Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zabezpečenie dátového úložiska proti EMP

Dobrý deň, vie niekto poradiť spôsob ako sa dá ochrániť dátové úložisko(SSD/HDD) pred elektromagnetickým pulzom(EMP). Možno som prehnane paranoidný. Je síce malá šanca že by k niečomu došlo ale nerád by som o dáta prišiel. Vraj existuje šanca že môže dôjsť k silnej elektromagnetickej búrke zo slnka a môže to poslať elektroniku do kremíkového neba. Tiež vraj existujú EMP bomby ktoré by mohol niekto hromadne použiť na nejaké územie. V tejto oblasti viem len základy. Pomohlo by jednoducho obaliť zálohovacie externé úložisko do alobalu alebo také jednoduché to nie je? Alebo je nutné nejaké iné sofistikovanejšie riešenie? Našiel som v predaji nejaké tieniace fólie/látky na obalenie alebo faradayove klietky. Má ale vôbec zmysel také čosi riešiť alebo v prípade vyššie opísaných možných udalostí to dáta uškvarí nech urobím čokoľvek?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
doprovodným jevem jakýchkoliv elektromagnetických poruch budou vždy poruchy na napájení. ochranou, k…
lední brtník 27.02.2022 11:59
lední brtník
Chcem takto ochrániť výhradne zálohované dáta ktoré tak často k PC nepripájam. Obyčajná hliníková fó…
tom231 27.02.2022 15:46
tom231
Je to slabé. Představoval bych si tlustý plech, ale jak tlustý se mě neptejte (jestli centimetr nebo…
ml1 28.02.2022 13:52
ml1
No, pár EMC komor už jsem navštívil a teda alobal to není. 1mm plech, dveře jak do trezoru a na nich… poslední
bahno 28.02.2022 17:44
bahno

Je to slabé. Představoval bych si tlustý plech, ale jak tlustý se mě neptejte (jestli centimetr nebo metr).
Elektrické pole se odstíní lehce, na to stačí faradayova klec (i ten alobal má dostatečnou vodivost, i když třeba na zásah blesku to stačit nebude), ale s tím magnetizmem je to složitější. Ten se dá jen utlumit.
Toto nepochybně řeší armáda, ale to bude tajné. Nicméně i co je vidět na tom, čím se chlubí, tak mají počítače v šílených bednách a asi to není jen proto, aby vydržely přejetí tankem.

No, pár EMC komor už jsem navštívil a teda alobal to není. 1mm plech, dveře jak do trezoru a na nich dvě řady měděných kontaktů, prostupy zasypaný měděným granulatem, uzemněné lanem vedle kterého hromosvod vypadá jak tkanicka. A to celé má třeba pro FM rozhlas útlum pouhopouhých 40dB.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru