Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Palenie destilatu

Dobry den. Pri riedeni destilatu sa mi stale zakali destilat . Priblizne po 3 tyzdnoch sa zakal strati alebo sadne. Pouzivam "Dobru vodu" . Pouzivaju ju aj v original palenici. Riedim priblizne zo 75 na 50. Ak tam lejem pomaly vodu je vidno ako sa zacina mutit. Akoby som tam lial olej. Dakujem za kazdu radu

Předmět Autor Datum
Dobrý den! Sám se touto činností nezabývám, ale soused na chalupě tuto činnost aktivně provozuje. Od… nový
vitovec 11.02.2022 12:42
vitovec
Vysvětlení může být tady: http://deslik.blogspot.com/2010/01/vady-palenek.html?m=1 nový
miran 11.02.2022 17:51
miran
Vypaľuj čisté, vyčírené "víno" stiahnuté zo sedimentu kvalitných, zdravých vínnych baktérií bez obsa… poslední
Nuda 11.02.2022 21:54
Nuda

Dobrý den! Sám se touto činností nezabývám, ale soused na chalupě tuto činnost aktivně provozuje. Od něj vím, viděl jsem jej osobně při ředění výsledného produktu. Používá převařenou vodu a podle něho je důležité, aby měly obě míchané složky / slivovice a voda/ naprosto stejnou teplotu.Obě složky má před mícháním ve velkých sklenicích nejméně den , zakryté na stole a pak, po ustálení na stejnou teplotu to teprve míchá. I ty lahve, do kterých to slévá tam také má připraveny předem, aby měly také stejnou teplotu jako slivovice a voda. Tak to prý dělá, aby se to nezakalilo.

Vypaľuj čisté, vyčírené "víno" stiahnuté zo sedimentu kvalitných, zdravých vínnych baktérií bez obsahu mastných přiboudlin.

Ak máš v sude ovocný kvas, je ideálne ho v preši na víno vymačkať, koláče výliskov vyraziť do kompostu, vylisovanú vínnu tekutinu naliať do demižónov a nechať zazátkované ešte min. tri týždne dokvasti pri 20°C, nechať usadiť kvasinky na dne. (Spiace kvasinky po stočení číreho ovocného "vína" s vodou, živnou soľou, detto okyslením kyselinou vínnou s pridaním cukru môžeš ako základ opakovane použiť na nový zákvas).

Kvas je nutné kyselinou vínnou riadne podľa normy okysliť na správnu pH (cca 3,8) , aby bol zdravý, zbavený plesní, baktérií kapustového, octového kvasenia čím sa v kyslom prostredí ujmú výhradne zdravé, silné, odolné kvasinky. Bordel nežiaducich baktérii takýto zdravý kvas pomalým kvasením zlikviduje, priam sterilizuje.

K štartu takto ošetreného základu budúceho kvasu s úpravou pH, použi mierne prisladenie repným cukrom.

Páli sa v domácich podmienkach vždy min. 2x, vždy po vypláchnutí chladiča zriedenou kyselinou, 10% octom, následne vriacou 90°C vodou z el. boilera, aby sa zbavil chladič nánosov mastnoty, pŕiboudlin usadený odparovaním v trubkách z prvého pálenia.

Ideálne je prvé odkvapkanie, tzv. metylalkoholu pri 68°C vyraziť a tiež aj posledný výpaľ nad 98°C, použiť do ostrekovačov okien namiesto okeny. Tu je najviac odpareného mastného bordelu, tzv. přiboudlin.

Ak je spravený kvalitný destilát, etylalkohol cca 52%, je ho možné opatrne riediť aj studničnou vodou bez mliečneho zakalenia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru