Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem revizní dvířka do jádra

Zdravím,
plánuji si postupně rekonstrukci jádra v panelákovém bytě a nyní přemýšlím nad revizními dvířky. Byl jsem v různých obchodech (hornbach, Obi, Castorama), ale všude mají takové obyčejné, nevzhledné plastové a plechové dvířka. Z družstva mám podmínku, že má být velikost dvířek min. 800x600mm, což za takový rozměr chcou šílenou částku v obchodech...
Můžete mi někdo popsat co jste dávali a montovali? Případně jestli někdo vyráběl vlastní dvířka?

Druhá otázka je na koupelnový nábytek. Máte koupelnový nábytek čistě z masivu nebo z dřevostřísky? Obávám se vlhkosti a nabobtnání dřevotřísky díky zvýšené vlhkosti

Díky za případnou odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V paneláku jsem nikdy nebydlel, jenom vím, že dvířka byla na WC za zády a byly tam odtud přístupné s…
nerady 12.06.2022 08:03
nerady
nevím zda by neměla být nehořlavá či dokonce protipožární či kouřotěsná Jak to má být teď to nevím,… nový
ml1 13.06.2022 12:55
ml1
Já bych udelal normálně velké dvířka. Přeci jen se občas mění stupačky, trubky, vodoměry a podobně.… nový
MM_tank 14.06.2022 15:46
MM_tank
Souhlasím. Nicméně lidé jsou už dokonale zblblí. Dnes se uvažuje krátkočasovým stylem "sadrokarton… nový
ST 14.06.2022 17:35
ST
Děkuji všem za odpověďi. Ano, také bych dal dvířka, která jsou předepsaná (600x800) i když jsou nevz… nový
Omegus 15.06.2022 11:56
Omegus
Nebydlím v paneláku, takže jsem toto řešit nemusel. Toto řešení, pokud si to dokážeš vyrobit, je urč… nový
George63 15.06.2022 17:04
George63
@George63 @ST D9ky, to je dobrý nápad, zavěsit záda přímo na police. Bylo by to při dostupnosti jád… nový
Omegus 20.06.2022 20:10
Omegus
Jak jsem psal, v paneláku nebydlím a tyto zkušenosti vlastní nemám. Ovšem švagrová si občas rovněž s… nový
George63 20.06.2022 20:53
George63
První co mne napadlo - A co bezpečnost? Druhé co mne napadlo - Utěsním to na své hranici, tedy na úr… poslední
ST 20.06.2022 21:56
ST
Pokud bude skříňka prakticky využitelná, tak bych neváhal. Je otázkou - na co ji umístit nebo jak ji… nový
ST 16.06.2022 17:11
ST

V paneláku jsem nikdy nebydlel, jenom vím, že dvířka byla na WC za zády a byly tam odtud přístupné stoupačky a vodoměr. Také nevím zda by neměla být nehořlavá či dokonce protipožární či kouřotěsná. Proto bych si nejdříve zjistil jak to má být. Ošklivá dvířka můžeš zakrýt tapetou, obrazem, velkoformátovou dlaždicí či něčím jiným. Kouknul jsem po internetu a problémem asi bude tvůj požadavek na rozměr 60x80 cm. Dvířka v rozměru 60x60 cm nejsou problém.

nevím zda by neměla být nehořlavá či dokonce protipožární či kouřotěsná

Jak to má být teď to nevím, ale my máme dřevěná. Takže minimálně v době stavby takové omezení nebylo, nebo se na něj nehledělo. Někteří lidé mají stoupačku mezi patry zazděnou (pamatuju si, když se těsně po revoluci dělala rekonstrukce, že někteří s tím měli značné problémy, protože použili nějaký tvrdý cement beton či co, nerozumím tomu), to by na požár mělo fungovat.
Pokud ten rozměr vychází z nějakých předpisů a ne fantazie, tak by mělo být dostupné nepřeberné množství typů. Jen jestli to nebude jako se vším do paneláku. Bydlím v paneláku, jakých je jenom v našem městě nepočítaně, ale cokoliv potřebujeme, je podle obchodů naprosto ojedinělé. Záchodová mísa, umyvadlo, vodní baterie, sifon... a to jenom z koupelny. Nedávno jsem kupoval vložku do zámku, samozřejmě zcela jedinečný rozměr, který se nedělá, jedině značka xy za desetinásobnou cenu (to jsem radši nechal ten centimetr koukat, byť dalo práci prodavače přesvědčit, že zevnitř to opravdu nikdo páčit nebude a zvenku že bude koukat těch necelých 5 milimetrů, jak je doporučeno). Mám pocit, že si prodavači a možná i výrobci tímto chtějí zvedat důležitost v očích zákazníků, ale tvrdit, že je jedinečné něco, co musí být po republice v desítkách, ne-li stovkách, exemplářů mi fakt připadá divné.

Děkuji všem za odpověďi.
Ano, také bych dal dvířka, která jsou předepsaná (600x800) i když jsou nevzhledná. Ale člověk nikdy neví, co příjde, nejaká závada nebo větší rekonstrukce stupaček a větší dvířka k otevření jsou lepší než pak případně bouret stěnu, obkladu kvůli malým dvířkům...

No manželka teď ještě navrhla, že by se jí spíše více líbilo než dvířka, tak dát nad závěsné wc poličku se skříňkou (něco jako na přiložené fotce). Pro mě by to bylo asi na výrobu jednodušší než dvířka a zde ve skříňce bych si asi udělal falešná záda, tedy sundávací, v případě že by se muselo jít ke stupačkám, hodinám atd... Co říkáte? Má s tímto někdo zkušenosti?

Nebydlím v paneláku, takže jsem toto řešit nemusel. Toto řešení, pokud si to dokážeš vyrobit, je určitě dobré a praktické. A jako, pro Tvou inspiraci mne napadlo, co tak do té skříňky zhotovit vyjímací police, položené na bočních podpěrách, třeba z lamina a na každé té polici, na zadní stranu kolmo nahoru, udělat (přišroubovat, nebo přilepit) na rozteč mezi nimi (na výšku) zadní kolmou krycí desku (třeba ze 7 mm silných desek na lamino plovoucí podlahy a výška na jejich šířku). Pokud by bylo nutno pak se dostat do prostoru stupaček, vyjmout potřebné police i se zadním krytím. Nevím, zda jsem to popsal srozumitelně, ale snad ano. Takže nedělat nějaká "falešná záda" jako celek, ale jako součást každé police.

@George63 @ST

D9ky, to je dobrý nápad, zavěsit záda přímo na police. Bylo by to při dostupnosti jádra rychlejší...
Pokud bude čas, tak udělám nějaký 3D nákres ve sketchupu.

Ještě se zeptám, z jádra, od sousedů zespodu, jde cítit na wc a v koupelně zápach (jak z wc, tak i jídla, cigaret atd...) čím by se to dalo eliminovat? Mám při rekonstrukci "zacpat" stupačky skelnou vatou? Nebo se dává něco jiného přímo na to určené?

Jak jsem psal, v paneláku nebydlím a tyto zkušenosti vlastní nemám. Ovšem švagrová si občas rovněž stěžovala (ta bydlí v paneláku v 8 poschodí), že se k ní občas rovněž šířil zápach z kouření na WC, z patra bytu pod ní. Nakonec pomohla prý domluva a soused pod ní pak kouřil na balkóně. Ovšem i tam šel zase kouř jí do bytu, pokud měla otevřené okno. Takže to pak řešila tak, že to okno zavřela. Ale naštavná byla furt, zejména pokud bylo v létě teplo a chtěla větrat. No, ono "soužití" v bytových domech má své problémy.:-(
Teoreticky si myslím, že by skelnou vatou nebyla stupačka dostatečně utěsněna. To by spíš bylo možné, pokud by se provedl na tu vrstvu nějaké vaty aspoň slabý "zátěr" třeba sádrou (i slabá vrstva), která by se, v případě potřeby, dala snadno odstranit. To jenom takový opět nápad. :-/ Jestli by to bylo možné z hlediska, že by šachta byla takto uzavřena větrání celkově, to rovněž nedokáži posoudit. Třeba poradí někdo, kdo v paneláku bydlí a podobný problém řešil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru