Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpadlo ve studni

Ahoj všem, mám prosbičku, jestli byste mi neporadili. Na chalupě máme studnu a nyní nám přestala téct voda. Ve studni je čerpadlo https://www.pumpa.eu/cs/pumpa-blue-line-4skm-100-230v-ponorne-cerpadlo-kabel-20m-spinaci-skrin/ a v baráku mám tlakovou nádobu Pumpa SM 100LT Ebitt. V tlakove nádobě není žádný tlak, čerpadlo není slyšet ze by spinalo, jistič nebyl shozeny, ve studni je dost vody. Je z toho jasné ze je vadné čerpadlo nebo je ještě něco co mohu zkontrolovat? Případně zvladnu si ho vymenit sam - odpojim trubku ve studni a vytahnu ho s ni a vymenim jen za nove? Posilam fotku jak je to zapojené ve studni.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Odpoj přívodní kabel k čerpadlu v místě, odkud je pro něj příváděno napětí (rozvaděč, krabice, zásuv… poslední
George63 13.03.2022 19:49
George63

Odpoj přívodní kabel k čerpadlu v místě, odkud je pro něj příváděno napětí (rozvaděč, krabice, zásuvka - dle provedení). Pak proměř okruh tohoto přívodního vedení k čerpadlu, běžným multimetrem (fáze proti pracovní nule), v rozsahu nastaveném na ohmy, zda to vykazuje nějaký reálný odpor. Pokud by byl nulový, je zkrat na vedení (mělo by to vyhazovat jistič), nebo v motoru a je nutné čerpadlo vytáhnout a opravit buďto vedení, nebo čerpadlo (případně je vyměnit). Pokud se bude pohybovat odpor v řádech ohmů, nebo několika desítek ohmů, pak by mělo být jak vedení tak i motor v pořádku a je nutné zkontrolovat zařízení pro napájení čerpadla (tlakový spínač, stykač, tepelná ochtrana, jistič a.t.d., - opět podle provedení). Pokud si na to netroufneš, požádej někoho znalejšího. Pouze pozor, veškeré zásahy a kontroly provádět bez napojení na síťové napětí - velké nebezpečí úrazu el. proudem!
Jinak vytažení čerpadla nebývá velký problém. Podle fotky ze studny ale bude nutné pravděpodobně odpojit svislé vedení k čerpadlu, pokud je z pevné PE hadice (vypadá to tak). Výhodnější bývá, pokud je k čerpadlu použita plastická hadice, kterou nebývá nutné většinou odpojit a čerpadlo se vytáhne včetně hadice. Současně s hadicí se pak vytahuje i přívodní kabel k čerpadlu, který k ní bývá přichycen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru