Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Komín k zahradní chatce

Zdravím,

řeším komín ke krbovým kamnům zahradní chatky (topení párkrát do roka)

Parametry krbových kamen:
Výkon: 5kW
Průměr kouřovodu: 120 mm
Požad. tah komínu: 12Pa

Řešením bude fasádní komín, nerezový... zděný mi přijde příliš pracný.

Potřeboval bych doporučit správný minimální průměr komínu, jeho výšku, odskok od nejkrajnější části stavby (přesahu střechy) + protipožárně bezpečnou průchodku stěnou stavby. Komín bych chtěl spíš podepřít betonovou patkou než konzolou (+ zachovat možnost čištění a údržby spalinové cesty), jelikož prostup kouřovodu od krbových kamen je cca 30 cm vedle od vertikálního nosného KVH trámu (v totmo místě jsou akorát palubky + tepelná izolace)... tzn. aby hlavní váha komínu se opírala o zem. I další ukotvení komínu směrem vzhůru by šlo podélně od tohoto nosného trámu (bylo by asi nutné použít ukotvení komínu mírně do boku od tohoto nosného trámu - použít typizované ukotvení + toto ukotvit na plochou pásovou ocel přišroubovanou do stavby - atyp. prvky bych si vyřešil svépomocí, případně pokud by byla jiná vhodnější možnost využil bych ji).

Přesná situace viz výkres v příloze.

Resp. výpočet komínu jsem již provedl a vyšel mi komín průměr komínu D145.. de facto 150 mm + výška komínu 3,5 m, ale zajímal by mě ještě pohled někoho odtud... pokud někdo něco podobného již řešil.

Psal jsem i do jednoho e-shopu kde mají podobný typ komínu + vše potřebné pro můj případ. viz odkaz:
https://www.komin-levne.cz/fotky32381/ET-montazni-navod-nerez-izolovany.pdf
str. 3 obrázek vlevo

Ale cena vychází na nějakých 35 tis, což mi přijde hodně na to, že v chatce párkrát do roku zatopím :) Zajímalo by mě i nějaké jiné levnější řešení. Ale pokud by nebyla jiná možnost, co se dá dělat.

Zajímali by mě prosím Vaše názory. Předem moc děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Americký komín... ano toto řešení znám, ale jak tu někde psal vzhledem k velikosti stavby a celkovém…
Rados. 08.05.2022 17:20
Rados.
potřeba lešení, Na to stačí dvě kozy a podlážky nebo fošny. Těžší materiál to je, ale máš svaly neb… nový
Rce 08.05.2022 23:42
Rce
Nemám s tím zkušenosti, ale i volně stojící komín by se podle měl (pokud budu uvažovat výšku komínu… nový
Rados. 09.05.2022 13:15
Rados.
Při tvém návrhu .1.dodržet hloubku základu,2.byl jsem učen ,že komín pod 4.5 není komín,metr nad stř… poslední
E250TD 12.05.2022 05:19
E250TD

Americký komín... ano toto řešení znám, ale jak tu někde psal vzhledem k velikosti stavby a celkovému dojmu, zabrání prostoru bych do toho nešel.

Ad zděný komín... ano, dle hrubého nápočtu by to vyšlo o něco levněji, ale moc se mi do toho nechce, potřeba lešení, těžší prefabrikáty apod. to bych chápal spíš u baráku si s tím takto hrát, mám těch projektů hodně

No jak to jak vypadá, tak je řešení asi jasné, ale pokud by ještě někoho něco napadlo, budu rád...

Nemám s tím zkušenosti, ale i volně stojící komín by se podle měl (pokud budu uvažovat výšku komínu 4 metry) minimálně v jednomm místě (k nejvýše umístěnému nostnému prvku konstrukce) ukotvit ke stavbě.
Neviděl bych to nechat volně v prostoru, případně by musel být komín kónický (ve spodní třetině až polovině šiřší) a popstupně se zužovat nebo celkově by se musel zvolit vhodný poměr půdorysného průřezu vs výšku komínu.

Při tvém návrhu .1.dodržet hloubku základu,2.byl jsem učen ,že komín pod 4.5 není komín,metr nad střechu ještě nikomu neublížilo ,spíše naopak,nezapomenout na kondenzát 3.kotvení k budově s možností dilatace ,pohyb komínu teplem ! 4.V budově vyřešit přívod vzduchu k topidlu .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru