Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Molo u rybníka - výroba

Zdravím, jdu si sem pro radu.
V dohledné době se chystáme na chatě u rybníka vybudovat molo.
Chtěli bychom asi 8-9m dlouhé a cca 800-900mm široké.
první otázka zní, co použít na pochozí plochu..?? Máme v plánu modřínová prkna (25-30X150X800-900mm) Nějaký tip na ošetření..?? popřípadě, nápat, radu na nějaký alternativní řešení pochozí plochy..??
No a druhý dotaz, molo máme v plánu udělat tak že ho ponesou stojky z trubek. Tak že, čim ošetřit, když neni možnost zikování a jak upevnit do dna rybníka..
Díky moc za rady..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den! Jen pro možnou inspiraci, jestliže to někdo bude považovat za "blbost", tak mne nekamenuj…
vitovec 06.04.2022 11:12
vitovec
To zní dost zajmavě... Fotku by jste asi neměl..?? nový
Meor114 06.04.2022 12:33
Meor114
Jen mne tak napadlo, jestli ten rybník je váš nebo jestli by do toho mohli kecat třeba místní rybáři… nový
Yarda 06.04.2022 18:37
Yarda
V tom problém neni. Molo tam bylo cca 30 let. Jenže asi před třemi lety už bylo v tak dezolátním sta… nový
Meor114 06.04.2022 19:28
Meor114
Modřínová prkna asi budou nejvhodnější, bohužel každé dřevo z našich lesů i dobře nakonzervované čas… nový
nerady 06.04.2022 21:13
nerady
Modřínová prkna asi budou nejvhodnější, Dal se koupit sibiřský modřín. Teď už asi ne. Jinak jsou v… poslední
čumil old 07.04.2022 19:33
čumil old
Předpokládám, že máš povolení od všech úřadů. Je to hrozná obíhačka. Stavěl jsem před chatou u Labe… nový
Rce 06.04.2022 23:12
Rce

Dobrý den!
Jen pro možnou inspiraci, jestliže to někdo bude považovat za "blbost", tak mne nekamenujte.
Viděl jsem chataře v chat. kolonii při budování lávky přes potok. Na koncích byla konstrukce lávky /ocel. rám + fošny/ položena na opěrných zákl. zídkách. V profilu lávky ji podepřeli podpěrnými sloupy, které vytvořili z plastových trubek - rour, na místě po postavení vyplněných /zalitých/ betonem zpevněným ocelovými dráty do betonu. Na hlavách sloupů zabetonovány držáky pro připevnění konstrukce lávky.

Modřínová prkna asi budou nejvhodnější, bohužel každé dřevo z našich lesů i dobře nakonzervované časem "odejde" jelikož je na molu extrémně namáhané. Na lávce co jsem kdysi dělal shnila prkna od spodu - od vody. Co se týká sloupků souhlasím s Vítovcem. Koupit odpadní oranžové plastové potrubí, svařit roxory, buď do čtverce nebo do trojúhelníku, nasunout do trubky a zalít betonem. Ideální by to bylo dělat při vypuštěném rybníku. Pokud se to zapustí cca 80 až 100 cm do dna tak to bude držet (záleží na tom jaké je dno nemusí to také stačit). Rozteč bude záležet na jakých profilech budou uchycena prkna. Pokud bych si to dělal pro sebe, tak stojny jak jsem napsal, na to železo profil I 100 mm a na tento profil bych nasouval betonové panýlky, které si vyrábím sám 80x40x6 cm (samozřejmě že je uprostřed ocelová síť, dávám tam pozinkované zbytky z oplocení, které se nyní hojně používá). Tyto panýlky ještě unesu nebo si je navozím rudlem. Trvanlivost pak bude více jak 40 let. K profilu I lze bez problémů přivařit zábradlí. Nebude to krásné ale nezničitelné.:-)

Předpokládám, že máš povolení od všech úřadů. Je to hrozná obíhačka. Stavěl jsem před chatou u Labe a potřeboval jsem snad ještě i razítko od místního vodníka, jinak jsem oběhával rok úřady, než jsem kopnul. A to tam bylo také původní, shnilé dřevěné molo.

Mám to svařené z úhelníků, naspod noh přivařená botka (placka z 5mm plechu) aby se to drželo (jsou tam balvany, které jsem musel upravit, takže zaboření nehrozí) a navrch fošny, natřené Luxolem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru