Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení půdy

Podle mne by nyní pomohlo, pokud jsou prkna podlahy položena přímo na vatě, zhotovit pod nimi pár cm volný prostor, aby se vata prken nedotýkala. A prkna na půdní podlaze byla zřejmě položena vyschlá v létě a pokud zvlhnou prostupem par v zimním období a případnou kondenzací na nich, tak se "dotěsní" (je to i vidět na fotu) a vlhkost se nedostatečně z pod nich odvětrává. Takže by pravděpodobně i pomohlo, pokud by se mezi prkny ponechaly mezery takové, aby zde byly i v zimě a kterými by vlhkost mohla pronikat na půdu a zde pak byla odvětrána.
Vlastní zkušenost. My, ve starším domku (zhotoveno dodatečně před cca 35 lety), máme stropy v podkroví, ze spodní strany kryty sololitem (sádroš tehdy ještě neexistoval), na latích 25/60 mm mezi kleštinami, nad latěmi položena nepískovaná lepenka, na ní 8 cm Rotaflexu, opět lepenka, nad ní cca 5cm vzduchová mezera a nahoře na kleštinách volně ložená prkna. Žádný "parotěs", lepenka je položena bez těsnění ke kleštinám. A žádný problém s vlhkostí zde nebyl a není. Vlhkost se odvětrává z půdy přes záklop střechy (rovněž mezery mezi prkny záklopu) a pod krytinou mezi kontralatěmi do vnějšího prostředí.
U syna, v RD který jsme stavěli v roce 2003-5 sádrokarton na střešních latích 50/40 na "khnat", našroubených mezi kleštinami a krokvemi, "parotěs" - běžná igelitová fólie přes tyto latě, EPS 5 cm vložen mezi ty latě, 10 cm skelná vata, mezera a volně ložená prkna podlahy půdičky s mezerami a rovněž žádné problémy.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny