Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyrovnání do roviny

Dobrý den, mám možná pro některé hloupou otázku. Zajímaly by mě vaše kutilské nápady jak vyrovnat desku do roviny. Uvedu příklad: mám svařovaný podtavec, na který přijde přidělat duralová deska (základna), na kterou se umístí další sestavy. Potřebuji, aby byla vzdálenost mezi základnou a sestavami co nepřesnější. [Jak se při stavbě CNC dává do roviny stůl proti hlavě ?] Základna je cca 2500x2000x30 mm duralová deska. Je umístěna na svařenci za pomocí stavěcích šroubů (počítal jsem s tím, že rám nesvařím přesně a rovinnost dorovnám šrouby). Nad základnu bude přiděláno dalších 5 menších desek ve vzdálenosti cca 600 mm nad deskou. Menší desky budou (např. 650x500x20) na "nohách" z jeklů. Jelikož ani nohy neuříznu přesně, tak tyto desky jsou také výškově stavitelné. Proto jsem chtěl zde načerpat inspiraci s tím, jak vše vyrovnat max. +/- 0,2 mm. Jak byste postupovali vy ? Klasické stavební vodováhy mají přesnost 1mm/m, což je pro mě málo. 600 mm posuvku nemám a pravítkem mi to přijde nepřesné. Napadl mě ještě nivelační lsaer, ale ten nemám (pořídím) a nevím, jestli paprsek nebude příliš široký. Napadá někoho z vás, jak si s tím poradit ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na "kutilské" poměry je to moc velké a i když mám doma "portálový" jeřáb tak si nedovedu představit…
nerady 01.02.2022 18:32
nerady
Hliník (míněno slitiny) je mrcha, má v sobě vždycky nějaké vnitřní pnutí a ani frézováním se nedá úp… poslední
umfa 01.02.2022 23:10
umfa

Na "kutilské" poměry je to moc velké a i když mám doma "portálový" jeřáb tak si nedovedu představit práci s deskou 2x2,5 m o síle 3 cm. Dokonce si nedokážu tuto desku, pokud neprojde nějakým broušením či přesným frézováním představit naprosto rovnou. Pokud pod ní budou nohy (asi 4) a nějaký rám tak jde zase o to jaká bude podlaha a velikost styčných ploch mezi nohou a podlahou.

Hliník (míněno slitiny) je mrcha, má v sobě vždycky nějaké vnitřní pnutí a ani frézováním se nedá úplně srovnat. Odfrézuje se půl milimetru do roviny a ono se to zase zkroutí jinak. U takovéhle obrovské desky to bude vždycky nějaký kompromis. Jistota by byla třeba litinová rýsovací plotna :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru