Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpání vody z potoka, mechanismus na zahradní sprchu

Dobrý den, prosím o radu ohledně zajištění vody na chatě, kde je zatím jen elektřina. Vedle chaty teče dobře zavodněný potok, pripravuji zadost na vodoprávní úřad, abychom mohli čerpat vodu z nej. Jen na základní spotřebu - omyti nádobí, na chatě není koupelna ani wc, přemýšlím alespoň o solární zahradní sprše. Potřebovali bychom poradit, jakým mechanismem vodu cerpat, je to součást te žádosti, pokud dostaneme povolení, jak to cele zorganizovat, kam vodu vést, do nějaké nadrzky? A z te to něčím precerpavat do te zahradní sprchy? Kolik celkem nádrži, a jakých, bychom potřebovali? Muže být na vodu z potoka jakékoli čerpadlo? Na co je třeba myslet? A ještě doporučení na nějakou toaletu, k níž není třeba voda a nepotřebuje velkou údržbu. Procetla jsem hromady diskuzi, mám nějakou představu, ale netuším, jak to “poskládat” dohromady :) moc dekuju!

Předmět Autor Datum
Toaleta pro kterou "není třeba voda," je tzv. suchý záchod, čili díra v zemi, přinejlepším žumpa. Ta…
Kyncl 05.03.2022 15:45
Kyncl
IMHO kadibudku už dnes nikdo nepovolí. Záleží, jak iniciativní mají sousedy. Já bych to řešil 1000 l… nový
Karel04 05.03.2022 18:41
Karel04
Chcelo by to 1000l nadrž umiestnenu aspon 2-5m nad odbernym miestom, na čerpanie vody použit tzv. tr…
jim bim 05.03.2022 18:38
jim bim
Jen podotýkám, že trkač funguje jen v určitých podmínkách (spád) a obvykle dělá hluk (to tedy čerpad… nový
umfa 05.03.2022 19:23
umfa
O nějakém mytí nádobí raději nemluvte, mohli by se zeptat na odpad znečištěné vody a budete muset bu… nový
Karel04 05.03.2022 18:50
Karel04
Čerpadlo může být skoro jakékoliv, první co jsem našel https://www.alza.cz/hobby/gardena-3000-4-d578… nový
umfa 05.03.2022 19:22
umfa
Jak píše Karel04 určitě nepište že budete potřebovat vodu na nějaké mytí. V žádosti napište pouze za… nový
nerady 06.03.2022 13:30
nerady
Ještě doplním. Na stavbu jakéhokoliv záchodu potřebujete stavební povolení (mimo chemického). Lidé t… nový
nerady 06.03.2022 13:38
nerady
Důležité je také mít jednoduchou možnost všechnu vodu před zimou vypustit. nový
Prim 06.03.2022 16:00
Prim
K těm toaletám, na které není potřeba přívod vody, je věnována celá stránka V dnešní MF DNES v přílo… nový
nerady 08.03.2022 09:33
nerady
Ak je vedľa chaty potok, určite nebude problém vykopať v tesnej blízkosti chaty studňu osadenú 100-k… nový
Nuda 08.03.2022 10:21
Nuda
To co píše Nuda je také řešení, ale bude potřeba stavební povolení na studnu a uvažoval bych o něm a… poslední
nerady 08.03.2022 14:52
nerady

Čerpadlo může být skoro jakékoliv, první co jsem našel
https://www.alza.cz/hobby/gardena-3000-4-d5785877.htm
by nejspíš vyhovovalo. Musí být vybaveno sacím košem (aby nenasávalo ryby a listí),
opět první nalezený by šel použít
https://www.alza.cz/hobby/gardena-saci-souprava-se-zpetnou-klapkou-7-m-d5588187.htm
ale přijde mi zbytečně drahý, určitě půjde najít levnější řešení.
Instalaci bych navrhnul z polyethylénových trubek se šroubovacími spojkami,
elektrické připojení přes proudový chránič (voda + elektrika + poškozená izolace = nebezpečné dotykové napětí, což chránič řeší).
To co jsem popsal je systém bez nádržky, styl zapnu čerpadlo a teče voda. Sofistikovanější řešení by byla domácí vodárna, což je vlastně
čerpadlo + nádrž + automatické spínání čerpadla v jednom. Tam stačí jen otevřít kohoutek a systém se o všechno postará sám. Zbytek
zůstává (PE trubky, sací koš), ještě je potřeba doplnit filtr na jemné nečistoty, opět běžně ke koupi, něco takovéhoto
https://www.higarden.cz/komponenty-25-mm/inline-vodni-filtr-irritec--25mm-16atm-

Jak píše Karel04 určitě nepište že budete potřebovat vodu na nějaké mytí. V žádosti napište pouze zalévání zahrady, sdělte že máte chemický nebo suchý záchod a že tam jezdíte pouze občas na neděli. Jakmile uvedete jakékoliv mytí dostanete se do problémů co děláte se špinavou vodou. Pokud není v okolí splašková kanalizace napojená na čističku , tak řešení bude daleko dražší. V některé odpovědi je zmíněn trkač. Pokud máte elektřinu tak si ho nepořizujte ale kupte jakékoliv elektrické čerpadlo a jak píšou v ostatních odpovědích pořiďte si plastovou nádrž na odpovídající množství vody, které budete potřebovat. Pokud si budete pořizovat plastovou nádrž tak pokud bude průsvitná tak jí zabezpečit před slunečním zářením aby se v ní netvořily řasy. Vodoprávní úřady v současné době většinou nechtějí povolovat přímé čerpání z vodoteče. I když bude potok mít dostatečný průtok tak se můžete setkat se zamítnutím.

Ještě doplním. Na stavbu jakéhokoliv záchodu potřebujete stavební povolení (mimo chemického). Lidé to řeší většinou tak, že napíší že mají TOI_TOI a že firma jim to vyváží a tak se dostanou mimo působnost úřadů. Zda to tak dělají už je jejich záležitost. Také je možné si obdobný záchod koupit a nechat to nějakou firmou vyvážet. Pokud budete mít chemický záchod tak si je potřeba uvědomit, že je potřeba chemie, speciální toaletní papír a budete muset obsah odvážet někam do kanalizace. Provoz chemického záchodu není zrovna levný.

K těm toaletám, na které není potřeba přívod vody, je věnována celá stránka V dnešní MF DNES v příloze "Auto" (je to magazín, který je vložený v novinách). V této příloze to rozebírají na stránce 18.

Ak je vedľa chaty potok, určite nebude problém vykopať v tesnej blízkosti chaty studňu osadenú 100-kami betónovými skružami s povrchovou, relatívne čistou, spodnými priesakmi nezakalenou studničnou vodou pri malom odbere. K zásobovaniu vodou stačí vybaviť rozvody plastových, čiernych PE trubiek domácou vodárničkou (samonasávacie čerpadlo) vybavenou 100l tlakovou expanzkou.

Nepoznám terestriálne, pôdne podmienky, vrstevnice, vlastnícke práva k nehnuteľnosti, parcele a chaty.

Studňa ak sa zadekluje odliatym, armovaním betónom zarovno s pôvodným pôdnym povrchom je neviditeľná, dá sa zrealizovať vo vlastnej réžii, sofistikovane, bez ohlasovacej povinnosti, aby o nej štátny orgán netušil.

Takmer stojatá voda v prehĺbenej kopenej studni je zároveň rezervoár vody v ktorej sa prirodzenou sedimentáciou voda čistí od mechanického bordelu, ílu, slínu, drobného piesku.

Vodou z potoka by si zničil abraziou každé lamelové čerpadlo spolu s upchávkou hnacieho hriadeľa.

Jedine použiť na vodu z potoka čerpadlo odstredivé, 2880ot.min., osadené na sacej klapke jemným "nano" mikroskopickým sítkom, aby sa z potoka nenasával piesok, šutre, lístie. Tiež by časom vydrali ucpávku hnacieho hriadeľa, muselo by sa veko ucpávky často doťahovať, meniť lojový, teflonový špagát. Pružinou automaticky dotláčené guferá namiesto ucpávky by sa tiež zničili.

Odstredivé čerpadlá na domáce použite dosahujú maximálne tlak 3,5bar pri ideálnych podmienkach.

Detto je nutné za takýmto odstredivým čerpadlom nainštalovať expanznú nádrž natlakovanú vzduchovým vankúšom, aby sa čerpadlo s časovými odstupmi vypínalo a zapínalo po natlakovaní vzduchového vankúša v expanzke pri odberoch vody.

Ako ochranu elektromotora aj zadretie čerpadla, behu naprázdno, je namiesto mechanických tlakových spínačoch s rozhraním vypínacieho a zapínacieho tlaku cca +/- 2 bar., plus ako bonus nutné osadenie ističa s motorovou ochranou, vhodné použiť na napájanie frekvenčný menič.

Frekvenčný menič je drahšia záležitosť, ale s neprostou účinnosťou, bezpečnosť, 100% ochrana agregátu, celého zariadenia s čerpadlom.
------------------------

Na úpravu odpadovej vody je možné použiť biologickú čističku s bakteriálnym, prebublávaním, okysličovaním vzduchu, zakopanú v pôde.

http://www.aqua-trade.sk/admin/imgbox/MAX_432_1400143962.png

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru