Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tlakový spínač pro č. typu Malyš bez tlakové nádoby?

Doporučte prosím tlakový spínač pro čerpadlo typu Malyš bez tlakové nádoby!
Nedokážu rodině vysvětlit že když se překroutí hadice, je nutno rychle čerpadlo vypnout, už mi takhle odešly dvě.
Zajímají mě vaše praktické zkušenosti, např. proč nelze použít běžný levný tlakový spínač k tlakové nádobě?

Předmět Autor Datum
Tlakový spínač má jistou hysterezi (rozdíl zapínacího a vypínacího tlaku) a proto potřebuje něco, kd…
leo 27.03.2022 11:02
leo
Jo jo, tohle chápu, ale jak se s tím teda asi vypořádává např. tohle udělátko? 955-tlakovy-spinac-dv…
Lk1 27.03.2022 11:20
Lk1
Úplně v pohodě. Tím že jsou dnes rozvody plastový (a v tomto případě dokonce gumový) a tlakový spína…
bahno 27.03.2022 11:42
bahno
Aha, možná tam opravdu není mechanické relátko/stykač. Já s tím malyšem zalévám, je to pohodlné ho m…
Lk1 27.03.2022 19:01
Lk1
Co koupit kvalitní hadici. Samozřejmě že se musí kontrolovat též ale není tak náchylná k zlomům.
nerady 27.03.2022 20:51
nerady
však dej odkaz. Mám docela solidní hadici (levné už jsem dávno zavrhnul) a přesto jak je rozehřátá v…
lk1 28.03.2022 11:07
lk1
Odkaz dám těžko. Hadici už používám více jak třicet let. Vždy po použití ji smotám a dám do chládku.…
nerady 28.03.2022 22:40
nerady
Ano, ty staré ještě socialistické "opředené" hadice opravdu drží nejlíp, opravdu nejdou při normální…
lk1 30.03.2022 13:25
lk1
Osobně bych řešil spínačem průtokovým,je to z principu jednoduchý výrobek,ani se to nevyplatí doma t…
Lubomír 28.03.2022 23:44
Lubomír
Zajímavé. Mohu požádat o bližší info?: - pokud uzavřu výtok vody z hadice, snímač průtokový to vyhod…
lk1 29.03.2022 15:07
lk1
Předpokládáte dobře, tyhle spínače jsou určeny např. k všeobecně známému použití jako vodovodní průt…
leo 29.03.2022 17:35
leo
Jednoduše,třeba přes tlačítko,přidržíte ,propojíte tím jakousi klemu na průtokovém spínači,čerpadlo…
Lubomír 29.03.2022 17:45
Lubomír
Takový drbání se pravou rukou za levým uchem... Dal bych tam ten tlakový a bude se to chovat mravně,…
bahno 29.03.2022 18:16
bahno
Popište blíže mravnost chování systému.Jak se to vždy rozběhne když tam nebude prvotní tlak,tazatel…
Lubomír 30.03.2022 00:55
Lubomír
Tazatel potřebuje hlídat zavodnění systému,tudíž průtok,nepotřebuje to při natlakování vypnout Ne n…
lk1 30.03.2022 13:03
lk1
Dobrý den,já to celé chápu,jsem kutil praktik,proto do toho zasahuji,řešení s tlakovým spínačem bez…
Lubomír 30.03.2022 13:39
Lubomír
Stale spinani je argumet co slysim casto. Ale kolik to je? 10x za den? 20x? 100x? A cemu to vadi? El…
bahno 31.03.2022 13:51
bahno
Nejde o spínání,kdysi jsem řešil spínání pomocí relé na líhni,podle cyklů uvedených na relé,by musel…
Lubomír 31.03.2022 18:57
Lubomír
Spínač by mohl pulsovat, pokud bude malá hystereze, neboli malý rozdíl mezi vypínacím (vyšším) a zap…
Lk1 31.03.2022 19:20
Lk1
Není ideální zalévat ledovou vodou ze studny. Lepší je vodu čerpat do nějaké nádrže nebo propojených…
Karel04 30.03.2022 08:42
Karel04
Děkuju za každý názor, o všem přemýšlím.
lk1 30.03.2022 13:18
lk1
O tomto si ešte nepremýšľal: Frekvenčný menič 1.1W 1,1kW 1x230V max.9A pre čerpadlo. Sú na trhu fr…
Nuda 30.03.2022 17:34
Nuda
Zase plácáš kraviny, co s dotazem nesouvisí. Jak nějaký měnič ochrání před chodem nasucho malyše, kt…
Karel04 30.03.2022 18:07
Karel04
Asi bych to řešil pojišťovacím ventilem: odkaz Neznám typ vašeho čerpadla tak dávám odkaz na poj. v… poslední
Stefran 01.04.2022 21:33
Stefran

Tlakový spínač má jistou hysterezi (rozdíl zapínacího a vypínacího tlaku) a proto potřebuje něco, kde by pomocí rozdílného objemu vody, vzduchu ve vaku apod. byla možnost tohoto rozdílu tlaků dosáhnout v nějakém rozumném čase řádu dejme tomu minut, protože bez tlak. nádoby vám bude spínač cyklovat tak rychle, že se spálí buď kontakty nebo motor čerpadla. Jak známo, kapalina je nestlačitelná, takže funkci tlakové nádoby se vzduchovám vakem, nebo gravitační, těžko nahradíte roztažností hadice. Otázka tedy není, jestli se dá běžný tlakový spínač k TN použít (dá se), ale co to udělá. Pokud byste to tímto spínačem chtěl chránit, je to možné, ale musel by ovládat relé (stykač), které vám při stoupnutí tlaku odpojí napájení natrvalo až do doby, než poruchu odstraníte a ručně resetováním spínače, relé apod. čerpadlo zase zapnete

Úplně v pohodě. Tím že jsou dnes rozvody plastový (a v tomto případě dokonce gumový) a tlakový spínače rychlý a nespínají mechanicky ale triakem, tak už s tím není problém. Sice nemám malyse (někde v kůlně možná jo) ale systém bez tlakový nádoby používám jak na barák (12 let) tak na rozvod vody na zahradě (5 let). A nikdy žádný problém nebyl.

Aha, možná tam opravdu není mechanické relátko/stykač.
Já s tím malyšem zalévám, je to pohodlné ho mít pověšený ve studni, na výstupu je asi 25m hadice, ta určitě nějakou roztažnost pod tlakem má, hlavně ale na sluníčku 😀
Takže si z toho beru že mechanický kontakt radši ne, naprotitomu polovodičový spínač v pohodě, i kdyby měl spínat desetkrát do minuty.
Asi to udělátko koupím jestli někdo sem nedá něco jiného..

Zajímavé.
Mohu požádat o bližší info?:
- pokud uzavřu výtok vody z hadice, snímač průtokový to vyhodnotí a přes něco(relé/stykač) vypne čerpadlo - potud dobře.
- ale jak donutit to čerpadlo znovu zapnout, když otevřu výtok z hadice, přitom předpokládám že průtok stále nebude při už dříve vypnutém čerpadle..

Asi to chce nějak dovybavit logikou kterou nechápu, pomohl byste?

Předpokládáte dobře, tyhle spínače jsou určeny např. k všeobecně známému použití jako vodovodní průtokové baterie s ohřevem vody bez akumulace. Tedy ručně kohoutkem (ventilem, pákou) spustíte průtok, když dosáhne nějaké minimální velikosti, zapne se ohřev, po uzavření baterie průtok klesne a ohřev se vypne. Pro vaše použití byste musel upravit potrubí tak, abyste i při vypnutém čerpadle dosáhl nějaký průtok (zbytku vody z nádrže, nádoby, hadice), což si neumím dost dobře představit. Nebo prostě paralelním spínačem (nějaké tlačítko v dosahu u hadice apod.) čerpadlo na chvíli sepnout, než se obnoví průtok. V každém případě vzhledem k nízké zatížitelnosti snímače průtoku by to chtělo stykač nebo relé k ovládání samotného čerpadla.

Jednoduše,třeba přes tlačítko,přidržíte ,propojíte tím jakousi klemu na průtokovém spínači,čerpadlo se rozeběhne začne čerpat a dodávat vodu do hadice,průtokový spínač vyhodnotí průtok,propojí obvod,pustíte tlačítko,klemu rozepnete,čepadlo je hlídáno průtokovým spínačem.:-)

Popište blíže mravnost chování systému.Jak se to vždy rozběhne když tam nebude prvotní tlak,tazatel napumpuje pumpičkou aby se to rozeběhlo,či jak?Tazatel potřebuje hlídat zavodnění systému,tudíž průtok,nepotřebuje to při natlakování vypnout.A jsme u mého řešení,prvotní spuštění se musí vyřešit klemou,tudíž tlačítkem,nebo třeba jako na chladničce,pomocnou fází.která sepne relé,které na moment spustí čerpadlo bez ochrany průtokovým spínačem.Ono je to totiž dost jednoduché vyřešit i mechanicky,každá hadice se tlakem narovnává,stačí někam připevnit a vytvořit na hadici účko,mezi to dát přes pružinu spínač,tahový,jako na motocyklu spínač brzdového světla,pokud tlak klesne,hadice se prověsí,spínač přeruší obvod.Naprosto primitivní,ale spolehlivé řešení.:-)

Tazatel potřebuje hlídat zavodnění systému,tudíž průtok,nepotřebuje to při natlakování vypnout

Ne ne, právě že čerpadlo potřebuju vypnout při zvýšení tlaku v hadici (uzavření konce hadice), protože tyhle malyše dostávají zabrat když pracují proti odporu, natož do uzavřené hadice.

Proto potřebuju tlakový spínač, ne průtokový!

Ale i s průtokovým by to šlo nějak vyřešit, jak popisujete, např. paralelním tlačítkem ke spínači pro zapnutí čerpadla, o vypnutí by se postaral bezprůtokový rozpínač, jenže to bych musel mít někde elektrické tlačítko, kdežto já bych chtěl mít jen hadici s kohoutem.
Proto potřebuju tlakový spínač, ale velmi odolný, protože je možné že to bude často spínat, protože tam nebude tlaková nádoba, jen trochu pružná dlouhá hadice.

Dobrý den,já to celé chápu,jsem kutil praktik,proto do toho zasahuji,řešení s tlakovým spínačem bez nádoby se stlačeným vzduchem je vždy problém,přesně jek píšete,stálé spínání.On bude zlobit i ten průtokový,vypne vždy když zavřete kohout.Nebude to tak jednoduché jak se zdá,budeme dumat dále,nebo poradí někdo další.Spíš bych to viděl tepelnou ochranou čerpadla,ale netuším jak rychle se bude přehřívat cívka v čerpadle,znám konstrukci,dělal jsem v převíjárně.I Malyše jsme dělali nové cívky.
Jinak řeším podobný problém,protéká mě tlakový spínač na tlakové myčce,je vodotěsný zamontovaný hned za čerpadlem,originál není k sehnání.Došel jsem k závěru,že dám autový na tlak oleje,ošetřím zvýšení vypínacího tlaku pružinou,přes gumovou membránu.Vytočím jakési těleso na soustruhu kam to uložím,musí to vydržet velký tlak bez úniku.:-)

Stale spinani je argumet co slysim casto. Ale kolik to je? 10x za den? 20x? 100x? A cemu to vadi? Eletronicky spinac ma zivotnost 10^6 sepnuti, ten to neboli. Motoru je to taky vcelku jedno. Ucpavky? Fakt nevim, ale za me to nevadi vubec nicemu.

Dal bych tam tlakovy, k tomu urceny spinac, kohoutek a pokud to neni zahrada v Usti v Predlicich, muze to tam byt od jara do zimy.. Kdyz chce nekdo zalejvat, tady je kohoutek ze kteryho tece voda, obsluhu zvladne kazdy, skoleni netreba, pos..t se to neda.

Nejde o spínání,kdysi jsem řešil spínání pomocí relé na líhni,podle cyklů uvedených na relé,by musela jet deset let v jednom kuse,vypočítal jsem prodlevy vypnutí termostatem za den a došel k závěru.
U Malyše by to spínání vadit nemuselo,jde o elektromagnetický systém s membránou,jde o to,jak to bude spínat při různém otevření kohoutu,nemám odzkoušeno,ale domnívám se,že to bude pulzovat a prskat vodu,podobně,jako když nemáte v nádobě u vodárny vzduch,tlak vody houpe,což není žádoucí.
Podobně mě pulzuje výše uvedená tlaková myčka,má při natlakování vypnout,ale tím,že je na spínači prasklina,kterou uniká voda a tlak,tak stále pulzuje.Jinak normálně meje,jak se pustí pistole,tak to je bez pulzů.Jenže pistole na myčce zná jen dvě funkce,plné otevření,nebo uzavření vody.Tazatel chce tlak regulovat kohoutem a tam při každém přivření bude spínač pulzovat.Ale stejně bych toto vaše řešení odzkoušel,ale né cestou předraženého tlakového spínače.Prostě to napojit na spínač vodárnový za pár korun.Na hadici dát za čerpadlo téčko,redukci a spínač.Nevím kolik Malyš tazatele tlakuje,podle toho spínač koupit.Nedavno jsem měnil u mladých,koupen v Kolíně.:-)

https://www.dek.cz/produkty/detail/6000079980

Spínač by mohl pulsovat, pokud bude malá hystereze, neboli malý rozdíl mezi vypínacím (vyšším) a zapínacím (nižším) tlakem.
Udělátko z mého odkazu dříve už mám doma, a jestli budu mít náladu přes víkend v tý zimě to namontovat, tak poreferuju. Ale teploty maj být v noci hluboko pod nulou, tak jen na zkoušku.

Není ideální zalévat ledovou vodou ze studny. Lepší je vodu čerpat do nějaké nádrže nebo propojených sudů a pak zalévat z nich třeba ponorným čerpadlem, které nějaké přidušení vývodu nějakou dobu vydrží. Když dáš do té nádrže plovák na hlídání hladiny, tak ani nepřeteče a doplňování je automatické. Naopak ponorná čerpadla mívají plovák, který při nedostatku vody čerpadlo vypne. A navíc to ponorné nebo přenosné zahradní čerpadlo má mnohem větší průtok, takže zalévání jde rychleji a jde i kropit dost metrů okolo.

O tomto si ešte nepremýšľal:

Frekvenčný menič 1.1W 1,1kW 1x230V max.9A pre čerpadlo.

Sú na trhu fr.meniče aj pre trojfázové agregáty.

Máš o ochranu motora čerpadla, či o samotné čerpadlo dokonale, na 100% doživotne vystarané proti skratu, prepätiu zadretiu lamiel, čerpanie nasucho apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru