Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení nevytápěné půdy

Zdravím kutily,
chtěl bych zateplit nevytápěnou půdu. Nyní je mezi podlahovými trámy půdy vata a na trámech prkna. To jsem dělal před 10-ti lety. Nepamatuji si jak jsou trámy vysoké, ale odhaduji 14cm. Nyní bych chtěl přidat další vatu do roštu vytvořeného kolmo na podlahové trámy. Prosím o radu, jakou vatu použít - tloušťka a součinitel tepelné vodivosti.
Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Otázkou je, co si od tohoto slibuješ. Chtělo byt propočítat, o jakou "teoretickou" úsporu půjde a zd…
George63 19.03.2022 21:18
George63
Díky za info. Důvod zateplení je ten, že jsme zateplili stěny baráku, takže si myslím, že nyní teplo…
barta 20.03.2022 14:14
barta
Před 13-ti lety jsme jsme stavěli dřevostavbu. Stěna má 24 cm - tvoří ji OSB deska - vata - OSB desk…
akaš 20.03.2022 10:11
akaš
Děkuji za info. Důvod zateplení je ten, že po zateplení stěn baráku bude nyní teplo utíkat stropem.… poslední
barta 20.03.2022 14:18
barta

Otázkou je, co si od tohoto slibuješ. Chtělo byt propočítat, o jakou "teoretickou" úsporu půjde a zda se to vyplatí. Vaty mají součinitel tepelné vodivosti cca 0,035. Výpočty jsou celkem dobře vysvětlené ne webu TZBinfo.
Jenom informativně bych si dovolil tvrdit, že při současném zateplení 14 cm vaty (pro představu jde, k porovnání, o ekvivalent cca 2,8 m silné cihelné klasické zdi z plných cihel) a další vrstvě přidaných takových 10 cm další vaty, by úspora činila (a to zdůrazňuji, že při extrémně nízké teplotě na půdě), poměrně celkem málo (odhad max. do 10%).
To je velmi hrubý odhad, ale zkus to propočítat.
A ještě jednou rovněž upozorňuji na to, že takto nízkých teplot, použitých pro výpočet, je po dobu zimy poměrně málo dní. A při vyšších vnějších teplotách pochopitelně opět klesají tepelné ztráty, čímž se výhodnost také snižuje. Takže to vše pak rovněž ovlivní poměr náklady-přínos.;-)

Před 13-ti lety jsme jsme stavěli dřevostavbu. Stěna má 24 cm - tvoří ji OSB deska - vata - OSB deska, takže vata má cca 19 cm. Před stěnou je ještě 10 cm polystyren. Stejná skladba je na půdě (bez polystyrenu) a stejně je tvořena střecha. Jedná se o nízkoenergetický dům.
Před několika lety jsme dali vatu cca 5-7 cm mezi střešní trámy zděného domečku. Snížilo to energetickou náročnost domku a na střešní krytině přestal tát sníh.
Jde o to, čeho tím chcete dosáhnout. Spíš bych zateplil střechu. Pokud nezateplíte stěny, budete mít větší únik stěnami a příliš si nepomůžete.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru