Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Li ion 18650 s USB, paralelní zapojení?

Existují Li-ion aku s integrovaným micro USB vstupem pro nabíjení, např. Wuben ABE2600CR USB single.

Po nabití mají mírně rozdílný napětí, od 4.18 V do 4.20 V (měřeno běžným multimetrem s rozsahem 20 V).

Otázky jsou dvě:
1.) Dají se bezpečně spojit paralelně pro napájení zařízení? On ten rozdíl napětí je sice jen cca 20 mV, ale vnitřní odpory budou jistě dost malý a bojím se, aby se nepoškodily.

2.) Dají se nabíjet v paralelním zapojení tak, že by se jedna z nich připojila na micro USB nabíječku a druhá by s ní byla jen paralelně zapojena v kontaktech + a -?

Z Li-onek mám respekt, viděl jsem co dokáží, když začnou hořet. Nechci nic ani potenciálně nebezpečnýho a prostě si nejsem jist.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozdíl napětí bych nechal vyrovnat ať už vybitím, nebo spojením přes odpor, který bych po vyrovnání… poslední
ml1 22.03.2022 14:01
ml1

Rozdíl napětí bych nechal vyrovnat ať už vybitím, nebo spojením přes odpor, který bych po vyrovnání vyřadil, to bych za překážku nepovažoval. Spojit to jen tak natvrdo paralelně bych si netroufal, i když je to jen 20 mV.
Ale jak je to s tím nabíjením, to fakt nevim, na 18650 mám nabíječku, tak jsem tyto nikdy nekupoval (přišly mi zbytečně předražené).
Taky mě napadá spojit tuhle nabíjecí přes USB s normální, aspoň nebude potřeba řešit otázku, co se stane, když uživatel připojí do jednoho USB obě ty baterky v paralelním zapojení. Ale jinak pokud jdou nabíjet i v nabíječce, tak by to nemusel být problém (potenciální problém je, že tím usb interfacem projde dvojnásobný náboj, tak jestli se při tom moc nezahřeje).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru