Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jde o to, jestli ta rekonstrukce znamená vyměnit okna za plastová a vymalovat nebo jestli se bude př…
Yarda 19.04.2022 18:28
Yarda
Tak prestavoval patro asi ne ale zatepleni domu pak casem i stavba domu na zahrade + bazen
Petrkopecky921 19.04.2022 23:32
Petrkopecky921
Na zateplení domu potřebuješ stavební povolení a k tomu samozřejmě je dokumentace nutná. Von si každ…
Rce 20.04.2022 00:24
Rce
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují d) stavební úpravy, pokud se jimi ne… nový
Lukas1982 20.04.2022 09:53
Lukas1982
nemění se vzhled stavby Právě, že mění. A stavbu je třeba znova zaměřit, páč se stane o těch 10-20… poslední
Rce 21.04.2022 01:41
Rce
https://debaty.net/discussions/2867884-byl-jsem-postizen-jednanim-na-ouradech A to jsem všechny dok… nový
Yarda 20.04.2022 07:14
Yarda
No super. V tomhle státě něco chtít po ouřadech, respektive chtít něco, co je člověku naprd ale záko… nový
Rce 21.04.2022 01:39
Rce
Přestavoval jsem taky před 20 lety a žehnal jsem si za projekt. Vůbec mě nenapadlo že se dá do půdič… nový
kpz3 20.04.2022 07:34
kpz3
Pořízení stavební dokumentace doporučuji. Ale nemusí jít o žádný finančně nákladný "projekt". My jsm… nový
George63 20.04.2022 16:46
George63

Jde o to, jestli ta rekonstrukce znamená vyměnit okna za plastová a vymalovat nebo jestli se bude přistavovat další patro.
Pokud se má zasahovat do instalací, bylo by dobré nějakou dokumentaci pořídit, až za deset, dvacet let někdo sekne do zdi, aby se nedivil, že ze zdi vytryskne vodotrysk a v celé vísce vypadne elektrika.

Na zateplení domu potřebuješ stavební povolení a k tomu samozřejmě je dokumentace nutná. Von si každý myslí, že tam lípne nějaký polyš a je vymláceno. Ale bez propočtu a projektu se to může šíleně vymstít. Musí se totiž spočítat, kde bude rosný bod a nesmí nikdy být ve zdi, nebo se zdivo prostě nacucá a to nesmí, neboť i když náhodou nespadne, tak se silně sníží tepelný odpor. Pak se všichni diví, že naplácali polystyrén na barák a je to ještě horší, jak před tím.

(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují

d) stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou

Přestavoval jsem taky před 20 lety a žehnal jsem si za projekt. Vůbec mě nenapadlo že se dá do půdičky umístit koupelna. Pokud budeš bourat příčky, přistavovat koupelnu tak jednoznačně pro projekt. Bude taky záležet zda si objednáš jen barák, nebo i okolí, Já si nechal nakreslit jen barák.
Jen pozor mám barák z 1938 a narazili jsme na příčku 10 cm která byla nosná?

Pořízení stavební dokumentace doporučuji. Ale nemusí jít o žádný finančně nákladný "projekt".
My jsme byli vlastníky RD z roku 1924. Po nastěhování v roce 1969 k rodičům mé manželky, kteří na nás ten baráček přepsali a který byl v původním provedení (bez vody a odpadů, vytápění lokálními kamny, elektrika "nová" z roku 1956), nás čekalo jednoznačně realizovat, ihned, uvedení objektu do "uživatelsky lepšího" stavu.
První co bylo, že jsem celý domek proměřil, "prosondoval" konstrukce a kompletně zkreslil (tehdy ještě tuší na pauzák). A pak jsem postupně osobně realizoval jak různé situační vnitřní úpravy (úpravy příček, na půdě - v podkroví vybudování dalších místností a zbudování koupelen a soc.zařízení v přízemí i podkroví), vnější opravy a úpravy (výměna oken, omítky, a i kompletní vnější zateplení, nová střecha), tak realizaci veškerých instalací (voda, odpady, elektro, ÚT).
Vše toto bez jakýchkoli oficiálních "projektů", ale vždy podle dokonalého posouzení a nákresů z a do původní dokumentace.
V současnosti již mám většinu potřebného i digitalizováno na PC.
V podstatě na toto vše nebylo (a ani snad dnes není) nutné stavební povolení.
Stavební povolení jsem pouze žádal (tehdy to šlo ještě přes místní NV na drobnou stavbu) na přistavění většího zděného skladu na uhlí a garáže. A toto bylo i zkolaudováno a zakresleno do katastru.
A i na to mi (tehdy) stačilo vypracovat dokumentaci, "projekt", vlastními silami.
Vše vlastními silami, dle tehdejších finančních možností. Elektrikář povoláním, ostatní profese zvládnuty postupně dle potřeby.;-)
K tomu dodávám, jak vám kdo a kde může dokázat, že to bylo uvnitř v objektu jinak, pokud od něj žádná dokumentace dříve žádná nebyla? A pokud se nemění podstatně vnější vzhled, pak to platí rovněž.
Takže z mého hlediska, v současné době, kdy existuje mnoho různých programů na kreslení na počítači (třeba viz ProfiCad pro domácí použití- který je free) není problém si takovouto dokumentaci snadno vytvořit i bez nějakých velkých znalostí a námahy.
A pokud pak člověk něco upravuje, opravuje a rozšiřuje, má základní podklady. A i v případě, že si něco chce nechat vypracovat od "odborníka", není problém mu potřebné požadavky zadat a podklady předat.
Poslední "akci" kterou jsem prováděl před 4-mi roky, byla výměna krytiny střechy. Tu jsem, vzhledem ke svému věku (70+) ale už zadával. A k tomuto se mi rovněž velmi hodila, osobně zpracovaná dokumentace v tom ProfiCadu, na základě níž jsem pak mohl objednat jak materiál, tak i "poptat" okolní montážní firmy, s požadavkem na předpokládané ocenění demontáže a montáže. A na základě těchto podkladů byla i "akce" bezproblémově realizována.:-):puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru