Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak pěstovat brambory?

Moderná, šľachtená sadba sa dnes robí výhradne do vysokých hroblí, nesmie sa sadiť hlboko pod povrch do jarku, ktorý sa do vysoka nahroblí, zasype. Tento spôsob sadby započali šľachtiť Holanďania. (Ich sadba maslových rúžákov zn.:Mozart je báseň, hotové nebo v papuli po upečení v šupke, potreté pravým, 95% maslom chutia lepšie, ako pečené gaštany).

Nepíšeš o pôvode originál sadby ani o termínoch zberovej, konzumnej zrelosti či sú grule;
-veľmi skoré,
-ranné,
-poloskoré,
-neskoré.

Tiež je rozdiel vo varnom type.

Pre drobno pestovateľa sa hodia výhradne veľmi skoré sadbové grule lebo stihnú dozrievať skôr, než ich napadne mandelinka. Dnes ekotertoristi obmedzili, zakázali pre MO drobnopestovateľov insekticídy pôsobiac na vajíčka či dospelejšie larvy. (posledným bol účinný postrek Actara, Calypso). Tie než scípnu po EÚ povolenom požerovom jede, stihnú do troch dní zlikvidovať komplet nadzemný trs (Mospilan, Karate a spol.). Ak máš známeho s IČO, na farme, na družstve, JRD kalchóze, tí nie sú obmedzovaní v zakázaných postrekoch. Nech ti z litrovej bandasky odleje nejaké deci koncentrátu Calypso.

Ak si objednávaš origo sadbu, mám dobré skúsenosti s šľachtiteľmi Ovosadba Mikulčice, niektoré ich produkty sú odolné proti škodcom, háďatkám, larvám kováčikom a spol., majú hrubú šupu (Laura-rúžáky).

Na tie tvoje dve kilečká sadby si kúp záhradnícky, pH neutrálny substrát 50kg s vyváženým obsahom minerálnych hnojív, ktorým "pošteklíš", na povrchu zasypeš v plytkom jarku sadbu a následne riadok okopčíš do výšky min. 40cm. Sadba zarodí výhradne v hrobli, hlboko do pôdy sa jej nechce rozpínať klíčky.

Ak máš možnosť získať z laboratórií technický Hypermangan, tak sadbu ešte pred naklíčením na svetle a teple opakovane postriekaj (namor) silným vodným roztokom. Dá sa kúpiť v chemických labákoch jedno kilo Hypermanganu s predložením Občianskeho preukazu s podpisom na ich tlačive v čestnom prehlásení o jeho použití v záhradkárstve. Hypemangan nielen ošetrí sadbu pred hubami, plesňami, ale odpudí škodcov na mladých podzemných klíčkoch v štartovacom štádiu. Je možné vodným roztokom Hypermanganu postriekať pôdu v jarku pred zahrobľovaním zemiakov. Mangan je o.i. aj stopový prvok, hnojivo, ktoré v našich podmienkach absentuje.

Na jeseň, v polovici augusta, nasej ako prípravu pôdy horčicu, zelené hnojenie. Ak ťa horčica prerastie do výšky 180cm, nemusíš ju zaorávať, beztak zmrzne, mráz, sneh habitus potrhá, rozpráši, zostanú iba hrubé stvoly, tie sa ľahko na jar zapravia do pôdy rotavátorom, lebo sú "trubičky" jemnejšie, krehkejšie, poddajnejšie ako suchá slama.

Po zasiatí horčice zároveň pohnoj plochu priemyselným hnojivom NPK+2% horčík. Smelo preháňaj s dávkovaním, lebo dusík (N) počas zimy na 90% vyprchá do luftu alebo sa splaví do pôdy.

Zemiaky neznesú na jar hnojenie dusíkom v akejkoľvek forme, kravský, konský, slepačí vyzretý hnoj či priemyselný dusík. Zato sú velice náročné na draslík, fosfor a stopový horčík.

Tesne pred vzídením zemiakov z pôdy, než sa objavia prvé zelené lístky (cca 30 dní od sadenia), pri silnom zamorení semien plevelmi, vykonaj postrek pôdy širokospektrálnym herbicídom. Zemiaky, ktoré sporadicky, kde tu už vyšli nad povrch hroble, jemne zahrň, aby ich herbicíd nezasiahol na list. Týmto postrekom na 95% zlikviduješ neviditeľné, ale už na povrchu drobne naklíčené semená burín do doby, než pôdu prerastú zemiaky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny