Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení půdy

Dobrý večer,
dovolil bych si vás požádat o radu týkající se zateplení krovů. Důvodem je poměrně častý problém se sporadicky se vyskytující plísní pod podlahou půdy na samotné vatě. Vlivem přítomné vlhkosti pod deskami se nám pravidelně v zimě kroutí desky. Zpočátku jsem si myslel, že to je důsledek určitého propouštění vlhkosti z koupelny kde máme 4 bodovky. Domněnka byla taková, že skrz otvory na bodovky uniká vzniklá vlhkost "nahoru" pod izolaci a poté i nad ni vzhledem k tomu, že se podlahové desky na půdě kroutily více méně v okolí nad koupelnou (strop je sádrokartonový s parozábranou. Ovšem v okolí otvorů pro bodovky je parozábrana vyříznuta). tuto zimu však pozoruji, že k nasákávání desek a jejich následnému kroucení dochází i mimo koupelnu. Napadla mě tedy možnost zda vlivem neizolované půdy nedochází k posunutí rosného bodu pod podlahu což by odpovídalo vlhké vatě pod deskami navíc i mimo oblasti nad koupelnou. Řešením by tedy bylo zaizolovat krovy, otázkou však zůstává jakým způsobem. Pokud bych využil minerální vatu, je možné využít jiný způsob zakrytí krovů kromě OSB desek?

Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Problémem je špatná parozábrana. Ideálně opravit parozábranu všude, kde je špatná. Prkna na podlaze…
gazda1 01.02.2022 19:26
gazda1
Souhlas, lidi nelepí parotěs ke stěnám, vrtají skrz něj a vyřezávají díry pro světla. K čemu to je?…
kejki 01.02.2022 20:04
kejki
Nedá se nic než souhlasit. Špatná parozábrana. Vyřezávání parozábrany okolo bodove je velice rožšíře…
Přezdívka. 03.02.2022 20:12
Přezdívka.
Však podkrovný priestor nemáš obytný, nalep reflexnú Al fóliu na late, na Al vrstvu parozábranu a pr…
Nuda 01.02.2022 20:27
Nuda
Podle snímku máš pěknou půdičku " tam by se to věšelo".:-)
nerady 01.02.2022 20:41
nerady
Pokud máte parozábranu provrtanou šrouby - tak musí být vysoceparotěsná, prolepená, přilepená ke zdi…
radek2 04.02.2022 20:30
radek2
Podle mne by nyní pomohlo, pokud jsou prkna podlahy položena přímo na vatě, zhotovit pod nimi pár cm…
George63 07.02.2022 20:22
George63
Obrázek klasické elektrikářské díry do parotěsu
kejki 11.02.2022 16:06
kejki
Tak tohle je dobrá prasárna. K tomu riziko požáru. Aspoň že ta patice GU10 je keramická. Takovému ro… poslední
Time 13.02.2022 14:17
Time

Problémem je špatná parozábrana. Ideálně opravit parozábranu všude, kde je špatná. Prkna na podlaze půdy ideálně s odstupem několik cm od vaty a mezi prknama mezery, aby případná vlhkost mohla uniknout od vaty. A pak provětrávaný prostor půdy.

Nedá se nic než souhlasit. Špatná parozábrana. Vyřezávání parozábrany okolo bodove je velice rožšířený nešvar. Jednou mi to bylo vysvětleno, že je to proto, aby se ta folie nevznítila, kvůli vysokým teplotám bodovek. Taky kdo ví, jak bylo porvedeno prolepení spojů a prostupů a podobně.

Však podkrovný priestor nemáš obytný, nalep reflexnú Al fóliu na late, na Al vrstvu parozábranu a priestory medzi nosnými hranolmi vyplň nobasilom ktorý ničím z pohľadu neprekrývaj, žiadne sadrokartónové dosky. Nobasil je hutný, nesype na palice, do vlasov, nekúše, neščípe ako jedovitá sklená vata v prípade sušenia prádla, sporadického zapratávania povaly prebytočnými vecami.

Prípadne firma s nástrekom pur peny do hrúbky hranolov.

Je možné použiť finálny vysušený tatranský profil namiesto OSB dosiek ak chceš honiť parádu v podkroví.

Pokud máte parozábranu provrtanou šrouby - tak musí být vysoceparotěsná, prolepená, přilepená ke zdi. Okolo bodovek kastlík obalený parozábranou. Izolaci bez mezer a více než 12 cm. Na půdě pochůzné desky nesmí být parotěsné ( osb ) ale paropropustné, ideálně prkna. Izolovat krovy Vám nepomůže. Předpokládám, že střechu máte odvětrávanou.

Podle mne by nyní pomohlo, pokud jsou prkna podlahy položena přímo na vatě, zhotovit pod nimi pár cm volný prostor, aby se vata prken nedotýkala. A prkna na půdní podlaze byla zřejmě položena vyschlá v létě a pokud zvlhnou prostupem par v zimním období a případnou kondenzací na nich, tak se "dotěsní" (je to i vidět na fotu) a vlhkost se nedostatečně z pod nich odvětrává. Takže by pravděpodobně i pomohlo, pokud by se mezi prkny ponechaly mezery takové, aby zde byly i v zimě a kterými by vlhkost mohla pronikat na půdu a zde pak byla odvětrána.
Vlastní zkušenost. My, ve starším domku (zhotoveno dodatečně před cca 35 lety), máme stropy v podkroví, ze spodní strany kryty sololitem (sádroš tehdy ještě neexistoval), na latích 25/60 mm mezi kleštinami, nad latěmi položena nepískovaná lepenka, na ní 8 cm Rotaflexu, opět lepenka, nad ní cca 5cm vzduchová mezera a nahoře na kleštinách volně ložená prkna. Žádný "parotěs", lepenka je položena bez těsnění ke kleštinám. A žádný problém s vlhkostí zde nebyl a není. Vlhkost se odvětrává z půdy přes záklop střechy (rovněž mezery mezi prkny záklopu) a pod krytinou mezi kontralatěmi do vnějšího prostředí.
U syna, v RD který jsme stavěli v roce 2003-5 sádrokarton na střešních latích 50/40 na "khnat", našroubených mezi kleštinami a krokvemi, "parotěs" - běžná igelitová fólie přes tyto latě, EPS 5 cm vložen mezi ty latě, 10 cm skelná vata, mezera a volně ložená prkna podlahy půdičky s mezerami a rovněž žádné problémy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru