Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpadlo ve studni

Ahoj všem, mám prosbičku, jestli byste mi neporadili. Na chalupě máme studnu a nyní nám přestala téct voda. Ve studni je čerpadlo https://www.pumpa.eu/cs/pumpa-blue-line-4skm-100-230v-ponorne-cerpadlo-kabel-20m-spinaci-skrin/ a v baráku mám tlakovou nádobu Pumpa SM 100LT Ebitt. V tlakove nádobě není žádný tlak, čerpadlo není slyšet ze by spinalo, jistič nebyl shozeny, ve studni je dost vody. Je z toho jasné ze je vadné čerpadlo nebo je ještě něco co mohu zkontrolovat? Případně zvladnu si ho vymenit sam - odpojim trubku ve studni a vytahnu ho s ni a vymenim jen za nove? Posilam fotku jak je to zapojené ve studni.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bratr měl podobný problém. Když čerpadlo vytáhl, tak měl uhnilou trubku nad čerpadlem. Jenom díru. nový
okolo 12.03.2022 12:21
okolo
Odpoj přívodní kabel k čerpadlu v místě, odkud je pro něj příváděno napětí (rozvaděč, krabice, zásuv… poslední
George63 13.03.2022 19:49
George63

Odpoj přívodní kabel k čerpadlu v místě, odkud je pro něj příváděno napětí (rozvaděč, krabice, zásuvka - dle provedení). Pak proměř okruh tohoto přívodního vedení k čerpadlu, běžným multimetrem (fáze proti pracovní nule), v rozsahu nastaveném na ohmy, zda to vykazuje nějaký reálný odpor. Pokud by byl nulový, je zkrat na vedení (mělo by to vyhazovat jistič), nebo v motoru a je nutné čerpadlo vytáhnout a opravit buďto vedení, nebo čerpadlo (případně je vyměnit). Pokud se bude pohybovat odpor v řádech ohmů, nebo několika desítek ohmů, pak by mělo být jak vedení tak i motor v pořádku a je nutné zkontrolovat zařízení pro napájení čerpadla (tlakový spínač, stykač, tepelná ochtrana, jistič a.t.d., - opět podle provedení). Pokud si na to netroufneš, požádej někoho znalejšího. Pouze pozor, veškeré zásahy a kontroly provádět bez napojení na síťové napětí - velké nebezpečí úrazu el. proudem!
Jinak vytažení čerpadla nebývá velký problém. Podle fotky ze studny ale bude nutné pravděpodobně odpojit svislé vedení k čerpadlu, pokud je z pevné PE hadice (vypadá to tak). Výhodnější bývá, pokud je k čerpadlu použita plastická hadice, kterou nebývá nutné většinou odpojit a čerpadlo se vytáhne včetně hadice. Současně s hadicí se pak vytahuje i přívodní kabel k čerpadlu, který k ní bývá přichycen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru