Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhodnocení a kontrola rámové konstrukce

€Dobrý den, dostal jsem za úkol zatím jen navrhnout konstrukci, která by měla sloužit ke snadnějšímu balení zboží (velkoplošný materiál). S ohledem na předpokládanou kusovou výrobu, důraz na snadnou dostupnost materiálu a jednoduché svařování, jsem zvolil základní rám z uzavřených ocelových profilů - jeklů.

Vstupní parametry:

- základní rozměr rámu: cca 2330 x 2020 mm (vše symetrické), 9 pevných nožek (do budoucna asi stavitelných kvůli nerovnosti podlahy) - opěrná plocha každé z nohou plech průměr 100 mm a tloušťky 5 mm

- předpokládaná užitečná váha na rámu (stojanu): cca 2 100 kg (balík polotovaru velkoplošného materiálu, tj. 30 x 70 kg, ve skutečnosti bude méně - brán nejhorší případ z hlediska bezpečnosti)

Úvodní výpočet:

- ze zatížení 2 100kg a předpokládáné vstupní bezpečnosti k=2, dostáváme zatížení 4 200kg, což vyjádřeno v síle F je 41 160 N na ploše S cca 4,71 m2. Výsledné zatížení na m2 je cca 8,757 kN/m2 (uvažujme 10 kN/m2 pro snadnější výpočet).

Jelikož zatížení bude rovnoměrné, tak pro výpočet průhybu rámu je uvažováno spojité liniové obdélníkové konstantní zatížení q=10 kN/m.

Z tohoto zatížení dostaneme při použití profilu jekl 50x70x3 mm (na výšku) průhyb cca 2,4 mm, což by mělo vyhovovat hojně používanému pravidlu, že průhyb by měl být maximálně okolo l/300 (v našem případě to vychází na cca 3,8 mm - splněno). Toto bylo počítáno ještě před přidáním přídavných podpěr pro "U" profily, jenž budou nosiči tzv. špalků pro paletové balení - viz obrázek. Pro výpočet byly použity statické modely, tj. nosník statický určitý - neurčité modely určitě podají výsledky jiné - lepší, ale opět jsem uvažoval horší variantu z hlediska předpokládaného těžšího provozu.

Vzpěr nohou jsem taktéž zkontroloval a vyhovuje.

Na závěr uvedu, že jsem všechny nožky opatřil vzpěrami ve tvaru pravoúhlého trojúhelníka o stranách a=b= cca 100 mm, tloušťka 5 mm. Nožky jsou také spodem vzájemně spojeny kvůli možnému vyvrácení jeklem cca 25x25x3 mm ve výšce cca 120 mm. Na hnědém pásku pod modrými účky jsou rastry pro případné posunutí úček blíže či dále od sebe, z důvodu možného využití i pro jinak velké dílce k balení.

Budu rád za každou připomínku a nebo návrh. Doufám, že nic důležitého nebylo opomenuto. Možná je to zbytečně bytelné, ale jak říkám, počítám raději se vším. Váha hotového kusu předpokládám cca 120 - 150 kg. Bude tam jezdit VZV, který může do konstrukce třeba lehce narazit. Moc se mi nechtělo zvolit nožky z jeklu 40x40x2-3, i když by určitě vyhověly. Díky za případné rady a připomínky. Olaf

Předmět Autor Datum
Pokud budou nohy dole spojené jeklem, tak bych trojúhelníkové vzpěry asi nedával, spíš bych dal míst…
nerady 17.04.2022 19:04
nerady
Jen na vysvětlení proč nedávat trojúhelníky. Pokud se takových plošin bude dělat více, bude si zhoto…
nerady 17.04.2022 21:51
nerady
Hlavně aby to prolezlo futrama a vytočilo se to v eventuální přístupové chodbě.
čumil old 17.04.2022 19:11
čumil old
Přesně to mě také napadlo, ale snad to bude dělat firma, která má vrata.:-)
nerady 17.04.2022 20:09
nerady
Dobrý den, díky za připomínky a rady. Ten jekl 25x25x2-3 lze určitě nahradit oddélníkem, to není pro…
olaf1234 18.04.2022 10:35
olaf1234
Osobně se domnívám, že je to zbytečné. Na tento podstavec se bude pokládat nějaké zboží a asi ho tam…
nerady 18.04.2022 11:01
nerady
Dobrý den,ty výztuhy do úhlopříčky tam nedávejte,ještěrkáři by vás znectili.Jediné co v projektu nen… poslední
Lubomír 19.04.2022 15:33
Lubomír
Trojúhelníky raději né. Když tak našikmo uříznutý jekl jako další prvek příhradové konstrukce (boční…
umfa 18.04.2022 21:01
umfa

Pokud budou nohy dole spojené jeklem, tak bych trojúhelníkové vzpěry asi nedával, spíš bych dal místo jeklu 25x25x3 který nohy spojuje, jekl 40x20x3 na stojato. Kdo to bude vyrábět, tam stejně ty trojúhelníky bude dávat až nakonec. Ta konstrukce bude stejně namáhaná pouze jenom tlakem shora.

Jen na vysvětlení proč nedávat trojúhelníky. Pokud se takových plošin bude dělat více, bude si zhotovitel vyrábět přípravek a bude pro něj daleko jednodušší když budou úhly 90 stupňů a trojúhelníky by se tam dávaly až naposledy.

Dobrý den, díky za připomínky a rady. Ten jekl 25x25x2-3 lze určitě nahradit oddélníkem, to není problém a konstrukci to moc neprodraží. Trojúhlníky bych nezatracoval, určitě přispějí kladně. Ještě jsem dostal připomínku, že by nebylo špatné vše ještě zavětrovat, pro případ nejvyšší nouze - chybná manipulace s VZV, aby se to jen tak nerozložilo. Přikládám nákres - červeně zavětrováno pásovinou a bude to ze tři stran (pro ilustraci jen ze dvou).
Dveře nebudou problém - máme vrata a zámečník taktéž.

Osobně se domnívám, že je to zbytečné. Na tento podstavec se bude pokládat nějaké zboží a asi ho tam bude pokládat VZV. Pokud tedy dojde k poškozování tak se to bude týkat horní části konstrukce (píchnutí vidlemi do horního jeklu). Pokud bude podstavec stát na nohách a ty nebudou fixované k podlaze, nebo někde těsně u pevné překážky, dojde jen k posunutí konstrukce podstavce po podlaze a nemělo by dojít k deformaci konstrukce, která po svaření bude dostatečně dimenzována.

Dobrý den,ty výztuhy do úhlopříčky tam nedávejte,ještěrkáři by vás znectili.Jediné co v projektu nenacházím je opatření možnosti stohovatelnosti prázdných palet.Palety jsme kdysi vyráběli jako přidruženku u nás v JZD ,trošku jiné a každá měla na rozích navařen kus vinglu,aby tam zapadly nohy palety další.Železné palety totálně kloužou,to co máte naprojektované je zralé vozit odněkud jednu po druhé,jinak hrozí pád.Bál bych se to nastohovat i na mírně nahnutém podkladě,může to na někoho spadnout.
Jinak jako řemeslník,který vařil schodišťata a lávky kde chodili lidé ve velkých výškách to vidím z hlediska provedení dobře.
Nejsem konstruktér,ale s předimenzováním materiálu bych to nepřeháněl,někoho napadne to nakládat na kamion a bude problém s povolenou tonáží,dnes chce každý odvézt co nejvíce zboží,nikoli vratné palety ,které budou příliš těžké.:-)

Trojúhelníky raději né. Když tak našikmo uříznutý jekl jako další prvek příhradové konstrukce (boční tuhost, viz připomínka s vzv od "nerady"), ale co bylo rovně, to trojúhelník po přivaření pokroutí. Jinak je to asi ok.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru