodj 22.08.2022 00:33
nodj
Nevím to určitě, jak je to s nabíjením moderních mobilů, ale myslím si, že v mobilu je vlastní systé… poslední
Zerozero 22.08.2022 01:30
Zerozero

Jde o to, zdali šroubovák byl už vybaven příslušnou nabíječkou. Většinou je aku nářadí vybaveno příslušnou nabíječkou a výrobce doporučuje použití jen této příslušné nabíječky.
V tom případě může už v nabíječce být nějaký systém, který omezuje proud na danou hodnotu, která vyhovuje dané baterii, v samotné baterii je jen systém ochrany před přebitím.
Pokud ale výrobce připouští použití jiné než dodané nabíječky (nebo dodává bez nabíječky),
třeba nabíjení z USB, tak uvedená hodnota 500mA znamená, že nabíječka musí být schopná dodat minimálně tento proud, nebo větší. Systém ve šroubováku se sám postará o řízení proudu.

Nevím to určitě, jak je to s nabíjením moderních mobilů, ale myslím si, že v mobilu je vlastní systém nabíjení, protože lithiová baterie je náročná na funkci, její nabíjení je složitější, než třeba NiMh.
Proto je z důvodu bezpečnosti i každá baterie vybavená navíc vlastní elektronikou.
Proto si systém telefonu sám řídí nabíjecí proud. Pokud se tedy použije nabíječka s větším možným proudem, mobil si vezme kolik chce a nabíječka nebude plně vytížená.
Naopak nabíječka s menším možným proudem, než telefon chce, bude přetížená a odejde, nebo zapůsobí její nadproudová ochrana.
Proto si myslím, že použití výkonnější nabíječky neurychlí nabití telefonu. Už z důvodu, že by moc rychlé nabíjení mohlo baterii poškodit, nebo zkrátit životnost.
Bude to asi podobné jako třeba u notebooku kde je nabíjení baterie zcela v režii počítače a použití silnějšího zdroje (samozřejmě se správným napětím), neurychlí nabití baterie.
Ale nejsem v tomto odborník, jen předpokládám, že dnešní telefon je natolik složité zařízení, že v něm vlastní systém řízení nabíjení je to nejjednodušší. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru