Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Protahovačka s cirkulárkou

Je potřeba si ujasnit, na co co slouží. Hoblovka (srovnávačka) jako taková, slouží například k tomu, aby se vyrovnal a ohladil povrch prkna, trámku a podobně.
V tom případě se materiál vede ručně po stole hoblovky a přitlačuje k válci. (pozor, nikdy nesmí být ruce nad válcem, nutno použít například k přítlaku pomocný předmět).
Pokud je potřeba například orovnat boky prkna do pravého (i jiného) úhlu, je vhodné použít vodící úhlové pravítko, ke kterámu se prkno přitlačuje bokem a současně k válci.
Protahovačka (tloušťkovačka) slouží k tomu, aby se předem přibližně opracované prkno protáhlo (klikou, nebo nějakým pohonem), tak, že "most" nad hoblovacím válcem přesně určuje tloušťku prkna.
Primárně není určeno pro hoblování prkna nastojato, ale lze do rozsahu nastavení protahovačky, s použitím nějakých vodicích příložek. (je omezeno možnou výškou "mostu").
Například: Potřebuji vyrobit díl rozměru 500mm x 100mm x 20mm.
Uříznu kus prkna o něco větších rozměrů. Nejprve upravím tloušťku prkna tak, že je li o více tuščí, jen orovnám na hoblovce obě strany na hrubo, tak aby zbyla dostatečná rezerva. Například milimetr na každé straně. Pak na protahovačce (šlo by jednu stranu připravit už na čisto, ale takhle je to přesnější), protáhnu na čisto jednu stranu a pak nastavím přesný rozměr a protáhnu druhou.
Je li třeba, upravím přibližně boky na hrubo pilou a pak pomocí úhlového pravítka orovnám na čisto jeden a pak druhý bok prkna. Je dobré si na dřevo narýsovat a pracovat po rysku.
Délku na čisto na pile s jemnými zuby. Délku je vhodné upravit až na konec, protahovačka nechává trochu nepřesný náběh na dřevo, takže kousek je nepřesný.
U mnou doporučované hoblovky je nutno protahovačku namontovat. Tak je samozřejmě nutno si všechny díly nejprve ohoblovat a protahovačku namontovat nakonec, ne na každý díl zvlášť.
Jsou však hoblovky i s pevnou protahovačkou pod hlavním stolem, tam montáž odpadá.
Ale u spodní protahovačky skáčou třísky do pracovního pole a sekají se válcem o opracovávaný povrch, což zhoršuje mírně hladkost povrchu. To se mi u válce pod prknem zdá lepší, třísky se odhazují hned dolů.
Malou nevýhodou této hoblovky je, že jsou do ní speciální nože, které mají vyfrézované vybrání pro stavěcí šrouby. Dají se sehnat a vydrží při ostření hodně dlouho https://www.pilanamarket.cz/noze-hoblovaci-a-profilove-2/hoblovaci-noze/hoblovaci-noze-typ-rojek/
Ale při nedání stavěcích šroubů upínám i nože bez vybrání.
Pozor, hoblovka je jeden z velmi nebezpečných strojů. Při blízkosti ruk k válci, dokáže nakopnout a neštěstí je hotovo. I já velmi obezřetný člověk mám vlivem hoblovky ukazováček o dva milimetry kratší. :.( :!:
Ještě poznámka. Postup uvádím pro mnou doporučovaný stroj. Zde je protahovačka jako přídavné zařízení "most", která se montuje zvrchu nad válec. Válec je tedy pod prknem a opracovává se zespodu. K tomu se musí také demontovat náběžná strana pracovního stolu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny