Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno adaptér na led pás

Byly na to dělané, je to dvojitý laboratorní zdroj (legendární Matrix 2x30V/5A našel jsem obrázek https://image.ceneostatic.pl/data/products/15042138/i-matrix-zasilacz-laboratoryjny-3-kanalowy-2x-0-30v-5a-5v-3a-7952.jpg už se léta neprodává, tak se to blbě hledá), který tento režim přímo podporuje. Nechtěl jsem své povídání prodlužovat takovým detailem. To je věc, kterou mám mnohonásobně ověřenou. Co jsem si ale neuvědomil, že tento proud nesnesou jednak tenké dráty, které jsem použil, jednak kontaktní pole, ze kterého jsem měl ty panely připojené (dráty jsou bezcenné, to se nic neděje, utavené kontaktní pole taky nestálo zas tolik, holt když se pracuje, tak se sem tam něco zničí).
Tyto analogové zdroje se dají spojovat víceméně bez nebezpečí, než jsem měl 30A zdroj, spojoval jsem tak běžně paralelně i dva tyto zdroje s paralelně propojenými sekcemi (tedy 4 zdroje a teoreticky 20A max). Se sériovým spojením je to horší, taky to občas dělám (abych získal 120V a kdybych měl třetí, připojím i ten), ale vím, že s tím ty zdroje nejsou úplně spokojené.
Se spínanými zdroji je problém, zvlášť když mají overvoltage ochranu, pokud nemají stejné napětí, tak jeden vypne; a pokud nevypne v klidu, je skoro jistota, že to udělá při zatížení, dá se sice trochu tomu pomoct diodama ale to už je moc komplikované, navíc se tam vloží úbytek napětí diod.

Při návrhu zapojení bych potom hledal, kolik může ten pásek přenést proudu, obvykle se to udává v nějakém jeho datasheetu, ale pokud je tak čínský jak vypadá, koukal bych i na provedení spojů (protože papír snese všechno), případně bych to vyzkoušel, tím ,že bych pouštěl proud skrz s koukal jak se otepluje. Podle toho bych pak navrhnul posílení napájení, aby to pokrylo s rezervou potřebný proud. Když řeknu, že chci rozdělit 10A po 2A tak mi vychází pět míst pro připojení. Kromě začátku a konce by to byl prostředek a obě čtvrtky.
Úbytek napětí (odpor) by nemusel tolik vadit, ty ledky WS2123 mají fungovat od 3.5V, při mi 3.3 ještě fungovaly ale už tolik netopily (maji v sobě stabilizátor proudu, takže jsou nezávislé na napětí, až při snižování pod 3.3V klesá jas (a nejvíc modré, která potřebuje největší napětí, takže se mění i barva), ale ještě i na menší napětí fungují). Z toho vychází, že úbytek do 1.5V by neměl mít na funkci vliv (za předpokladu, že zdroj těch 5V udrží, což se ostatně na těchto zdrojích dá doladit).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny