Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno stabilizátor Holtek, otázka na výkon a odběr z primárních článků

Ten stabilizátor patří mezi low-drop typy. Chce údajně jen 360 mV. Baterka je vybitá někde u 3V (datasheet končí u 2V ale ten rozdíl kapacity mezi 2 a 3 V je pro malé proudy nepatrný) takže by to mohlo stačit. Sám jsem tak využíval https://www.gme.cz/lf50cv z 6V olověného akumulátoru (bylo to v době před powerbankami, jakmile byla powerbanka dostupná, použil jsem ji a stabilizátor zrušil). Taky to byl low-drop a nepamatuju si, že by byl tak drahý, mám pocit, že stál skoro stejně jako obyčejný 7805, kolem 10 korun. Je to stabilizátor lineární, takže co je na výstupu bude i na vstupu zvýšené o nějakou vlastní spotřebu, která bude zanedbatelná (datasheet uvádí 5-7uA).
Ovšem pokud se kouknete do datasheetu baterky, tak rozumný vybíjecí proud končí někde pod 10 mA, pak jde využitelná kapacita dost prudce dolu (a spolu s větším vybíjecím proudem tak i životnost bude klesat ještě prudčeji). Chtělo by to teda zvolit nějaký jiný typ článku, pro větší vybíjecí proudy. Tahle baterka je dělaná na malé proudy po dlouhou dobu (píšou až 20+ let). Ale doporučujou maximálně 50 mA trvalého proudu (datasheet má pak i křivku pro 100 a je vidět, jak jde rychle do háje).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny