Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Protahovačka s cirkulárkou

Dobrý den,vlastním tuto protahovačku od loňského listopadu,chtěl jsem něco malého,mám v dílně velkou hoblovku,pouze srovnávačku kombinovanou s cirkulkou,stavěl jsem jí okolo osmdesátého roku,je to velký stroj,uložen v rohu,zarovnán pneumatikami,prostě než to vyndavat na hodinu,tak jsem to raději mordoval elektrickým hoblíkem.Tato je skladná,má 26 kg,půjde do regálu se snadným přístupem.
Když ji přivezli,sundal jsem boční kryty,vše od posuvu promazal.
Také to shora nehoblovalo,žádný problém,vím jak se to seřizuje.Používám leta starý truhlářský fígl,ani šupléra ho nenahradí.
Vezmete kousek laťky,tak čtyřicet centimetrů,uděláte na ní rysku a druhou uděláte na pevném stole hoblovky.Potom vezmete imbusáky,povolíte nůž,malinko vysunete a úplně u kraje na něj položíte laťku s ryskou,rysky na laťce a pevném stole proti sobě,ručně otáčíte válcem a imbusákem zvedáte nůž dokud nůž laťku nezachytí a posune,namalujete vedle rysky na laťce druhou rysku na stůl.
Takto seřídíte i na druhé straně,vzdálenost rysek na stole musí být naprosto stejná,pak je nůž přesně seřízen proti stolu.
Ten spodní stůl mám také malinko z úhle,zatím jsem to neřešil,ale půjde to na základě mírného pootočení závitové tyče na jedné straně,zjistil jsem to při hoblování asi patnácti centimetrového prkna,bylo na jedné straně asi o tři desetiny slabší,to se seřídí.
Jako stroj za ty peníze to vidím dost slušně,seřídit se musí každá mašina,to je základ.Hned jsem na tom vyrobil prosklený rám pro vstupní dveře z verandy do chodby,byly tam leta široké zatahovačky a táhlo tam.Rám je ze silných střešních latí délka přes dva metry,pěkně ohoblováno a tu nerovnost protahu jsem korigoval druhým protahem otočené laťe.Dále malé laťky na zalištování skel,také pěkná práce,ty jsem ještě frézoval profilovou frézkou.
Z mé strany všestranného kutila spokojenost,malý stroj,hobloval jsem to v teploučku na chodbě,má pět metrů.hlavně se hned vrátily peníze,za ten rám by mě u truhláře určitě pět tisíc nestačilo.A mám do budoucna šikovnou ,ač né profi mašinku.:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny