Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nové auto v benzínu nebo ojeté v naftě?

Zdravím. otázka zní jasně. líbí se mi model škoda scala, bohužel se už v naftě nevyrábí. motorům moc nerozumím ale láká mě nižší spotřeba u naftového motoru. jaký máte vy názor? ojetými autem myslím 30 tisíc km max.

P.S. proč už se v dieselu nevyrábí, když má nízkou spotřebu s lehkou nohou do 4,5 l/100km, zatímco benzíňák o litr víc?
Spotřeba je pro mě nejdůležitější,aby byl provoz nejlevnější. budu jezdit cca 2krat týdne do práce 100km (a dalších 100km zpět) po dálnici + jednou týdně cesta po městě na nákupech

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Protože emise škodlivin. Pokud se chystáš v příštích letech zajet s autem do města, diesel nekupuj,…
martas38 15.01.2022 23:54
martas38
Prestoze mnozstvi emisi z modernich dieselu je nizsi nez z benzinu. Na hlavu postavena ideologie zel…
Jan Fiala 16.01.2022 06:16
Jan Fiala
Ono ide o oxid dusný a bez filtra pevných častíc nie je dízel žiadne terno. Na EK a STK to technici…
Nuda 16.01.2022 06:58
Nuda
Oxidů dusíku se dá zbavit disociací, je to samozřejmě na úkor výkonu a byla to právě jedna z věcí v… poslední
ml1 19.01.2022 17:50
ml1

Ono ide o oxid dusný a bez filtra pevných častíc nie je dízel žiadne terno. Na EK a STK to technici vedia a preto aj pri novom voze na prvej kontrole vytočia motor min. na 7000ot.min., aby šetrílkovi vyletel bordel z katalyzátorov z výfuku na čidlo. Vozidlo neprejde ak technik nedostane všimné prípade tesne pred EK sám majiteľ na dvojke do mierneho kopca nevytúruje vozidlo až bude potrubie do ruda sfarbené.

V prípade benzíňákov sa dá velice úspešne znížiť emisia, spaľovanie, dekarbonizácia o 2/3-ny aj bez katalyzátora vyvíjačom HHO (chce to pre malé a stredné vozy výkonnejší alternátor aspoň 350A a Pb baterku-y min. 240Ah) podľa kapacity článkov HHO a množstva pridaného hydroxidu draselného do destilky. Lenže tento spôsob subsidiárneho HHO vyvíjača montovaný pre benzínové motory nie je v EU dovolený ako napríklad v U.S.A.

Oxidů dusíku se dá zbavit disociací, je to samozřejmě na úkor výkonu a byla to právě jedna z věcí v té dýzlové bráně (dieselgate), že pokud nebyl motor v režimu kontroly emisí, tak ty oxidy dusíku nerozkládal a pouštěl ven a tím zbyl větší výkon. (Jinak získávat teplo spalováním dusíku je nepřípustné, smí se spalovat akorát uhlík a vodík, z uhlíku je CO2 a z vodíku voda a to jsou jediné dvě složky, které jsou v emisích ideálního motoru. Žádné jiné složky by tam být neměly.)
U nafťáků jsou problém pevné částice, kterých se dá částečně zbavit filtrem, ale pořád ty nejmenší projdou.
Ale tak pár let a už nebudou ani benzíňáky ani nafťáky, už jen baterky a vodík. Chtěl jsem napsat a koně, ale i ty už jsou zakázané, nebo se k tomu směřuje https://e.metro.cz/default.aspx?d=13.01.2022&e=ME-PRAHA#strana=2 (Praha prý není zdaleka první, která koně zakazuje, i když tady jen o zrušení "parkoviště" takže nebudou ani auta ani koně a asi budeme chodit pěšky).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru