Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Z nepochopitelných důvodů vypadává elektřina

Pozdě, už předběhnul.

Řada moderních zdrojů funguje na napětí "od Šumavy k Tatrám" (jako například 110-250V na vstupu) a dodává aktuálně požadovaný stejnosměrný výkon s rozumnou účinností (80% či víc) a rozumným účiníkem.

Transformátory na nízké frekvence jsou velké, tudíž neskladné a drahé. Takže se používají spínané zdroje, které napětí převedou na výrazně vyšší kmitočty, které trasformují pomocí výrazně menších a lacinějších transformátorů (ano elektronika je už tak laciná, že se to výrazně vyplatí). Takový zdroj pak poskytuje požadované napětí a proud a na vstupu si bere potřebný příkon (tedy nikoli proud) - pokud se sníží napájecí napřetí, zvýší se odebíraný proud a naopak (čili to rozhodně nemá charakter konstantního odporu, kde proud a napětí si jsou úměrné).

Pokud má podobný zdroj na vstupu v sérii nějaké přechodové odpory, které mu snižují napětí, tak ten zdroj prostě snižuje vnitřní odpor a bere víc proudu (a furt poskytuje požadovaný výkon). Přechodové odpory se při zatížení zahřívají a zahříváním se ten odpor zvyšuje (nemluvě o další degradaci namáhaného spojení), takže na nich roste ztrátový výkon a tedy i ztrátové napětí. Pokud zbývající napětí stačí pro ten spínaný zdroj, tak ten odebírá pořád stejný příkon (podle výkonu z něj odebíraného např. tiskárnou - tedy normálně v idle málo, při tisknutí hodně - laserovky ten toner zažehlují horkem, čili se před tiskem musí nahřát na provozní teplotu).

A jističem pak protéká proud odpovídající součtu všech připojených výkonů (PC,tiskárna, přechodové odpory, ...) dělený napětím.

---

Toto samozřejmě neodpovídá ani na otázku proč to vypadne až po několika minutách tisku a ne dřív, ani na otázku, proč to nevyrazí ten 2kW fén.

(Teda u toho fénu se dá pochybovat o přesnosti údaje 2kW - ono to může být klidně i míň a marketingově zaokrouhleno. A jelikož v zásuvce je povoleno 230V +/- 10% tak tam může být i 253V a tomu by u 2kW fénu odpovídal proud 7.9A - a pokud to výrobce dimenzoval takto, a v zásuvce bude jen 207V (což je taky v toleranci) tak by fén bral jen asi 6.46A - to by ten jistič se skousnutými zuby ještě mohl udržet - a pokud by tam bylo kvuli přechodovým odporům a odporu na starém vedení pro chatu kdovíjak daleko ještě o pár voltů méně, tak se ten 2kW fén pohybuje někde okolo hrany správné funkce jističe)

---

A pokud je na stejné zásuvce nejen ta tiskárna, ale i PC a monitor (a cokoli dalšího), tak je docela možné, že to občas ty 2kW překročí

Podle příručky https://download.brother.com/welcome/doc002822/cv_dcp7060d_cze_busr_c.pdf (str 98) je Maximální příkon 1080W - čili 1kW takže na monitor a počítač zbývá také 1kW dohromady, když se to blbě sejde.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny