Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tajemná záhada s připojením hliníkového drátu do jističe

Osobně bych teda víc věřil wago, samozřejmě originálním. Na hliník se to zamázne tou jejich pastou a vlhkost se k tomu nedostane.
2,5 hliník je na 10 A naprosto v pohodě (to se běžně používalo). Problém jsou právě ty spoje. A neměl by do styku přijít měď a hliník, na to se dřív prodávaly cupalové podložky, ale dneska se to moc nesežene, jak se s hliníkem nepočítá. Jističe jsou většinou dělané i na hliník, ale kombinovat hliník a měď na jedné svorce bych si netroufal. Ještě je možnost to proti vlhkosti zamáznout nějakým "asfaltem", to se taky dělalo (nevím jestli na spojích Cu-Al viděl jsem to ale běžně v hliníkových instalacích), jinak vlhkost ve vzduchu bude vždy.
Osobně jsem taky zvědavý, jak vydrží ta oprava, kterou popisuju níže, bojím se toho, že hliník jak bude uhybat před tou pružinou, tak skončí na placičku (odpovídající průřezu 0.2 mm2 - nejmenší průřez pro tu svorku) a pak přestřižený a je jen otázkou času, jestli to vydrží 10 (míň snad ne) nebo 30 let. Ovšem je to pořád lepší než šroub, před kterým hliník uhne a ztratí kontakt, tady jak to pruží, tak kontakt by měl zůstávat zachovaný.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny