Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Venkovní žaluzie opravit

Ahoj,

jak opravit manuální posuv venkovních žaluzií?

Více napoví foto v příloze.

Jde o to, ze kdyz natočím podle mě správně provázek na kolečko, tak se prostě neodvíjí, dokud se o cca. metr nevytáhne, potom začne odvíjet. V důsledku toho se s žaluzíí dá hýbat jen v omezeném rozsahu, nechápu co s tím.

Předem díky za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Fungovalo to niekedy? Táto informácia je dôležitá pre posúdenie či sa to pokazilo, alebo to bolo už…
ok 08.06.2022 07:14
ok
Sorry, měl jsem to lépe popsat. Takže znovu a jasně: Koupil jsem byt, je ve stavu k rekonstrukci. D…
RedMaX 08.06.2022 18:35
RedMaX
Samonavíjací mechanizmus musíš natiahnuť až takmer na doraz a kladku nejako poistiť v tejto polohe.…
ok 08.06.2022 19:55
ok
Ještě jednou díky. Tvůj návod byl perfektní, opraveno, funguje to. :-) poslední
RedMaX 09.06.2022 22:47
RedMaX

Fungovalo to niekedy? Táto informácia je dôležitá pre posúdenie či sa to pokazilo, alebo to bolo už špatne nainštalované.
Ak to už niekedy fungovalo, tak najjednoduchšie je vymeniť celý samonavíjač. Ak je samonavíjač nový, tak poistka ktorá drží pružinu v predpnutom stave sa odstraňuje až po namontovaní ako posledný krok (potom už len osadiť kryty).
Ak to nefungovalo (zle namontované), tak máš tam k tomu návod na inštaláciu. Skontroluj ho. Na obrázku ktorý si priložil je šnúra nejaká voľná, navijak nie je namontovaný a poistka držiaca pružinu v napnutom stave je zrejme vytiahnutá. To je zle. Šnúra sa má navinúť na kladku pomocou predpätej pružiny až vtedy, keď už je všetko namontované. A z navijaka má byť vedená v kolmom smere než to máš na obrázku.

Sorry, měl jsem to lépe popsat. Takže znovu a jasně:

Koupil jsem byt, je ve stavu k rekonstrukci. Dávám ho do kupy a šňůry od dvou těhlech navíječů volně ležely na podlaze. Odšrouboval jsem navíječ z rámu okna, otevřel, ptom jsem šňůru chytil do té růžové pojistky a navinul šňůru na navíječ. Smontoval, jenže to neběhalo. Tak jsem to znovu otevřel a zkusil ten navíječ s tou šňůrou "natáhnout". Zaklapnul a teď se to chová, jak jsem popsal:

"Jde o to, ze kdyz natočím podle mě správně provázek na kolečko, tak se prostě neodvíjí, dokud se o cca. metr nevytáhne, potom začne odvíjet. V důsledku toho se s žaluzíí dá hýbat jen v omezeném rozsahu, nechápu co s tím."

Nepřijde mi to nikde zničené, nevím. Ale buď je nebo to neumím správně složit. V tom potřebuju radu.

Samonavíjací mechanizmus musíš natiahnuť až takmer na doraz a kladku nejako poistiť v tejto polohe. Originálnu poistku asi nemáš - tá sa po inštalácii neskladuje. Niečo už vymyslíš. Potom namontuješ samonavíjací mechanizmus na rám okna a (pri spustenej žalúzii) zavedieš šnúru do kladky (nenavíjať na kladku, resp. navinúť len nepodstatný kúsok) a koniec upevníš nejako tak, ako je to na prvej fotografii. Potom uvoľníš poistku. Šnúra sa napne a žalúzia je pripravená na použitie.
Ľahko sa to napíše, ťažšie (možno) zrealizuje. S podobným mechanizmom (bezpečnostné pásy na aute) som zápasil niekoľko hodín. Ak sa ti to nepodarí, tak si kúp ten mechanizmus na internete. Ten bude mať pružinu správne predpätú a poistku takú, aby sa s ňou dalo dobre manipulovať. napr. https://www.zaluzieservis.sk/samonavijac-snury-vonkajsie-rolety

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru