Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozvody k radiátorům v plastu

Dobrý den,
nedávno jsme zakoupili starší domek kde se vytápí buď krbovou vložkou a nebo jsou v každém pokoji přímotopy což z hlediska dnešních cen elektřiny není to pravé ořechové. Zjistil jsem ale že pod každým oknem jsou v podlaze zakončené dvě trubky a po konzultaci s předchozím majitelem se jedná o to že před cca 12 lety to bylo připravované k radiátorům nicméně je vše v plastu a tak nevím jestli se s tím dá něco dělat. Prý by to mělo ale být v mědi.
Dá se toto plastové potrubí využít k radiátorům? Třeba v kombinaci s tepelným čerpadlem? Nepopraská to někde když je to plast? Překopávat barák a pokládat nové měděné potrubí se mi tedy nechce :-)
Díky moc za rady.

Předmět Autor Datum
Co je to za plast, PPR nebo pex al pex, v druhém případě vůbec žádný problém. Mám rozvody topení v p…
honzasu 17.02.2022 14:28
honzasu
Tak to bude problém páč vůbec netuším o čem je řeč. :-) Spíš to vypadá že to nafotím a dám to sem.
Jenda73 17.02.2022 16:02
Jenda73
Hledej na trubce potisk, a snad by to mohla být vidět v řezu hliníková vrstva, "pex al pex" je vícev…
Kyncl 17.02.2022 16:27
Kyncl
Pokud rozvody topení nedělal nějaký diletant, tak by to snad mělo fungovat. Nemá původní majitel něj…
host 17.02.2022 16:57
host
No právě že to zjistím až tam budu, jelikož tam zatím dojíždím jednou za 14 dní a s bývalým majitele…
Jenda73 17.02.2022 17:38
Jenda73
No jen jestli z fotek bude něco vidět. Jestli trubky koukají jen centimetr nad podlahu, tak potisk n…
host 17.02.2022 17:41
host
Jestli jsou na topení použité klasické plastové trubky PPR které se používají k rozvodu vody, tak je…
čechy 17.02.2022 19:18
čechy
Kdysi existovaly plastové trubky i pro topení. Protože měděné jsou podstatně tenčí, asi se plastové…
Rce 17.02.2022 21:59
Rce
Na topení se dělají i nadála, třeba FV PP-RCT STABIOXY. Nutno si přečíst na trubce, co to je za mate…
Rce 18.02.2022 22:31
Rce
Tak po delší odmlce kterou jsem bohužel strávil v nemocnici se vracím a udělal jsem fotku jak to vyp…
Jenda73 20.04.2022 09:53
Jenda73
Tak se naplnila zdejší předpověď. Bez potisku nelze identifikovat. Snad by se více ukázalo v řezu tr…
ST 20.04.2022 15:54
ST
Dle fotky jde o záslepky navařené na potrubí. Ani po jejich sejmutí (odřezání), na řezu, nezjistíš,…
George63 20.04.2022 17:32
George63
Děkuju moc. Každopádně jsem uvažoval jen o tepelném čerpadle právě kvůli těm teplotám. Tak hold budu… poslední
Jenda73 21.04.2022 10:40
Jenda73

Jestli jsou na topení použité klasické plastové trubky PPR které se používají k rozvodu vody, tak je to špatně. Při připojení na kotel zenitř postupně degradují a odlupují se šupinky plastu, které ničí výměník (prostě se zapečou) a všechny možné čidla v kotli. Už jsem několikrát zažil u plynového kotle i elektrokotle, že byly trubky v kotli zanesené hustou kašovitou plastovou hmotou. V ktátké době se dá spolehlivě zničit kotel. Jestli máte krbovou vložku s výměníkem, tak tam se to může nějak skousnout (když to není správně) ale bude v každém případě menší přenos tepla přes výměník.
Tepelko, plyn.kotel, elektrokotel nedoporučuji připojovat jestli jsou to opravdu PPR trubky.
Zda jsou to trubky určené přímo pro rozvody topení je to ok.

Tak po delší odmlce kterou jsem bohužel strávil v nemocnici se vracím a udělal jsem fotku jak to vypadá v předsíni a podobné je to i v pokojích, sice nevím jestli to k něčemu bude ale zkusím.[https://1iq.cz/img/fJMn8/BqJ9X.jpg]
Co se týče potisku tak se obávám že tam nic není, jen u jedné byla svislá řada malých černých teček. To co je na vrchu předpokládám že je uzávěr ale nevím jestli ho mohu otevřít kvůli zavzdušnění abych se alespoň podíval na řez trubky jestli něco bude vidět.

Dle fotky jde o záslepky navařené na potrubí. Ani po jejich sejmutí (odřezání), na řezu, nezjistíš, o jaké trubky jde. A pravděpodobně nebude snadné ani zjistit o jaké šlo, od původního majitele. Pokud by šlo o využití pro vytápění tepelným čerpadlem, pak bych s tím neměl problém. V topném okruhu TĆ nebývá teplota vody nikdy vyšší než max. 55 st. C, což by pravděpodobně vydržela i trubka na studenou vodu. V případě že by šlo o vytápění s teplotou vody podstatně vyšší, tak pokud by někde byl volný delší svislý kus té roury a bylo by možné to na ní odzkoušet, tak udělat třeba takový "trychtýř" s větším objemem, třeba z nějaké láhve nasunuté hrdlem na tu trubku, nahoře otevřené a dole zatěsněné třeba mamutem a po jeho zatuhnutí, do toho trychtýře, nalít vřelou vodu (případně i dolévat vícekrát za sebou) a zjistit, "co na to ta trubka". Z toho pak posoudit, zda by bylo možné je použít i na vodu s vyšší teplotou.
Pokud by šlo o "chybný" předpoklad vytápění s "klasickým" teplotním spádem 90/70 st.C, který je možný pouze pro trubky kovové (pevné paliva, plyn), bylo by možné případně, na výstupu kotle, osadit směšovací ventil, který by automaticky limitoval výstupní teplotu vody na kotli na max. třeba 70 st.C. Ovšem kotel na pevná paliva by musel mít nějakou "automatiku" a možnost i případného snížení výkonu. U plynu toto není problém.
Pokud by se jednalo o problém, který popisuje "čechy", o tom jsem neslyšel a nedokáži posoudit. Ovšem PPR trubky jsou podle mne všechny technologií výroby shodné, takže nevím, proč by měl být mezi nimi tento rozdíl.:-|
https://www.aquatopshop.cz/PPR-trubka-20-x-2-8-mm-PN-16-d641.htm#detail-anchor-description

Děkuju moc. Každopádně jsem uvažoval jen o tepelném čerpadle právě kvůli těm teplotám.
Tak hold budu muset bývalého majitele bafnout pod krkem ať kápne božskou :-) jen mě mate že když se to dělalo, tak by to přeci nedělal tak aby to nešlo poté zprovoznit. V domě je jen krbová vložka bez výměníku tak si myslím že také uvažoval jen o tepelném čerpadle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru