Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Citroen Xsara N2 - vadné čidlo teploty vody

Zdravím
Chci se zeptat ohledně problému s autem Citroen Xsara N2 2.0hdi 81KW.
Auto pořád hlásí že se vaří voda v autě a pouští saharu. Ale hadice od vody nejsou rozpálené a ani chladič. Auto bylo na diagnostice, ale ta ukázala chybu čidla teploty vody. Podle diagnostiky čidlo zrovna hlásilo teplotu chladící kapaliny -5°C a to auto bylo ohřáté jízdou.
Jedno čidlo mám z boku motoru na hlavě. Ale tím to není. Prý by tam mělo být ještě jedno čidlo na vodu, ale to nevím kde je. Dokázal by mě někdo poradit kde bych to čidlo našel? :(

Změna předmětu, původně: vadné čidlo teploty vody (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,problém může být někde v zoxidovaném konektoru,vzniká přechodový odpor.Teplotní čidlo je z… poslední
Lubomír 18.04.2022 19:43
Lubomír

Dobrý den,problém může být někde v zoxidovaném konektoru,vzniká přechodový odpor.Teplotní čidlo je založeno na funkci termistoru,buď NTC,zde teplotou klesá odpor,nebo u starších vozů PTC ,zde teplotou odpor stoupá.Pokud je u kteréhokoli modelu někde špatný kontak,tak je to špatně.Proto to může ukazovat i při normální provozní teplotě ,že se voda vaří a naopak.Překontrolovat všechny konektory,očistit kontakty,případně proměřit správné spojení pomocí multimetru funkcí ohmmetru.
To základní čidlo teploty chladící kapaliny bude někde na motoru poblíž hlavy motoru.Na sahaře je teplotní spínač,který sepne ventilátor až při vyšším zahřátí chladící kapaliny,běžně spíná v létě při popojíždění v koloně,nebo po vypnutí motoru po delší jízdě.
Vám jak píšete hlásí,že vaří voda,tudíž hodnota od čidla teploty chladící kapaliny k teploměru na palubce.Je divné,že sahara spíná také,tu by měl sepnout teplotní spínač umístěný na chladiči nezávisle na vyhodnocení čidla teploty motoru,tak to běžně bývá.
Jako základ problému vidím podle toho,že píšete,že diagnostika ukazuje -5 při ohřátém motoru,je problém v čidle,nebo špatném kontaktu.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru