Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Slepování potrubí - asi chemická reakce

Mám takový problém při spojování plastového potrubí u bazénu. Včera jsem tady řešil, že mi šroubovaný spoj nedrží tlak. Tak jsem se rozhodl, že ho slepím.
Je to spoj potrubí z šedého plastu (PVC) potrubí na bílý plast (ABS). V návodu k odmašťovači i lepidle na trubky je uvedeno, že je to na tyhle dva materiály vhodné (lepidlo na PVC tlakové potrubí).
Jenomže jsem to slepil, počkal 24 hodin, natlakoval a pak se to rozletělo. Při bližším ohledání jsem si všiml, že bílý plast je úplně rozleptaný. Oba materiály se ve styku změnily na pružné (jako guma).

Napadlo mě, že by to mohl dělat ten těsnící kroužek, který tam už byl jaksi navíc, když se to lepilo. Od něho to rozleptání jakoby stoupalo. Je to možné? Je to nějaká chemická reakce?
Už nevím jak to slepit. Závit je pryč (rozleptaný).

Vyhodil jsem tedy ten těsnící o-kroužek, nožem ořezal měkké části rozleptaných prvků a zbytky závitu a slepil to znovu. Za 24h uvidím, ale když tohle nevyjde tak už nevím co s tím.
Ten bílý skimmer se mi vybourávat nechce.

V příloze obrázek na vysvětlenou. Uvítám všechny tipy. Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To je ten spoj z minulého dotazu který jsi zkoušel tlakem 2 bary? Jak jsi tam vůbec ten přetlak uděl…
umfa 18.05.2022 17:21
umfa
Seshora jsem do toho našrouboval další potrubí s tlakoměrem, do kterého jsem napouštěl vodu. Ono to… nový
Bazénář 19.05.2022 08:08
Bazénář
Koukám na to a stejně mi to není moc jasné. Ten skimmer má zespoda dvě přípojky, k čemu to? Ta třetí… poslední
umfa 19.05.2022 16:50
umfa

To je ten spoj z minulého dotazu který jsi zkoušel tlakem 2 bary? Jak jsi tam vůbec ten přetlak udělal, to je přece úplně beztlaková součást? Jinak na součást z ABS nesmí přijít vůbec žádný tlak, to je materiál pod psa, nízká pevnost, navlhavost, creep, ... PVC je úplně jiná liga a to co jsem tam odpovídal se týkalo jen PVC.

Seshora jsem do toho našrouboval další potrubí s tlakoměrem, do kterého jsem napouštěl vodu.

Ono to nemůže být beztlakové, protože z toho skimmeru jde tlakové potrubí, které jde do čerpadla.
U výrobce lepidla jsem včera zjistil, že maximální tlak v tom ABS by měl být 2,5 bar.

Dnes jsem se na ten slepený spoj bez kroužku díval, a zase je to měké jako guma. No počkám ještě den, jestli o trochu více vytvrdne a pak do toho zkusím pustit třeba 1,5 baru.

U toho bazénu je ten tlak během provozu takový rovnoměrný, nicméně když se tam připojí hadice od bazénového vysavače, tak tam vznikne takový tlakový ráz a z toho mám právě obavu. Myslím, že tu původní netěsnost kvůli které to opravuji způsobilo právě tohle.

Koukám na to a stejně mi to není moc jasné. Ten skimmer má zespoda dvě přípojky, k čemu to? Ta třetí z boku je jasná, tam bude plovák pro napouštění, ale já mám ve skimmeru jen jeden vývod zespoda a tam tlak nikdy není, jen nepatrný podtlak daný sáním čerpadla.

Jinak bych s tím lepeným spojem doporučil čekat, třeba několik dní, než to vytvrdne.

EDIT: aha, už chápu, to je přípojka pro vysavač. Já ji mám extra, tak proto to mám jinak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru