Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Protahovačka s cirkulárkou

Dobrý den! Správně uvažujete, že bez spolehlivé podpěry /vedení/ hoblovaného delšího materiálu se vám nepodaří to vyhoblovat přesně do roviny. Čím kratší stůl, tím větší páka přes hranu stolu a nad válcem to těžko udržíte přesně stejně přitlačené. U protahu to přítlačné válce také přesně neudrží, když prkno není na konci řádně podepřeno a vedeno.
100% pravý úhel boku prkna k ploše se při ručním vedení podle pravítka také nedá docílit. Proto se doporučuje při hoblování boků prken následně slepovaných /do spárovky / vést podle pravítka nejprve jednu stranu prkna a druhý bok pak po otočení prkna hoblovat podle druhé strany. Případná nepřesná kolmost boků se tak při lepení vzájemně vyruší.
"Bordel ze dřeva(hobliny,prach) " - máte pravdu, že se u strojů a nářadí bez odsávání těžko uklízí, s tím také bojuji. Nechá se to ale solidně vyřešit. Občas navštívím bratrance, má větší profi truhlářskou dílnu s kompletním odsáváním a přesto odejdu "trochu" ušpiněn prachem. To ale k truhlařině patří, s tím nic neuděláte! Prach a hobliny z vás po příchodu domů budou padat a "bytná" bude vždy trochu nadávat. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny