Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stykač - rele na 380 V z ali

Ne paralelně ale sériově a i tak je spínané napětí docela malé. Řešili jsme něco podobného, když jsme potřebovali spínat 600V DC (spíš 750 V, ale pokud by nebylo zbytí, spokojili bychom se i se 400). Varoval jsem kolegu, že v papírech k tomu bulharskému stykači psali že snese jen 200 V pokud jsou všechny tři silové kontakty v sérii. Přesto si to musel vyzkoušet. Jak ho hned rychle zapínal, když viděl, že oblouk nezhasne. A to byl starý materiálově velkorysý, byť o něco méně, než bývaly sovětské.
Tehdy jsme potřebovali přerušovat proud pokudmožno skokově (utrhávat proud). Bylo potřeba pro ladění regulátoru vytvořit skok proudu zátěže. AC stykače jsou naopak dělané na to, aby proud dovedly do nuly, kde přirozeně oblouk zhasne a vypne se čistě a bez přepětí v nule; nic takového v DC pochopitelně nefunguje. Vytahování banánku bylo příliš pomalé, i když se zdálo, že oblouk zaniká rychle (bylo potřeba oddálit ten banánek co nejrychleji).
Po těchto pokusech jsme se obrátili na našeho mechanika a ten sestrojil takové pěkné udělátko s IGBT, které proud opravdu trhalo (bylo potřeba doplnit nulové diody, aby se netvořilo přepětí) a od té doby skončily světelné efekty s vytahováním oblouku. (Nemluvě o pocitu, když držíte v ruce banánek na kterém je 600 nebo víc voltů.)
Ještě jsem časem vyzkoušel jistič, který by měl umět utrhnout proud (jističe sice také vypínají v nule proudu, ale nesnaží se o zachování proudu, takže ta nula přijde dřív, třeba už po 5 ms a ne až po 10), ani ten nevypnul pouhých 150 V (víc jsem si netroufal zkoušet, možná jsem měl zkusit trojfázový v sérii, tohle byl dvoupólový jeden pól zařazený do plusu druhý do mínusu, je v obvodu zařazený jako odpojovač).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny